Πόλεμος στο Ισραήλ: Πολιορκείται η Γάζα – Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στην ΕΡΤ την Τετάρτη το debate Μπακογιάννη-Δούκα

by Times Newsroom

Το Ισραήλ σφυροκοπά την Λωρίδα της Γάζας

  • «Θα αλλάξει η Μέση Ανατολή»: Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν από χθες τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς, προκειμένου να διαλύσουν τις υποδομές και να προετοιμάσουν τον έδαφος για την ευρεία χερσαία επιχείρηση που θα εξαπολύσει ο στρατός. Σε μήνυμά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι τα αντίποινα στην αιφνιδιαστική και αιματηρή επίθεση της Χαμάς θα είναι τόσο σφοδρά που «θα αλλάξουν τη Μέση Ανατολή».
  • Το φιάσκο της Μοσάντ: Aναλυτές και ειδικοί επί του Μεσανατολικού ζητήματος, προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί η χώρα με μια από τις καλύτερες αντικατασκοπείες στον κόσμο, δεν προέβλεψε την καταστροφή. Σύμφωνα με μια από τις ερμηνείες, ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες υποβάθμισαν την απειλή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και εστίασαν περισσότερο στο ζήτημα της ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Ωστόσο, η Χαμάς φαίνεται ότι προετοιμαζόταν καιρό και έδρασε μεθοδευμένα.

Ολοταχώς για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

  • Τα τελικά αποτελέσματα: Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων οι υποψήφιοι στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην δεύτερη κρίσιμη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως αναμένεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μονομαχία Μπακογιάννη – Δούκα για τον Δήμο Αθηναίων.
  • Στο πλευρό του Στεφανή ο Μητσοτάκης: Η ΝΔ θέλει να πετύχει το απόλυτο στις Περιφέρειες και μία από τις «μάχες» θα δοθεί στο Βόρειο Αιγαίο μεταξύ του Αλκιβιάδη Στεφανή και του «αντάρτη» Κωνσταντίνου Μουτζούρη. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση του κ.Στεφανή στη Λέσβο. «Είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά μεθοδικός, εξαιρετικά οργανωμένος, με όραμα για το Βόρειο Αιγαίο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
  • Τι εκτιμούν στο ΠαΣοΚ; Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως το κόμμα συνεχίζει σταθερά την ανοδική του πορεία και καταδεικνύουν πως είναι ξεκάθαρα και με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση.

Νόμπελ Οικονομίας: Στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν

  • Το πρόσωπο: Η αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin),πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  • Η πορεία προς την ισότητα: H 77χρονη οικονομολόγος παρακολούθησε την μακρά εποποιία των αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.
  • Χρειάζεται λίφτινγκ ο θεσμός; Αρθρο της εφημερίδας «The Wall Street Journal», το οποίο υπογράφει ο δρ Ντέιβιντ Οσίνσκι, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικών Κλασικών Σπουδών στο ΝΥU Langone Health και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι τα Νομπέλ χρειάζονται ολικό «makeover» ώστε να συμβαδίζουν με τον τρόπο που γίνεται σήμερα η προηγμένη έρευνα. Και αυτό κατ’ αρχάς προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των νικητών σε κάθε κατηγορία με δεδομένο ότι πλέον στην επιστήμη την επιτυχία την κάνουν οι ομάδες.

Δημογραφικό: Πότε θα γεννηθεί ο τελευταίος Έλληνας;

  • Οξύ πρόβλημα το δημογραφικό: Σε πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, οι ειδικοί σκιαγραφούν με αδρές γραμμές το πρόβλημα του δημογραφικού. Οι γεννήσεις μειώνονται, ο πληθυσμός γερνάει. Αλλοι παράγοντες, οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί, παροξύνουν το πρόβλημα.
  • To «δυστοπικό σενάριο»: Eιδικοί του Ινστιτούτου European House – Ambrosetti που εδρεύει στην Ιταλία πως ο τελευταίος Ιταλός θα γεννηθεί το 2225 και θα φύγει από τη ζωή περίπου 100 χρόνια αργότερα. Αν επομένως στην Ελλάδα διατηρηθεί ένας ρυθμός μείωσης των γεννήσεων της τάξης του -1,5% (όσο είναι την τελευταία εικοσαετία) και ένας ρυθμός αύξησης των θανάτων της τάξης του +1,4%, τότε ο «τελευταίος Ελληνας» θα γεννηθεί το 2181. Η ίδια προβολή λέει πως το έθνος θα πάψει να υπάρχει περίπου 100 εκατό χρόνια αργότερα.
  • Το μεταναστευτικό και οι διαχείριση των πόρων: Την ίδια ώρα, πάντως, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Ο πλανήτης φιλοξενεί σήμερα 8,05 δισ. ανθρώπους, ενώ το 2050 θα φιλοξενεί 9,675 δισ. Η αύξηση αυτή θέτει νέες προκλήσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, των πόρων, του οικοσυστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com