Περίπτωση βεβήλωσης των Αρχών και Αξιών μιας Οικουμενικής Πόλης

Είναι απορία γιατί οι περισσότερο ειδικοί πολιτικοί, νομικοί και πνευματικοί άνθρωποι δεν συμπαραστάθηκαν αυτόβουλα όχι μόνο στη Σπάρτη, αλλά και να οδηγήσουν την υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και, εν ανάγκη, στο Αρμόδιο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

by Times Newsroom
  • Γράφει ο Παναγιώτης Κομνηνός *

Το όνομα – τοπωνύμιο «Σπάρτη» που είναι το όνομα της πόλης όπου κατοικούμε, το συναντάμε και μάλιστα πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη γνωστή πόλη σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχει υπολογιστεί πως υπάρχουν 24 πόλεις με το όνομα Σπάρτη σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και αλλού και τούτο προς τιμή μιας πόλης η οποία λόγω της ιστορίας της και των γνωστών ανθρωπιστικών επιτευγμάτων της, δικαίως χαρακτηρίζεται ως οικουμενική πόλη με την έννοια της οικουμενικότητας τούτων.

Ομοίως το όνομα Σπάρτη ευρέως χρησιμοποιείται τιμής ένεκεν και από πάμπολλες ενώσεις προσώπων, όπως ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτιστικά και επιστημονικά σωματεία, κ.ά. και ουδέποτε υπήρξε και η ελάχιστη ενόχληση ή διαμαρτυρία κυρίως από τους Σπαρτιάτες, δηλαδή τους κατοίκους της σημερινής πόλης, οι οποίοι όχι μόνο θεωρούνται αλλά και είναι δικαιοδόχοι του τόπου, του ονόματος και του ιστορικού μεγαλείου της Σπάρτης οι οποίοι εκ τούτου του λόγου επιχαίρουν.

Μάλιστα και σε ότι αφορά τη χρήση των ονομάτων Σπάρτη και Σπαρτιάτες υποστηρίζεται ευρέως από την αρχαιότητα, ότι αναφέρονται συνήθως στον γεωγραφικό χώρο και την καταγωγή, σε αντίθεση με τους όρους Λακεδαίμων και Λακεδαιμόνιος που έχουν κυρίως πολιτική χροιά.

Σε κάθε περίπτωση όμως όταν σήμερα χρησιμοποιούμε τους όρους Σπαρτιάτης-Σπαρτιάτες αναμφίβολα εννοούμε τους κατοίκους της πόλης της Σπάρτης.

Πρόσφατα και ενόψει των εθνικών εκλογών έκπληκτοι όχι μόνο οι Σπαρτιάτες αλλά και όλοι οι Έλληνες πληροφορηθήκαμε, πως μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που θα διεκδικούσαν την ψήφο των πολιτών, υπήρχε και ένα κόμμα με τον τίτλο ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ και με διακριτικό σήμα την γνωστή περικεφαλαία των αρχαίων Λακεδαιμονίων πολεμιστών.

Κατά την εκτίμηση του γράφοντος όμοια περίπτωση δεν έχει υπάρξει στην τοπική ιστορία. Ποτέ στην Ελλάδα σε εθνικές εκλογές δεν εμφανίστηκε κόμμα, που ο τίτλος του να παραπέμπει όχι μόνο σε συγκεκριμένη ξεχωριστή ιστορία αρχαίας πόλης, αλλά κυρίως σε πολίτες που σήμερα κατοικούν την πόλη αυτή, γεγονός που μελλοντικά μπορεί να δημιουργήσει ιστορικό προηγούμενο και να επαναληφθεί με ομοειδείς εκφάνσεις, όπως λ.χ. κόμμα Μακεδονίας, Αθηνών, Δ. Θράκης, Θηβών κλπ.

Ο γράφων ανήκει στην κατηγορία εκείνων των πολιτών, που ο καθένας με τη δημοκρατική του παιδεία έχει συνεισφέρει έστω και κατελάχιστο για να είναι σεβαστές οι κοινωνικές και πολιτικές θέσεις όλων των πολιτών, υπό τον όρο όμως του σεβασμού των θεσμών και των νόμων της δημοκρατικής συνύπαρξης σε μια πολιτισμένη και ανθρώπινη πολιτεία.

Σε σχέση όμως με το συγκεκριμένο κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ συνέβη εκείνο για το οποίο υπήρχε ανησυχία από το έτος 2017, οπότε ελαφρά τη καρδία αναγνωρίστηκε ως πολιτικό κόμμα, χωρίς κανείς να ερευνήσει τις λογικές υποψίες για το σκοπό επιλογής μιας τέτοιας επωνυμίας. Πού αποσκοπούσαν οι ιδρυτές; Ήθελαν να τιμήσουν τους Σπαρτιάτες ή μήπως να εκμεταλλευτούν πολιτικά το κλέος της Σπάρτης;

Και πριν καλά-καλά αλέκτωρ λαλήσει, μέλος της ηγετικής ομάδας του συγκεκριμένου κόμματος σε προχθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή τους δήλωσε ανερυθρίαστα τις ευχαριστίες τους για την επιτυχία τους, στο φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος συγκεκριμένης παράνομης ναζιστικής οργάνωσης συμπληρώνοντας, πως το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ θα πορευτεί στα ίδια περίπου ιδεολογικά βήματα πορείας της οργάνωσης αυτής!

Δηλαδή θα συμβεί έτσι, ώστε ο κομματικός όρος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, χωρίς καμμιά σχέση με τη Σπάρτη και ως Δούρειος Ίππος παράνομης οργάνωσης, συνειρμικά αλλά και υπογείως εκκωφαντικά να παραπέμπει τεχνηέντως στις κληρονομικές Αξίες και Αρχές της Οικουμενικής Πόλης μας, ως δήθεν ξεχωριστός φορέας τούτων!

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υπό μορφή όσμωσης ανόμοιων πραγμάτων και νόθευσης της ιστορίας, έχει πλέον πάρει διαστάσεις πολιτικής, κοινωνικής και ιστορικής ύβρεως των κατοίκων της σημερινής Σπάρτης και βεβήλωσης Αξιών και Αρχών της ιστορίας της, ακριβώς γιατί τα Ιερά και τα Όσια της Σπάρτης δεν είναι εμπορικά είδη και μέσα διαφήμισης, αλλά έχουν άλλον προορισμό *.

Είναι ταγμένα από την Ιστορία αφ ενός να αναπαράγουν το διαχρονικό – πατριωτικό ήθος των Σπαρτιατών και αφετέρου να φωτίζουν την Παγκόσμια Δημοκρατία με το Οικουμενικό πνεύμα της Μεγάλης Ρήτρας του Λυκούργου και της Απέλλας των Σπαρτιατών και όχι να την διακωμωδούν και να την εμπαίζουν με σκοπό την αθέμιτη απολαβή ύποπτων κομματικών ωφελημάτων.

* Ο κεντρικός πολιτικός προβληματισμός για το αν το συγκεκριμένο κόμμα έχει σχέση με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και εκείνο ΕΛΛΗΝΕΣ του Ηλία Κασιδιάρη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, υπάρχει σιγή και απουσία από όσους κατά καιρούς κόπτονται για τη Σπάρτη.

Είναι απορία γιατί οι περισσότερο ειδικοί πολιτικοί, νομικοί και πνευματικοί άνθρωποι δεν συμπαραστάθηκαν αυτόβουλα όχι μόνο στη Σπάρτη, αλλά και να οδηγήσουν την υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και, εν ανάγκη, στο Αρμόδιο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Παρά ταύτα, χαιρετίζουμε την ένδοξη μικρή πατρίδα Σπάρτη!

* Παναγιώτης Κομνηνός: τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης

Πηγή: www.apela.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com