Ψηφίστηκε το σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ – Τα θαλάσσια πάρκα έβαλε στο μάτι η Τουρκία – Αντιπαραθέσεις για τα Τέμπη

Ράμμος για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει κατά γράμμα και κατά κεραία την απόφαση του ΣτΕ

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (Η Καθημερινή, 10/04/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Περού / «Rolex-gate»: Στην κατάσχεση τριών ρολογιών και ενός βραχιολιού προχώρησε η εισαγγελία του Περού στην καρδιά σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, που διαβεβαιώνει πως τα είδη αυτά της τα είχαν «δανείσει».
  • Ουκρανία: Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε τουλάχιστον δέκα βομβαρδισμούς τη νύχτα εναντίον «υποδομών καίριας σημασίας» στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, που τέθηκε ολόκληρο σε κατάσταση συναγερμού, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης σήμερα το πρωί.
  • Πριγκίπισσα Κέιτ: Εκτοξεύτηκε η δημοτικότητά της – Άφησε πίσω Γουίλιαμ Κάρολο – Η σύζυγος του Γουίλιαμ και μητέρα τριών παιδιών φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι δημοφιλής ανάμεσα στις γενιές του βρετανικού λαού. Νέα έρευνα έδειξε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι το αγαπημένο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το YouGov, έδειξε ότι το 76% των Βρετανών έχει θετική εικόνα για την Κέιτ. Το ποσοστό δείχνει έξι μονάδες άνοδο από την περασμένη χρονιά.
  • Υπόθεση Ασάνζ: Ο Μπάιντεν εξετάζει αίτημα της Αυστραλίας να μπει στο αρχείο η δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks – Το αυστραλιανό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Φεβρουάριο ψήφισμα, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι, με το οποίο ζητεί να μπει τέλος στη μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια του 52χρονου Αυστραλού.
  • Ισημερινός: Ο φυλακισμένος πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και κάνει απεργία πείνας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) όπου κρατείται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, ανακοίνωσαν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα και η συνήγορος του πολιτικού Σόνια Βέρα.
  • Ιταλία: Αναζητείται ο σύντροφος νεαρής Γαλλίδας που βρέθηκε δολοφονημένη σε ερειπωμένη εκκλησία – Το πτώμα μιας νεαρής Γαλλίδας που έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε μια ερειπωμένη εκκλησία στο βορειοδυτικό άκρο της Ιταλίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο δικαστικές πηγές.
  • Γαλλία / Μπορντό: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρός και ο δράστης. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί που κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη, τον οποίο πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Le Figaro, ο δράστης της επίθεσης και τα θύματα ήταν μετανάστες από τη βόρεια Αφρική.
  • ΗΠΑ: «Καταστρέψαμε 11 drones των Χούθι της Υεμένης» – Οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι χθες Τετάρτη 10/4 κατέστρεψαν ένδεκα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως τρία καταρρίφθηκαν εν πτήσει -τα δύο πάνω από τον Κόλπο του Άντεν, το τρίτο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα- και τα υπόλοιπα οκτώ καταστράφηκαν στο έδαφος, «σε νόμιμη άμυνα».
  • Πόλεμος στη Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο των γιων του Ισμαήλ Χανίγια – Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και τη Σιν Μπετ (σ.σ. την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ), αναφέρεται πως ο Αμίρ Χανίγια ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ενώ τα αδέρφια του, ο Χάζεμ και ο Μοχάμαντ, ήταν επίσης μαχητές της οργάνωσης.

Η Αδειλίνη διαψεύδει – Για κατάθεση άλλοι 4 του ΟΣΕ

  • Διαψεύδει η Αδειλίνη: Την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για την τραγωδία των Τεμπών έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη από το Φόρουμ των Δελφών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς γονέων των θυμάτων ότι τους είχε παραπέμψει στην Εκκλησία για παρηγοριά. Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη απέκρουσε όσα καταλογίζονται στη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ υπερασπίστηκε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
  • Απαντά η Καρυστιανού: Απάντηση στα όσα υποστήριξε η Εισαγγελέας έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα θύματος, Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας «Λυπάμαι πάρα πολύ. Είναι μια ακόμα απόδειξη της πλάνης στην οποία βρίσκεται η δικαστική εξουσία. Εμείς ακόμα ψάχνουμε υπολείμματα των παιδιών μας».
  • Ακόμα τέσσερις: Μετά την παραδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, για μονταζιέρα στους διαλόγους σταθμάρχη και μηχανοδηγών το βράδυ της εθνικής τραγωδίας, ακόμα τέσσερις υπάλληλοι του ΟΣΕ καλούνται να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές, καθώς αποδείχθηκε πως είχαν πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες.

Η Τουρκία αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία ελληνικών νησιών

  • Νέο επεισόδιο: Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί για ακόμη μία φορά η Άγκυρα με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, με το θέμα να αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Τι αναφέρει η Τουρκία: Το πάρκο στο Αιγαίο θα ξεκινά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», λέει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
  • Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση της Άγκυρας, τονίζοντας πως η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα. «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ε.Ε

  • Η υπερψήφιση: Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε χθες το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και την προστασία των συνόρων.
  • Η αλληλεγγύη: Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, κομβική θεωρείται η καθιέρωση της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, με βάση την οποία όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είτε οικονομικά, είτε φιλοξενώντας μετανάστες, είτε παρέχοντας επιχειρησιακή υποστήριξη.
  • H «ιστορική μέρα»: Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την ψήφιση του Συμφώνου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη».

Μείωση φόρων και αύξηση συντάξεων το 2025

  • «Πακέτο» ελάφρυνσης: Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε τις βασικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 σε σχέση με την ενίσχυση εισοδημάτων και τη μείωση φόρων και εισφορών.
  • Οι παρεμβάσεις: Τα μέτρα συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, μείωση του τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και των συντάξεων, καθώς και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
  • Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα: Ο Υπουργός σημείωσε ότι στόχος για το επόμενο έτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινηθεί στο 2,1%. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της όπως έχουμε κάνει έως τώρα. Να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, για τις δύσκολες χρονιές ή στιγμές, προς στήριξη των ευάλωτων».

Αθλητικά: Η Μπαρτσελόνα νίκησε την Παρί – Έκανε το πρώτο βήμα η Ατλέτικο

  • Η νίκη της Μπαρτσελόνα: Σημαντική εκτός έδρας νίκη στην έδρα τη Παρί σημείωσε η Μπαρτσελόνα, με 2-3, παίρνοντας το πάνω χέρι για την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, η οποία θα κριθεί στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με τον Ραφίνια, για να κάνει την ανατροπή η Παρί με γκολ των Ντεμπελέ και Βιτίνια. Η Μπαρτσελόνα όμως αντέδρασε γυρνώντας και πάλι το ματς και με το δεύτερο γκολ του Ραφίνια και την κεφαλιά του Κρίστενσεν πήρε τη νίκη με 2-3.
  • Η νίκη της Ατλέτικο: Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη, η Ατλέτικο κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 της Ντορτμουντ και έχει πλέον τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους την ερχόμενη Τρίτη στη Γερμανία.
  • Οι ελληνικές «μάχες» του Conference: Σήμερα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ρίχνονται στη «μάχη» των προημιτελικών του Conference League, θέλωντας αμφότεροι να κάνουν το πρώτο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν τη Φενερμπαχτσέ στις 19:45 στο στάδιο «Γ.Καραϊσκάκης», ενώ οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται στο Βέλγιο για να αντιμετωπίσουν την Μπριζ στις 22:00.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com