Site icon Times News

Οι Ευρωπαίοι θα μας “αδειάζουν” κι εμείς θα μένουμε με τις απορίες

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 11/12/20)

Για μια ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μάς “άδειασαν”. Όσο και να θέλει η κυβέρνηση να λειάνει τις σχετικές αποφάσεις, η κατάσταση έχει γίνει πλέον αφόρητη. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει. Στο χωριό μου λένε “Τούρκος… τούρκαρος”, όπερ σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση στον αιώνα τον άπαντα ο Τούρκος να μεταμορφωθεί σε αρνάκι. Αυτός ο λαός όσο και να θέλουμε να τον χαϊδολογήσουμε θα μας βλέπει με μισό μάτι. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον Ερντογάν. Τα κρατικά συμφέροντα υυπεράνω όλων.

Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης (κλείνοντάς μας το μάτι) ότι τον Μάρτιο μπορεί και να πετύχουμε τίποτα… κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Μπούρδες. Τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί. Οι παραβάσεις και παραβιάσεις από την πλευρά των Τούρκων θα συνεχιστούν και θα συνεχίζονται μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν. Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πόσο μπορεί να διαρκεί αυτή η εμμονή μας ότι έχουμε όχι μονάχα το δίκιο με το μέρος μας αλλά και τους Ευρωπαίους!! Μέχρι και ο Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο στηρίζαμε και στηρίζουμε τις ελπίδες μας, εκεί στη Σύνοδο Κορυφής ήταν σα να έχει καταπιεί τη γλώσσα του. Όσο για τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, είναι να λυπάται κανείς που σέρνονται πίσω από την Μέρκελ.

Δυστυχώς κι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που διακινούν το σαρκίο τους στο χώρο του διαδικτύου δεν είναι παρά η αποτύπωση και η αποστομωτική απεικόνιση του ναυάγιου της λογικής. Αυτό που λέω ως συμπέρασμα είναι προτιμότερο από το παγκοίνως γνωστό ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ!

Ας κάνουν όμως μια προσπάθεια να καταλάβουν ότι προορισμός του τριαντάφυλλου δεν είναι να γίνει γλυκό ροδοζάχαρη, με ιδιότητες υπακτικού. Αλλά η δίψα της επικοινωνίας προϋποθέτει κάποια ανησυχία, συνειδητή ή όχι, μεταφυσική ή μη μεταφυσική. Γι’ αυτό προτείνω σε όσους ενοχλούνται από τα σημειώματά μου ν’ ασχοληθούν λόγου χάρη με το τραγούδι ή γενικότερα με την Τέχνη που καλύπτει ένα ανθρώπινο πεδίο πλατύτερο από την πολιτική, διότι απλώς η Τέχνη μιλάει σε όλους εκείνους που κατέχονται από τον υπαρξιακό ίλιγγο. Αναρωτιέμαι όμως αν τον νιώθουν τον υπαρξιακό ίλιγγο αυτοί για τους οποίους μιλάω!! Συνήθως εμφανίζεται σε ορισμένη ηλικία, ας πούμε συνοπτικά μετασχολική. Αλλά κι εδώ προκύπτει το άλλο: έχουν πάει ποτέ σχολείο;; Κι αν πήγαν, μήπως αποφοίτησαν… νύχτα;;

Ιδού και μερικά αποφθέγματα που βρήκα στο διαδίκτυο και όπου μπορείτε να βρείτε κι εσείς περισσότερα:

Πολλή σκόνη ξεσηκώθηκε τις τελευταίες μέρες με το ποδοβολητό της κ. Ελενας Ακρίτα. Κατάφερε να κινητοποιήσει ΑΝΕΥ ΑΠΟΧΡΩΝΤΟΣ ΛΟΓΟΥ και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ασμένως έσπευσε να αποδεχτεί την έγκλησή της για πειθαρχικό έλεγχο του διευθυντή των Νέων Γιώργο Μαντέλα μετά από την λογοκρισία του κειμένουτης όπως χαρακτηριστικά γράφει και την παραίτησή της. Νιώθει “δικαιωμένη” και παραθέτει τη σχετική απόφαση:

«Η έγκληση της Έλενας Ακρίτα αφορά τη λογοκρισία του άρθρου από τη διεύθυνση της εφημερίδας, το περασμένο Σάββατο.
Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε χθες, η έγκληση που κατέθεσε η Έλενα Ακρίτα για πειθαρχικό έλεγχο του διευθυντή της εφημερίδας Τα Νέα Γιώργου Μαντέλα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είχε πάντως κινητοποιηθεί από τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση αυτεπαγγέλτως. Η έγκληση της Έλενας Ακρίτα αφορά τη λογοκρισία του άρθρου από τη διεύθυνση της εφημερίδας, το περασμένο Σάββατο, η οποία την οδήγησε σε παραίτηση, που έγινε αποδεκτή.»

Δεν υπερασπίζομαι τα “Νέα” ούτε τον Μαντέλα ούτε τον Μαρινάκη. Δεν μπορώ όμως ν’ ακούω μπούρδες περί λογοκρισίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι λογοκρισία ασκούσε μεθοδικά η χούντα και ασκούν προφανώς όλα τα ανελεύθερα καθεστώτα. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να ασκεί λογοκρισία. Πληρώνει κι αν δεν της αρέσουν αυτά που γράφεις σου δείχνει το δρόμο της εξόδου και ΤΕΛΟΣ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη άλλα προβλήματα έχουμε εμείς οι δημοσιογράφοι με τους επιχειρηματίες. Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω μετά λύπης μου ότι η ΕΣΗΕΑ είναι κάποιες φορές επιλεκτική στις αντιδράσεις της. Έφτασε να μας στείλει ανακοίνωση με τίτλο “Συμπαράσταση στην Έλενα Ακρίτα”!!!! Έστειλε και επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων… Τι να πω; Αντί ν’ ασχολείται με τους δεκάδες δημοσιογράφους που δεν έχουν δουλειά και ταλαιπωρούνται με αλλότριες ασχολίες, ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπιση της κ. Ακρίτα, η οποία δόξα τω Θεώ δεν πιστεύω ότι θα πεινάσει… Και στο κάτω της γραφής, πέρα από τις άλλες ασχολίες της (σενάρια, βιβλία), μπορεί να βρει δουλειά όπου αλλού θέλει.

Η ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να λάβει υπόψη και το γεγονός ότι η κ. Ακρίτα με αυτά που γράφει για “δυο διαμερισματάκια” στο Λονδίνο και διάφορες άλλες ανοησίες, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Επίδειξη πλούτου κάνει;;; Λοιπόν, ας βρεθεί και κάποιος με λογική να σταθμίσει τα γεγονότα και να τα αντιμετωπίσετε αναλόγως..

Ένα είναι βέβαιο, ότι δηλαδή την αισιοδοξία μπορεί κανείς να την πάρει όπως θέλει. Κυρίως, αισιοδοξία μπορεί να είναι εμπιστοσύνη στη διατήρηση, στη διαιώνιση του ανθρώπου ως φορέα της ανθρωπιάς. Ωστόσο, αισιοδοξία μπορεί να είναι και η προσδοκία του ερχομού ενός υπερανθρώπου κάπως ανάλογου με –και κάπως διαφορετικού από– αυτόν που είχε ευαγγελιστεί ο Νίτσε.
***
Υπάρχει περίπτωση οι μεγαλύτερες επαναστάσεις που γνώρισε η Ιστορία, όπως η Γαλλική ή η Ρωσική, ν’ αποδειχτούν κάποια στιγμή στο μέλλον απλές μικροεκδορές στην επιδερμίδα της ανθρώπινης μοίρας.
***
Πάω κι εγώ να γράψω κάτι για την σημερινή κατάστασή μας, με τους γείτονες που έχουμε μπλέξει αλλά και με τους Ευρωπαίους εταίρους που μας δουλεύουν ψιλό γαζί κι επειδή βλέπω ότι τίποτε δεν αλλάζει, λέω, λοιπόν, ότι δύσκολα θα έχουμε καταλυτικές εξελίξεις. Ίσως θα υπάρξει στα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ μια μεταβολή δυνητικά τόσο ριζική όσο κι εκείνη που πραγματοποιήθηκε με την αργή εξέλιξη από το ζώο στον άνθρωπο!!!!
Οπότε, η αισιοδοξία πάει περίπατο…

Όχι στη δημαγωγία, δηλαδή στην εκμετάλλευση των στιγμιαίων αντιδράσεων του πλήθους
Όχι στην ασυνείδητη κολακεία των αλόγιστων φανατισμών της μάζας
Όχι στην αδιαφορία περί τα κοινωνικά
Όχι στην αδίστακτη χρησιμοποίηση μέσων για τη διάβρωση του αντιπάλου, δηλαδή όχι στη συκοφαντία, στη διαστροφή πραγματικών γεγονότων ή στην εξώνηση συνειδήσεων κ.λπ.
Όχι στους επαγγελματίες πολιτικούς
Όχι στις καταλήψεις
Όχι στους εξυπνάκηδες
Πολλά ΟΧΙ μπορεί κανείς να παραθέσει…
Πότε θα γίνουμε άνθρωποι;;;

Μιὰ μυγδαλιὰ καὶ δίπλα της,
ἐσύ. Μὰ πότε ἀνθίσατε;
Στέκομαι στὸ παράθυρο
καὶ σᾶς κοιτῶ καὶ κλαίω.

Τόση χαρὰ δὲν τὴν μποροῦν
τὰ μάτια.
Δός μου, Θεέ μου,
ὅλες τὶς στέρνες τ᾿ οὐρανοῦ
νὰ στὶς γιομίσω.

The following two tabs change content below.
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.
Exit mobile version