Πέθανε η εμβληματική Ινδή τραγουδίστρια Λάτα Μανγκεσκάρ

Η Λάτα Μανγκεσκάρ, μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές φιγούρες της Ινδίας, γνωστή ως «Το Αηδόνι», πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

by Times Newsroom

Η Μανγκεσκάρ υπήρξε τραγουδίστρια που καθόρισε τη μουσική και τη μελωδία για γενιές συμπατριωτών της. Νοσηλεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου, αφού μολύνθηκε, σύμφωνα με γιατρό της που μίλησε στο Reuters, από κορωνοϊό.

Η Μανγκεσκάρ πέθανε το πρωί  της Κυριακής από «πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από περισσότερες από 28 ημέρες νοσηλείας, αφού νόσησε από κορωνοϊό», είπε ο Δρ Pratit Samdani, από Breach Candy Hospital της Βομβάης.

Για διάστημα μεγαλύτερο από τα τρία τέταρτα του αιώνα, η φωνή της αποτέλεσε σύμβολο της ανεξάρτητης Ινδίας. Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη ενώ θα τηρηθεί εθνικό πένθος με τη σημαία μεσίστια μέχρι τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η ευγενική και περιποιητική Λάτα Ντίντι μας άφησε», έγραψε ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, χρησιμοποιώντας έναν στοργικό όρο, που συνήθως λέγεται για τις μεγαλύτερες αδελφές. «Αφήνει ένα κενό στο έθνος μας, που δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι επόμενες γενιές θα τη θυμούνται ως μια σταθερά του ινδικού πολιτισμού, της οποίας η μελωδική φωνή είχε μια απαράμιλλη ικανότητα να μαγεύει τους ανθρώπους».

Γεννημένη το 1929 στην Ινδία πριν από την ανεξαρτησία, η Μανγκεσκάρ άρχισε να τραγουδά στην εφηβεία της και σε μια καριέρα 73 ετών ερμήνευσε περισσότερα από περίπου 15.000 τραγούδια σε 36 γλώσσες.

Ενθουσίασε τους παθιασμένους με τη μουσική Ινδούς με τη ζωηρή φωνή της και το εύρος της, τραγουδώντας τα πάντα, από πατριωτικά τραγούδια μέχρι ρομαντικές μπαλάντες, τόσο σε ταινίες όσο και σε δισκογραφικά άλμπουμ. Σύντομα, κατάφερε να μεγαλουργήσει στις ταινίες του Bollywood, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο με τις μελωδικές, πολύχρωμες και γεμάτες συναισθήματα κινηματογραφικές παραγωγές.

«Αγάπη, σεβασμός και προσευχή», έγραψε στο Twitter ο βραβευμένος με Όσκαρ και Grammy Ινδός μουσικός A R Rahman, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της -με εκείνη να ερμηνεύει μια σειρά από τα βραβευμένα τραγούδια του.

Τα τραγούδια της παρακίνησαν εκατομμύρια Ινδούς, κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Κίνα και το Πακιστάν, να αποτίσουν φόρο τιμής στις αμυντικές δυνάμεις. Μερικά από αυτά δε, χρησιμοποιούνται ως προσευχές σε ναούς και σχολεία.

«Η φωνή μου είναι δώρο από τον Θεό», είπε κάποτε σε μια συνέντευξη. «Έμαθα να συγκινώ μέσα από τη φωνή μου. Όταν τραγουδούσα ένα νανούρισμα, γινόμουν μητέρα, όταν ερμήνευα μία ρομαντική μπαλάντα, γινόμουν ερωμένη».

Τα μόνα τραγούδια που αρνιόταν να τραγουδήσει ήταν νούμερα καμπαρέ και τραγούδια που είχαν κακούς ή επιθετικούς στίχους, λέγοντας σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις της, ότι δεν ταίριαζαν με τις προσωπικές της αξίες.

Η Μανγκεσκάρ κυριάρχησε στην κινηματογραφική βιομηχανία των Ινδών για σχεδόν πέντε δεκαετίες -μέχρι τη δεκαετία του 2000, μαζί με τη μικρότερη αδερφή της, Άσα Μπόσλε. Οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της στο Bollywood για να περιορίσει την είσοδο νέων καλλιτεχνών.

Η επιρροή της ήταν τέτοια που οι αρχές της Βομβάης, το 2006, ακύρωσαν τα σχέδια για μία αερογέφυρα αυτοκινήτων, όταν εκείνη αντιτάχθηκε στα σχέδια, λέγοντας ότι θα διαταράξει την ιδιωτικότητά της. Γνωστή για τον ήπιο λόγο της και φορώντας το παραδοσιακό σάρι, με τα μαλλιά της πλεγμένα πάντα με δύο πλεξούδες σαν μαθήτρια, η Μανγκεσκάρ έλαβε την υψηλότερη πολιτική διάκριση της Ινδίας, το Bharat Ratna, το 2001, ενώ της απονεμήθηκε και η αντίστοιχη διάκριση στη Γαλλία, το Legion of Honour, το 2009.

«Η μουσική είναι ατελής χωρίς τη φωνή σου», είχε πει ο ηθοποιός Αμιτάμπ Μπατσάν για τη Μανγκεσκάρ το 2019, για τον εορτασμό των 90ών γενεθλίων της, προσθέτοντας ότι «εκτελεί το έργο των αγίων».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com