Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τουλάχιστον 78 παιδιά» νεκρά – Σχεδόν 1 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

ΗΠΑ, G7 και ΕΕ κινούνται προς τη στέρηση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία

by Times Newsroom

Συγκλονίζει το δράμα των Ουκρανών, οι οποίοι βιώνουν τη φρίκη του πολέμου για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκρούσεις γύρω από τη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, την Βολνοβάχα, στο ανατολικό, και την πόλη Ιρπίν, στην περιοχή του Κιέβου, εξηγούν γιατί είναι δύσκολο οι αρχές να επαληθεύσουν πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι σε περισσότερους από 954.000 ανέρχονταν χθες, Πέμπτη, οι Ουκρανοί που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Σχεδόν 228.000 καταναλωτές έχουν μείνει χωρίς αέριο», προσέθεσε σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Από αυτούς, σχεδόν 99.200 είναι Ουκρανοί πολίτες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΗΠΑ, G7 και ΕΕ κινούνται προς την στέρηση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από την Ρωσία

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, μαζί με την Ομάδα των 7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθούν σήμερα προς την αφαίρεση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με πηγές που είναι σε γνώση του θέματος και δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την πρόθεσή του προς την λήψη αυτού του μέτρου, η τελική απόφαση για το οποίο θα ληφθεί σε συντονισμό με την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον, πρέπει να λάβει την έγκριση του Κονγκρέσου. Η έγκριση αυτή αναμένεται να είναι τυπική, αφού σε μία επίδειξη σπάνιας δικομματικής σύμπνοιας, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του το βράδυ (22:15 ώρα Ελλάδος) στο πλαίσιο της ανακοίνωσης νέων μέτρων σε απάντηση «του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Έτσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.

Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στην ομοβροντία των μέτρων που στόχο έχουν την σταδιακή διακοπή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κομισιόν εκταμίευσε 300 εκατ. ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η εκταμίευση των κεφαλαίων έγινε γρήγορα για να συμβάλει στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της «απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας».

Αυτό είναι το αρχικό μέρος μιας πρώτης δόσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία της Ουκρανίας, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ. Περαιτέρω εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα κεφάλαια (600 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε από την ΕΕ και την Ουκρανία.

Παράλληλα με την εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας, η Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόσθετο πρόγραμμα για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει την παροχή 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μέσω πέντε προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την εφαρμογή μιας ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το κράτος δικαίου και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να υποστηρίξει την Ουκρανία με επείγουσα βοήθεια. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και βοήθεια πολιτικής προστασίας. Την 1η Μαρτίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ για δραστηριότητες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Ένας αδίστακτος δεσπότης προσπαθεί να βυθίσει μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα στην ατυχία. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος του Πούτιν ασκεί όχι μόνο βάναυση στρατιωτική, αλλά και οικονομική πίεση στην Ουκρανία και τον γενναίο λαό της. Η Ευρώπη στέκεται σταθερά στο πλευρό τους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα η ΕΕ εκταμίευσε 300 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσα στα τέλη Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές και πακέτα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com