Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί – ΕΟΔΥ: Συστάσεις στα σχολεία για τον covid

Χρησμός Μητσοτάκη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών -«Πρώτα θα πούμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά το χρονοδιάγραμμα»

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 04/01/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε ο μαθητής που πυροβολούσε σε λύκειο της Αϊόβα. Ένας μαθητής σκοτώθηκε σήμερα και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας 17χρονος μαθητής λυκείου άνοιξε πυρ σε σχολείο της Αϊόβα, ανακοίνωσαν οι αρχές. “Υπάρχουν έξι θύματα, ένα από τα οποία κατέληξε. Αυτός που κατέληξε ήταν μαθητής”, πρόσθεσαν. Τέσσερις από τους τραυματίες είναι μαθητές γυμνασίου ή λυκείου, ο πέμπτος ανήκει στη διοίκηση, διευκρίνισε η αστυνομία.
  • Τρεις Ισραηλινοί που φέρονταν ως αγνοούμενοι από τις 7 Οκτωβρίου κρατούνται όμηροι στη Γάζα. “Τρεις πολίτες που φέρονταν ως αγνοούμενοι μέχρι τώρα, ταυτοποιήθηκαν ως όμηροι και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν σχετικά”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει σε 132 τον αριθμό των ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών αρχών.
  • Τα κράτη του Κόλπου καταδικάζουν τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών για μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν σήμερα τις δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών που καλούσαν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Μνημόνιο λιτότητας στην Κούβα – Τέλος οι επιδοτήσεις για τρόφιμα – Αυξήσεις σε μεταφορές και ενέργεια. Η διατήρηση μιας «αμόλυντης» σοσιαλιστικής νησίδας μέσα στον ωκεανό του σύγχρονου καπιταλισμού των μεγάλων διεθνών κρίσεων, αποδεικνύεται mission impossible ακόμη και για το εμβληματικό «κόκκινο νησί» της Καραϊβικής.
  • ΗΠΑ. Νέα παραίτηση στο Λευκό Οίκο λόγω της στήριξης Μπάιντεν στο Ισραήλ. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την στήριξη τους στο Τελ Αβίβ, χωρίς να έχουν ανακαλέσει παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Γάζα.
  • Ρωσία. Ο Πούτιν δίνει ρωσική υπηκοότητα σε ξένους που πολέμησαν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει σε ξένους πολίτες που πολέμησαν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποκτήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την ρωσική υπηκοότητα.
  • Ισπανία: Αλαλούμ στα αεροδρόμια- Ακυρώθηκαν 400 πτήσεις της Iberia – Στον «αέρα» 45.000 επιβάτες. Η αεροπορική εταιρεία Iberia ακύρωσε σχεδόν 400 πτήσεις στην Ισπανία λόγω της απεργίας των συνοδών εδάφους της που προανήγγειλαν για την περίοδο των Θεοφανείων, μια μεγάλη γιορτή για τη χώρα.
  • Συρμοί του μετρό συγκρούστηκαν στη Νέα Υόρκη – Τρεις γραμμές του πολυδαίδαλου δικτύου παρέλυσαν. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά χθες Πέμπτη στη Νέα Υόρκη όταν συγκρούστηκαν δυο συρμοί του μετρό, ο ένας από τους οποίους εκτροχιάστηκε, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, που απέκλεισαν μια από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες του Μανχάταν
  • Γαλλία. Αλληλοσπαραγμός στην οικογένεια Ντελόν: «Έχεις ξεμωραθεί» λέει ο γιος του στον Αλέν – Με μήνυση απαντά ο ηθοποιός. «Άναψε φωτιές» η τελευταία συνέντευξη του Άντονι Ντελόν που κατηγόρησε την αδερφή του ότι χειραγωγεί τον πατέρα τους
  • Δανία. Η τελευταία βόλτα της βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτα Β’ ως μονάρχης στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης με τη χρυσοποίκιλτη βασιλική ιππήλατη άμαξα έκανε σήμερα η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’, αψηφώντας το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη χώρα. Αυτή ήταν η τελευταία της βόλτα ως μονάρχης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδει το θρόνο στο γιο της, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο.

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

  • Η ορκωμοσία: Ορκίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός.
  • Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής: Εν συνεχεία ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής για τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραλαμβάνοντας από τον Γιάννη Οικονόμου, δήλωσε: «Υπάρχουμε για να προστατεύουμε τους πολίτες, να δημιουργούμε καθημερινά, να υφαίνουμε και να επεκτείνουμε το δίχτυ της ασφάλειας. Η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω»
  • Στο «πάγο» ο γάμος των ομόφυλων: Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό, ενώ η απάντησή του σχετικά με ερώτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, φαίνεται πως βάζει «φρένο» στη ρύθμιση.

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το ταξίδι Μπλίνκεν στην Ελλάδα

  • «Κλείδωσε» η επίσκεψη: Χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα βρεθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο περιοδείας του στη περιοχή.
  • Πότε θα έρθει; Μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Θεοφανείων, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφτεί την Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός εκείνες τις ημέρες.
  • Τα F-35 και οι πιέσεις στην Άγκυρα: Ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, θεωρείται βέβαιο πως θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για το οποίο η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα F-35, τα οποία αφορούν και τη χώρα μας, καθώς στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί και παραμείνει αδιάλλακτος στο θέμα της Σουηδίας, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Συστάσεις στα σχολεία για προστασία από τον covid

  • Εκτόξευση κρουσμάτων και εισαγωγών: Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα παρουσιάζει η Covid-19, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε τις 1.818 από 1.496 την περασμένη εβδομάδα, αύξηση της τάξης του 44%. Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 57 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ενώ 70 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.
  • Τι προκαλεί η JN.1: Τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής είναι η καταρροή σε ποσοστό 31%, βήχας στο 23% των περιπτώσεων, πονοκέφαλος στο 20%, αδυναμία – κόπωση για το 19% των πασχόντων, ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η εγκεφαλική θόλωση το λεγόμενο brain fog.
  • Με μέτρα στα σχολεία: Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών γρίπης και άλλων ιώσεων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις οικογένειες μαθητών λίγο πριν χτυπήσει ξανά το κουδούνι. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΟΔΥ εξέδωσε λίστα οδηγιών για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οδηγία των επιστημόνων στους γονείς είναι ακόμη και με αρνητικό τεστ να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι εάν εμφανίσουν συμπτώματα.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν

  • Ο ISIS προκάλεσε το μακελειό: Την ευθύνη για τις δυο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».
  • Πώς έγινε η επίθεση: Μέσω των λογαριασμών της στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης «αποστατών», κοντά στον τάφο του ηγέτη τους «Κάσεμ Σολεϊμανί» χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν». Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
  • «Αυστηρή απάντηση»: Πριν την ανάληψη της ευθύνης από τον ISIS, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, υποσχέθηκε μια «αυστηρή απάντηση» στην επίθεση, μια «ειδεχθή και δειλή» ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε.

Αθλητικά

  • Η νίκη: Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 75-73 της Μονακό στο ΣΕΦ, κάνοντας την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του. Ο Ολυμπιακός παρά τα 14 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ κατάφερε να μείνει στο παιχνίδι και στα τελευταία λεπτά ήταν πιο ψύχραιμος από τη Μονακό, παίρνοντας το «ροζ φύλλο» του αγώνα.
  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο ανδρών: Η Εθνική υπέταξε 10-8 την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ουγγαρία
  • Super League: Αήττητο «τρένο» με Ίλιτς ο Ατρόμητος (3-0 την Κηφισιά)
  • ΝΒΑ:  Οι Πέισερς φαίνεται πως έχουν βρει για τα καλά τις αδυναμίες των Μπακς και επικράτησαν με 142-130. Αυτή ήταν η 4η νίκη σε πέντε αγώνες απέναντι στα «Ελάφια», αποδεικνύοντας ότι είναι ο κακός τους δαίμονας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com