Πολεμική ρητορική από τον Ερντογάν παρά το διεθνές «άδειασμα»

Απανωτά «χαστούκια» εισπράττει μέσα σε λίγες ώρες από τη διεθνή κοινότητα ο Ερντογάν για το γεγονός ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται, αλλά και για την παράνομη συμφωνία του με τη Λιβύη.

by Times Newsroom

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ, και της Αιγύπτου που έχουν στηλιτεύσει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, τη σκυτάλη πήρε και το βρετανικό ΥΠΕΞ, στηρίζοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα.

«Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων.

Πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας παρά τη διεθνή καταδίκη

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας έρχεται λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε πως «θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζοντας εν μέσω παραληρήματος πως η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω και ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει σαφείς οδηγίες.

Την ίδια ώρα, επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω εκπροσώπου του, παρέπεμψε στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι κατά την άποψη τόσο της ΕΕ όσο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου. Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη σκοπιά της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε τονίσει ότι «αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους», επισημαίνοντας ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Αντίστοιχα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καυτηρίασε την κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και της Τουρκίας να υπογράψουν συμφωνίες βάσει της οποίας τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα μπορούν να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Λίγα 24ωρα πριν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, αφού δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Άμεση αντίδραση της Αθήνας

Η απάντηση της Ελλάδας στο παραλήρημα του Χουλουσί Ακάρ ήταν άμεση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να στέλνει σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα,.  «Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε αλλά ούτε και να μπούμε σε λεκτική διαμάχη με την Τουρκία» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα με όλα τα μέσα», ξεκαθάρισε από την Πολωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν μέσω κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη και άκυρη την τουρκολιβυκή συμφωνία, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας με θέμα την απάντηση της ΕΕ στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή του πάνελ ποιες προκλήσεις μπορούν να τον ξυπνήσουν τα βράδια, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι κάθε βράδυ ρίχνει μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, απάντησε η διάλυση της Ευρώπης και όχι απλώς την αστάθεια.

Τι προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Η συμφωνία αυτή προβλέπει σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης αλλά και στο έδαφος της χώρας από μικτές τουρκολυβικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο που είχαν υπογράψει οι δυο χώρες για κοινή ΑΟΖ και είχε συναφθεί το 2020 επί της ουσίας «πέφτει» πάνω στην ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα 

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας και για την πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας-κυβέρνησης Τρίπολης την Παρασκευή στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας. Και αυτό γιατί οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν μεν στον ίδιο χώρο, το πρόγραμμα, όμως, δεν ευνοεί το να έχουν μια ευθεία αντιπαράθεση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com