Πέθανε η καλλιτέχνις του δρόμου Miss. Tic – Είχε συνεργαστεί με Kenzo και Louis Vuitton

Στα έργα της αποτυπώνονται αινιγματικές γυναικείες φιγούρες, κοσμούν πολλούς τοίχους του Παρισιού

by Times Newsroom

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών στο Παρίσι μία από τους θεμελιωτές της stencil art. Η Γαλλίδα καλλιτέχνις του δρόμου Miss. Tic άφησε την τελευταία της πνοή μετά από ασθένεια, όπως ανέφερε η λιτή ανακοίνωση τής οικογένειά της.

Στα έργα της αποτυπώνονται αινιγματικές γυναικείες φιγούρες και κοσμούν πολλούς τοίχους της γαλλικής πρωτεύουσας. Έχουν εκτεθεί σε γκαλερί στη Γαλλία και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με τους διεθνείς οίκους μόδας Kenzo και Louis Vuitton.

Η Miss. Tic είχε συλληφθεί το 1997 (για μικρό χρονικό διάστημα) μετά από καταγγελίες για παραποίηση δημόσιας περιουσίας. Η υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ χαρακτήρισε το έργο της «εμβληματικό και άκρως φεμινιστικό», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η καλλιτέχνης με το πραγματικό όνομα Radhia Novat γεννήθηκε στη Μονμάρτρη το 1956 από πατέρα Τυνήσιο μετανάστη και μητέρα από τη Νορμανδία. Σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες και Θέατρο Δρόμου.

«Μου άρεσε αυτή η ιδέα της τέχνης του δρόμου. «Στην αρχή σκέφτηκα: “θα γράψω ποιήματα”. Και μετά, “χρειαζόμαστε εικόνες” με αυτά τα ποιήματα», είχε δηλώσει στο AFP σε συνέντευξή της το 2011.

Τον Μάρτιο του 2011 εκδόθηκε μια σειρά γραμματοσήμων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμπνευσμένα από μερικά από τα στένσιλ της.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή