Πιο κοντά Τσίπρας – Ανδρουλάκης

Σταθερά βήματα προσέγγισης πραγματοποιούν Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, την ώρα που η μειοψηφική «Ομπρέλα» στον ΣΥΡΙΖΑ και αρκετά στελέχη αλλά ακόμα περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Χαριλάου Τρικούπη αντιδρούν.

by Times Newsroom

Το πεδίο που αναπτύσσεται η σχέση των δύο κομμάτων είναι προφανώς η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και από την εκλογή Ανδρουλάκη και μετά, έχουν εγγραφεί πολλά επεισόδια στο σίριαλ. Οταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο αντιπολιτευτικός λόγος και η στάση των δύο κομμάτων σχεδόν ταυτίζονται (υποκλοπές, κριτική για την ενεργειακή κρίση, κριτική για την οικονομική πολιτική κ.λπ.) ενώ όταν στα δύο κόμματα παρατηρούνται αντιδράσεις, λαμβάνονται αποστάσεις (επέμβαση της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη και σύλληψη κακοποιών, μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική κ.ά.). Βεβαίως, υπάρχουν δυνάμεις και στα δύο κόμματα που επιθυμούν και μεθοδεύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ενάντια στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλη… ανάγνωση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ερώτηση και μία απάντηση στην τελευταία έρευνα της MRB όπου το 25,4% των πολιτών απαντά ότι σε περίπτωση πολυκομματικής κυβέρνησης προτιμούν συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και το 24,9% απαντά ότι επιθυμεί συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ., επιχειρήθηκε να εμφανιστεί  από αρθρογράφους και δημοσιολόγους φίλα προσκείμενους στα δύο κόμματα -ιδιαιτέρως οι φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ- ως απάντηση συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών υπέρ της πρώτης απάντησης.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη. Τα όσα είπε ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει και να μειώσει την ακρίβεια στην ενέργεια κατέλαβαν μικρότερο χώρο στα ΜΜΕ, ιδιαιτέρως στα sites που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το βιβλίο του κ. Φαραντούρη μαζί με τον τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Χάρη Δούκα. «Ακόμη ένα σημάδι για την προοπτική μια κοινής μετεκλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.» γραφόταν χαρακτηριστικά, ενώ «θυμήθηκαν» -και το παρουσίασαν ως αποτέλεσμα πολιτικής συνεργασίας, ενώ είναι κάτι σύνηθες στο χώρο της έρευνας- ότι Δούκας και Φαραντούρης, έχουν συνυπογράψει άρθρο για τον «ενεργειακό μετασχηματισμό» της χώρας που δημοσιεύθηκε στον Τύπο.

Σε υψηλό επίπεδο

Βήματα προσέγγισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ όμως, παρατηρούνται και στο πλέον υψηλό επίπεδο.

Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έκανε μία ιδιαιτέρως επιθετική ανάρτηση κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την προώθηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), χωρίς μία κουβέντα για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που σε τοπικό επίπεδο, έχουν σταθεί σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Λίγη ώρα μετά, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα. Η ταύτιση είναι τουλάχιστον… εντυπωσιακή. Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουμε ότι «την ώρα που η ενεργειακή κρίση και οι επιλογές Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν φέρει την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση αντί να προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάνει ρουσφέτια με φωτογραφικές διατάξεις σε ημέτερους». Και λίγο μετά «εκατοντάδες επενδυτές, ακόμα και ενεργειακοί κολοσσοί από το εξωτερικό, κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφάνεια και φωτογραφικές διατάξεις που αφήνουν εκτός δικτύου ώριμες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε ΑΠΕ, οι οποίες θα μπορούν με την ολοκλήρωσή τους να μειώσουν την τιμή στο παραγόμενο ρεύμα, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών».

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η από κοινού κριτική στην κυβέρνηση, σχεδόν με τα ίδια λόγια, από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο θέμα των ΑΠΕ, ερμηνεύεται από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους και ως έμμεση προσπάθεια προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων, που επίσης αντιδρούν στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com