Παρουσίαση του βιβλίου «Η Μακεδονία των Γερμανών» του Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου στον ΙΑΝΟ

by Times Newsroom

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, στις 18.00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Δίσιγμα διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Σ. Παπανικολάου με τίτλο «Η Μακεδονία των Γερμανών».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (ΕΚΠΑ)

Δημήτρης Λυβάνιος Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας (ΑΠΘ)

Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης Ιστορικός – Εισηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Δρ. Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου Ιστορικός – Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΜΜΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link βιβλίου: https://bitly.ws/XN59

Link εκδήλωσης: https://bitly.ws/XN4S

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ο νέος Μέγας Αλέξανδρος πρέπει να προέρχεται από τη Γερμανία ή το λιγότερο να εμπνέεται από αυτή…»

Έτσι κλείνει, εν έτει 1883, το έργο του γερμανού δημοσιογράφου Paul Dehn σχετικά με τον ρόλο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στην εγγύς οθωμανική Ανατολή. Γιατί όμως η Γερμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχαν ανάγκη από έναν νέο, «τεύτονα Αλέξανδρο»; Τι ρόλο διαδραμάτιζε και ποιες διαδρομές ακολούθησε το αρχαίο μακεδονικό βασίλειο στους γερμανικούς νοητικούς χάρτες πριν και μετά τη δημιουργία του Β΄ Ράιχ το 1871; Ποια ήταν η εικόνα των Γερμανών για την εθνογραφία της περιοχής το μακρύ 19ο αιώνα; Τι θέση κατείχε στο φαντασιακό του γερμανικού κόσμου; Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που το ανά χείρας βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει.

Τόσο το βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και τα τρία βιλαέτια της οθωμανικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου, Κοσόβου) εξήψαν το ενδιαφέρον του πνευματικού κόσμου της διασπασμένης και αργότερα ενοποιημένης Γερμανίας. Αρχικά ο συγγραφέας παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις του βασιλείου του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου στη γερμανική ιστοριογραφία. Η ανάδυση της Μακεδονίας του 19ου αιώνα ως περιοχής με τη δική της, διακριτή γεωγραφική και εθνογραφική υπόσταση, μέσα από τις ιδεολογικές και πολιτικές συγκρούσεις της εποχής, αποτελεί το δεύτερο αντικείμενο που απασχολεί το έργο. Η σημασία της πολιτικής εμπλοκής του Βερολίνου -αλλά και της Βιέννης- στα Βαλκάνια, η σλαβοφοβία, η τουρκοφιλία και οι αποικιοκρατικές φιλοδοξίες, συνιστούν τους βασικότερους εκ των παραγόντων εκείνων που συνεξετάζονται, ως οι πλέον καθοριστικοί στη διαμόρφωση της εικόνας της Μακεδονίας των Γερμανών.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκ­μηρίωσης του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Στο παρελθόν εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Freie Universitat Berlin (FU Berlin) και στο ΑΠΘ. Έχει διδάξει ελληνική και βαλκανική ιστορία στο ΑΠΘ και στο FU Berlin. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και την τριετία 2007-2010 εκπροσώπησε το ΑΠΘ στο ευρωπαϊκό δίκτυο CLIOHRESnet στην ομάδα εργασίας «Frontiers and Identities». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ιστορία των ιδεών, στις σχέσεις των Βαλκανίων με τον γερμανόφωνο χώρο τον 19ο και 20ό αιώνα και στην ιστορία του Μακεδονικού Ζητήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com