“Διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Η Ιαπωνία μετρά τις πληγές της

Οι δηλώσεις του Α. Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 03/01/24)

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Περιοδεία Μπλίνκεν στην περιοχή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά σήμερα νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν.
  • Επικοινωνία Ερντογάν – Ραϊσί μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν. Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί είχε χθες Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη Κερμάν (νοτιοανατολικά), η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200 και πλέον, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
  • ΗΠΑ: Ιμάμης δολοφονήθηκε χθες Τετάρτη έξω από ισλαμικό τέμενος στη Νούαρκ, κοντά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με αξιωματούχους, που φάνηκαν πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο να επρόκειτο για έγκλημα ρατσιστικής ή τρομοκρατικής φύσης.
  • Πολωνία: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προβοκάτσιας για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της – Πολωνοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα αντικείμενο που αναγνωρίστηκε ως ρωσικός τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο την 29η Δεκεμβρίου από την πλευρά των ουκρανικών συνόρων, προτού εξέλθει τρία λεπτά αργότερα.
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Μην συνδέεται τα F-16 με την ένταξη της Σουηδίας. Στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
  • Ισπανία: Ζευγάρι Γάλλων σχεδίαζε να «θυσιάσει» το 5χρονο παιδί του στην Σαχάρα επειδή ήταν «δαιμονισμένο». Οι δύο γονείς που, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, αντιμετωπίζουν «ψυχιατρικά προβλήματα» και σε βάρος τους είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για «απαγωγή ανηλίκου», σκόπευαν να σκοτώσουν τον γιο τους στη Σαχάρα, επειδή πίστευαν ότι ήταν «δαιμονισμένος» και σχεδίαζαν να τον «θυσιάσουν».
  • Δεκαοκτώ μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, οι αντάρτες Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων
  • Μεξικό : Απελευθερώθηκαν οι 31 μετανάστες που είχαν απαχθεί το Σάββατο στην πολιτεία Ταμαουλίπας. Αίσιο τέλος είχε η απαγωγή τους

“Διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

  • Οι επιστροφές: Για 5η φορά θα βρεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τον μικρό σε έκταση ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Στο υπουργείο Υγείας για δεύτερη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την περίοδο 2013-14.
  • Οι νέοι: Υπουργός Εργασίας ορίστηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνει υπουργικό πόστο μετά από δύο θητείες ως υφυπουργός. Νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ υφυπουργός Παιδείας αναλαμβάνει η Ιωάννα Λυτρίβη, αμφότεροι για πρώτη φορά σε κυβερνητικές θέσεις.
  • Οι αντιδράσεις: Για «ανασχηματισμό με όρους ανακύκλωσης που αποτελεί ομολογία στελεχιακής ένδειας» έκανε λόγο το ΠαΣοΚ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Τι είπε ο Συρίγος για τη συνθήκη της Λωζάννης

    • Η τοποθέτηση: «Παρωχημένη» χαρακτήρισε σε τοποθέτηση του τη Συνθήκη της Λωζάννης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος. «Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων» ανέφερε σε διευκρινιστική του δήλωση.
    • Οι αντιδράσεις: «Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί το στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  σε ανακοίνωση του τόνισε ότι «η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό».
    • Η διευκρίνιση: Ο κύριος Συρίγος επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως τα λόγια του σκοπίμως παρερμηνεύτηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο σημείωσε, ότι εμμένει στη θέση του και πως πρόκειται για μία συνθήκη με «παρωχημένες» διατάξεις.

Ιράν : Φονικές εκρήξεις με 103 νεκρούς

    • Φονικές εκρήξεις στο Ιράν: Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο Ιράν χθες κοντά στο σημείο όπου έχει ταφεί ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 103 άνθρωποι και να τραυματιστούν 170. Τοπικές αρχές ανέφεραν πως οι εκρήξεις πιθανώς να προκλήθηκαν από δύο βόμβες, που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε τσάντες και ίσως να πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό.
    • Ποιος ευθύνεται: Το Ιράν δεν έχει κατονομάσει τον υπεύθυνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης. Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ
    • Καταδίκη από τον ΟΗΕ: Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» τη διπλή έκρηξη ζητώντας παράλληλα οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ιαπωνία : Πληγωμένη, μετρά τις πληγές της

    • Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός: Στους 64 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία με ειδικά συστήματα ηχοεντοπισμού, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν κατοίκους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών.
    • Έρευνες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας: Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση των δυο αεροσκαφών στο Τόκιο, με τις Αρχές να εξετάζουν αν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
    • Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες: Στο επίκεντρο βρίσκονται τελευταίες καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στον Κυβερνήτη του επιβατικού αεροσκάφους και του Πύργου ελέγχου, σύμφωνα με τις οποίες ο πιλότος του Airbus είχε ξεκάθαρα λάβει εντολή να προσγειωθεί στον συγκεκριμένο διάδρομο.

Αθλητικά

    • Οι νίκες: Με νίκες συνέχισαν οι τρεις πρωτοπόροι του πρωταθλήματος, καθώς ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 4-0 του ΟΦΗ στην Τούμπα, ενώ η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της με 3-0 στην OPAP Arena απέναντι στον Βόλο και ο Παναθηναϊκός με 2-0 απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννενα σητη Λεωφόρο.
    • Η ήττα: Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός έμεινε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, καθώς γνώρισε την ήττα στη Λαμία, από την τοπική ομάδα, με 1-0. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημείωσε ο Σλίβκα στο 4ο λεπτό.
    • Η συνέχεια: Η συνέχεια της μάχης για τον τίτλο της Super League έρχεται την Κυριακή, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Παναιτωλικό, ενώ οι έτεροι διεκδικητές έχουν δυσκολότερα παιχνίδια, καθώς ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com