Παντού θάνατος στη Γάζα – Στην ημερήσια διάταξη οι υποκλοπές – Σε κατάσταση διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης – Νέα εφιαλτική νύχτα με φονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 05/11/23)

Εσωτερική πολιτική

  • Σε εκδηλώσεις για τη Μαριέτα Γιαννάκου και τον Κώστα Σημίτη θα παρεβρεθεί τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, που διοργανώνει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19:00 θα παραστεί αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πρώην, πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, που διοργανώνεται από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
  • Συνάντηση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη σήμερα στην Βουλή. Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη θα έχει αύριο Δευτέρα στις 4:00 το απόγευμα στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που κάνει μετά την ανάληψη της προεδρίας.
  • Αγαπηδάκη: Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν 35 ακόμη εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα»
  • Δεν έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του και βλέπει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε: «Δεν τραβάει ο Κασσελάκης». Διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου, απόρροια της σχετικής εισήγησης του φημισμένου Αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε, όπως μου είπαν, προ ημερών μια μεγάλη σύσκεψη όπου μεταξύ άλλων ήταν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και συζήτησαν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. Εκεί ο Γκρίνμπεργκ που δεν έχει πέσει έξω μέχρι στιγμής στις προβλέψεις του «είδε στην γυάλα του» το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε.
  • Σπυρόπουλος: Ο φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι το πρώτο μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης στον ελληνικό λαό. Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είπε ψέματα προεκλογικά πως δεν θα βάλει κανένα νέο φόρο και προχωρά σε επιβαρυντική φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Κυρ. Βελόπουλος: «Η ανάρτηση Μητσοτάκη περί φορολογικής δικαιοσύνης ενσωματώνει όλη την περί δικαίου φιλοσοφία της ΝΔ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, «η ΝΔ στοχοποιεί την ”ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να καλύψει τα ελλείμματα που το ίδιο δημιούργησε».
  • Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. «Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση όχι μόνο στο κομμάτι των καταλυμάτων αλλά και σε όλο το φάσμα των επενδύσεων»

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Φιλιππίνες: Ραδιοφωνικός παρουσιαστής εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής. Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων των Φιλιππίνων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο 57χρονος ραδιοφωνικός παρουσιαστής Juan Jumalon, γνωστός ως DJ Johnny Walker , πυροβολήθηκε στο Misamis Occidental στις 5 Νοεμβρίου.
  • Αυστραλία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε θαμώνες παμπ  – 5 νεκροί. Πέντε άνθρωποι -ανάμεσά τους δυο παιδιά- σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε παμπ σε δημοφιλή αγροτική και τουριστική πόλη της Αυστραλίας όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω στους θαμώνες που κάθονταν σε τραπέζια στην μπροστινή αυλή, ανέφεραν οι αρχές σήμερα.
  • ΗΠΑ: Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα Μπάιντεν από τον Τραμπ. Ακριβώς έναν χρόνο προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2024, δημοσκοπήσεις θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, σε απόσταση πίσω από τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, και να αδυνατεί να πιάσει τον παλμό της βαθιά απαισιόδοξης αμερικανικής κοινής γνώμης.
  • Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κροατίας – Γερμανίας εξαιτίας ενός… φιλιού.  Ουπουργός Εξωτερικών της Κροατίας επιχείρησε να φιλήσει, δίκην χαιρετισμού, τη Γερμανίδα ομόλογό του στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, και η κίνηση του αυτή παραλίγο να καταλήξει σε διπλωματικό επεισόδιο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο 65χρονος Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν αρχικά δίνει το χέρι του στην 42χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ πριν κάνει μία άγαρμπη κίνηση να την φιλήσει.
  • Βρέθηκε αντίγραφο της Βίβλου των Νεκρών στην Αίγυπτο ηλικίας 3.500 ετών. Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών αντίγραφο της Βίβλου των Νεκρών, ηλικίας 3.500 ετών, γεμάτη με ξόρκια για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μεταθανάτιο ζωή. Ο πάπυρος βρέθηκε στο ταφικό σημείο Tuna al-Gebel και έχει μήκος 13-14 μέτρων.
  • Γερμανία: Πολλά τα ερωτήματα για την ασφάλεια του αεροδρομίου του Αμβούργου μετά το πολύωρο περιστατικό ομηρείας. Τα αεροδρόμια, παρόλο που είναι περιοχές υψηλού κινδύνου ασφαλείας, προστατεύονται με ερασιτεχνικό τρόπο» λένε εμπειρογνώμονες.
  • Γαλλία: Πάνω από 1.000 αντισημιτικές ενέργειες από την 7η Οκτωβρίου. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι αντισημιτικές ενέργειες «εξερράγησαν» στη χώρα από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος Χαμάς/Ισραήλ, καθώς διαπράχθηκαν 1.040 και συνελήφθησαν 486 πρόσωπα.
  • Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ανακοίνωσε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έγινε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που προοριζόταν για ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας.

Μπαίνει στην πόλη της Γάζας το επόμενο 48ωρο ο Ισραηλινός στρατός

  • Η είσοδος στην πόλη της Γάζας: Έτοιμο να μπει στην πόλη της Γάζας είναι το Ισραήλ καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας (IDF) θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα την περικυκλώσουν και θα ξεκινήσουν οι μάχες εντός αυτής, καθώς η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» οδεύει προς την επόμενη φάση.
  • Η αποκάλυψη: Την ίδια ώρα αυξάνεται η ανησυχία για επέκταση της κρίσης και σε άλλα μέτωπα καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψη για προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ μέσω της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.
  • Η συνάντηση: Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, για περίπου μια ώρα. Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί.

«Φουντώνει» η συζήτηση για τις υποκλοπές

  • Το συνέδριο: Έντονη ήταν η πίεση που ασκήθηκε στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, εκεί όπου η συζήτηση έμοιαζε σαν επισκόπηση όσων έχουν συμβεί από τον Αύγουστο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών.
  • Η συγκίνηση Ράμμου: Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, που σήκωσε και το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπενθύμισε τις δημόσιές υβριστικές και δυσφημιστικές επιθέσεις που δέχθηκε: «Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου, αλλά και κάτι πιο πολύτιμο, η δικαστική μου τιμή» είπε συγκινημένος.
  • Η δίωξη των μελών της ΑΔΑΕ: Υπενθυμίζεται ότι δύο μέλη της ΑΔΑΕ, η Κατερίνα Παπανικολάου και ο Στέφανος Γκρίτζαλης, έχουν κληθεί να καταθέσουν, ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας, στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, στις 9 Νοεμβρίου.

Κασσελάκης: Επιμένει στις διαγραφές ο – Παίρνουν θέσεις αποχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Η συνύπαρξη: «Είναι απίθανο να συνυπάρξουν προεδρικοί και μέλη της Ομπρέλας» λέει στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει την ευχέρεια να συνομιλεί με όλες τις τάσεις και το εξηγεί ως εξής: «Η κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της και για τους δικούς της λόγους δεν υποχωρεί, και αυτό δυσκολεύει την κοινή πορεία».
  • Η συγκέντρωση: Mεγάλη εκδήλωση που οργανώνει η αριστερή τάση του κόμματος με κορμό τους «53» με τίτλο: «Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά απέναντι στις προσκλήσεις των καιρών», θα διεξαχθεί σήμερα. Η σύναξη αυτή θα κρίνει πολλά, αν και η συντριπτική πλειοψηφία της Ομπρέλας είναι στη γραμμή της αποχώρησης, κάτι που ασπάζονται και τα κεντρικά της στελέχη.
  • Ο εμφύλιος για τα τρολ: Για τα μέλη της Ομπρέλας πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τον πόλεμο στο Χ (πρώην Τουίτερ) με το εσωκομματικό τοπίο να παίρνει φωτιά μετά τις καταγγελίες του Πάνου Σκουρλέτη για τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπιστούν οι πραγματικοί χρήστες λογαριασμών, όπως της Πεν Νταλαούρα.

Δημοσκόπηση για το πολιτικό σύστημα: Η εποχή των μειωμένων προσδοκιών

  • Οι μειωμένες προσδοκίες: «Προς τη λάθος κατεύθυνση» θεωρεί ότι πηγαίνει η χώρα το 64% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της Metron Analysis, ενώ οι μειωμένες προσδοκίες για την πορεία της χώρας συμβαδίζουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το πολιτικό σύστημα.
  • Η πολιτική ασυμμετρία: H δυσαναλογία κοινωνικών απαιτήσεων με επεξεργασμένες και αποδεκτές πολιτικές λύσεις (η οποία περιγράφεται με τον όρο πολιτική ασυμμετρία) φαίνεται να επιβεβαιώνεται στα τρία επίπεδα που διερευνήθηκαν: Σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία, Διακυβέρνηση, Διεθνές Επίπεδο.
  • Το αίτημα για μεταρρυθμίσεις: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, από το 2017 μέχρι σήμερα φαίνεται να αποζητά σταθερά μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία μας, αλλά οι προτεινόμενες αλλαγές από το πολιτικό σύστημα φαίνεται να ανανεώνουν απλώς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο οι αλλαγές να έχουν πραγματοποιηθεί.

Αθλητικά

  • Το «ασπρόμαυρο πάρτι»: Παρότι μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρος το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, στη συνέχεια η άμυνα του Ολυμπιακού κατέρρευσε. Ο Αντρίγια Ζιβκοβιτς άνοιξε το σκορ στο 38′, ενώ στην επανάληψη ο Μπράντον Τόμας με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα του «Δικεφάλου του Βορρά». Στο 65ο λεπτό ο Τόμας χρίστηκε και πάλι σκόρερ, για να έρθει στο 78′ ο Οζντόεφ να μετατρέψει σε γκολ μια εξαιρετική ενέργεια του νεαρού επιθετικού μέσου του ΠΑΟΚ, Γιάννη Κωνσταντέλια, για το 0-4.
  • Η «ερυθρόλευκη» αντίδραση: Το μόνο που κατάφερε στη συνέχεια ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει, αρχικά σε 1-4, με ένα όμορφο γκολ του Κώστα Φορτούνη στο 86′ και εν τέλει σε 2-4 με κεφαλιά του Γιώργου Μασούρα στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων.
  • Η βαθμολογία: Μετά τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ στο Φάληρο η βαθμολογία στις πρώτες θέσεις της Σούπερ Λιγκ διαμορφώνεται ως εξής: 1. Παναθηναϊκός 25 β. 2. Ολυμπιακός 21 β. 3. ΑΕΚ 21 β. 4. ΠΑΟΚ 20 β.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com