Poor Things, αλλά με Χρυσό Λέοντα

Φεμινισμός, σουρεαλισμός, σεξουαλικότητα και ολίγον… σλάπστικ. Έπαινος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) για το Poor Things του Γιώργου Λάνθμου, που θριάμβευσε στη Βενετία.

by Times Newsroom

Η Έμμα Στόουν στο ρόλο της Μπέλα

Ένα σκοτεινό, φεμινιστικό παραμύθι εμπνευσμένο από τον Φρανκενστάιν κέρδισε τον φετινό Χρυσό Λέοντα στη Βενετία. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος βρέθηκε όμως στην απονομή δίχως την πρωταγωνίστριά του. Η Αμερικανίδα ηθοποιός, Έμμα Στόουν, που δεν αποκλείεται με τον ρόλο της να κερδίσει ένα δεύτερο Όσκαρ, απουσίασε από την τελετή στη Βενετία εξαιτίας της απεργίας του Χόλιγουντ, γεγονός που επισκίασε την απονομή των βραβείων το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και απογοητευμένος με την απουσία της, ως ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας, ο Λάνθιμος δήλωσε πως κατανοεί φυσικά το λόγο, ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «και αυτή (σ.σ. η Έμμα Στοουν) όπως και άλλοι ηθοποιοί έχουν αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο και αγάπη σε αυτή την ταινία και είναι κρίμα να μην μπορεί κανείς να γιορτάσει μαζί τους».

Ο καινοτόμος ρόλος της Μπέλα και η γενναία υποκριτική της Έμμα Στόουν

Γιώργος Λάνθιμος
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος στην τελετή απονομής, στη Βενετία Εικόνα: Gabriel Bouys/AFP/Getty Images

Είναι ένας ρόλος που όμοιός του δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην ιστορία του κινηματογράφου: Μια γυναίκα με το μυαλό ενός νηπίου. Ένας εκκεντρικός και μεγαλοφυής επιστήμονας, τον οποίο ενσαρκώνει ο Γουίλεμ Νταφό, επαναφέρει στη ζωή την Μπέλα, μία νεκρή έγκυο, η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας σε ένα ποτάμι. Ο επιστήμονας αντικαθιστά όμως τον εγκέφαλο της με εκείνον του μωρού που κυοφορούσε. Κι αυτό  επιφυλάσσει κάποιες δυσκολίες για το πλάσμα που έχει δημιουργήσει, καθώς οι δεξιότητες στην κίνηση και την ομιλία αναπτύσσονται αργά.

Η Έμμα Στόουν ανταποκρίνεται γενναία στην υποκριτική αυτή πρόκληση, με τις κινήσεις της ορισμένες στιγμές να θυμίζουν… σλάπστικ κωμωδία. Τα παιδικά χρόνια της Μπέλα ακολουθούν η εφηβεία και η σεξουαλικη αφύπνιση, η οποία την μετατρέπει σε ανδρική φαντασίωση – μία ακόμη υποκριτική πρόκληση για την Στόουν.

Το φανταστικό σύμπαν της Μπέλα
Το φανταστικό σύμπαν της Μπέλα (και του σκηνοθέτη) Εικόνα: Searchlight Pictures/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS/picture alliance

Ένα ταξίδι σύγκρουσης με την πατριαρχία, το οποίο αν και θεωρητικά μπορεί να θυμίζει λίγο την κινηματογραφική επιτυχία της Barbie, δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικό. Άλλωστε πρόκειται για μία ταινία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Άλιστερ Γκρέι, με ελληνικό τίτλο «Χαμένα κορμιά», που διαδραματίζεται στη βικτωριανή εποχή, ενώ το σκηνικό και τα κοστούμια έχουν άφθονα στοιχεία σουρεαλισμού.

Ο Λάνθιμος χρησιμοποιεί ασυνήθιστες γωνίες λήψεις και παραμορφώσεις στον φακό, ενώ ορισμένες σκηνές είναι ασπρόμαυρες και άλλες έγχρωμες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ταινία που καινοτομεί σε όλους τους τομείς. Κανείς δεν έχει δει κάτι ανάλογο μέχρι τώρα. Επάξια νικήτρια στο φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Λίζα Φόρστερ, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com