Σε ανοιχτή… γραμμή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ως άσκηση συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη πασχίζει να πείσει την κοινή γνώμη ότι κινείται αυτοβούλως και αυτόνομα στην υπόθεση αυτή.

by Times Newsroom

Ο κ. Τσίπρας, όπως αναμενόταν να εισηγηθεί και στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη αποφασίσει να στηρίξει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως έχει αποφασίσει να στηρίξει και κάθε κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη σε αυτήν την υπόθεση.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να κατατεθεί πριν από την Τετάρτη που το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν είναι βουλευτής και αναμενόταν να βρίσκεται στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε… βάθος

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθούν την πρόταση της Ν.Δ. η έρευνα για την εξεταστική επιτροπή να ξεκινά από το 2012 – κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί και δύσκολα θα στηρίξει. Πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, όμως, επιμένουν ότι απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. είναι στο τέλος να μη δεχθούν την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος. Το επιχείρημα θα είναι ότι η πλειοψηφία δεν παρουσίασε περιπτώσεις παρακολουθήσεων στη Βουλή ή τα στοιχεία που παρουσίασε δεν είναι ισχυρά και συγκεκριμένα, όπως είναι στην περίπτωση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στόχοι

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμεί να στηριχτεί η πρότασή της από τη Ν.Δ., ενώ δεν έχει αντίρρηση να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μία πολιτική απόφαση, δεν έχει καμία σχέση με τη βούληση για διαλεύκανση της υπόθεσης και στοχεύει σε δύο σημεία:

* Πρώτον, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη να μη μπει σε «καλάθι» μαζί με άλλες περιπτώσεις και έτσι χαθεί το πλεονέκτημα της «θυματοποίησης» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

* Δεύτερον, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του να μην κάνουν καμία κίνηση που μπορεί σε αυτή τη φάση να εκληφθεί ως μικρό ή μεγάλο άνοιγμα προς τη Ν.Δ., κάτι  που θα «έσπαγε» την άτυπη συμφωνία για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν αντέδρασε ούτε στην παραποίηση της δήλωσης της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μετσόλα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση, όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν σήκωνε θύελλα αντιδράσεων.

Διαδικασία

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των βουλευτών που απαιτείται να συμπληρωθεί για να περάσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μπορεί το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να μη φτάνει τους 120, είναι 108, αλλά τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη είναι βέβαιοι ότι με την ψήφο του Π. Κουρουμπλή, των βουλευτών του ΚΚΕ και των βουλευτών του ΜέΡΑ 25 η πρόταση θα υπερψηφιστεί.

Είναι σαφές ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στόχο να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αποδέχονται την πολιτική απόφαση για συμπόρευση, έστω και τακτική, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Πόσοι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. βλέπουν -και αν βλέπουν πόσοι συντάσσονται- την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την τακτική απόφαση Τσίπρα να βάλει πλάτη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Λαϊκισμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν αυτήν την υπόθεση ως σκάνδαλο που θέλουν να διαλευκανθεί, αλλά ως σκαλοπάτι για την επάνοδό τους στην εξουσία. Και μπορεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., να λέει στα ραδιόφωνα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανοίξει την πόρτα για να γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης καθότι έχει δική του πρόταση διακυβέρνησης και δικό του υποψήφιο πρωθυπουργό τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά οι εξελίξεις τον διαψεύδουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ξεκάθαρα για σκάνδαλο που θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Λένε καθαρά ότι αυτή είναι η υπόθεση που θα αποκλείσει το ενδεχόμενο δεύτερης πρωθυπουργικής θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμφανίζονται βέβαιοι ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει αδυνατίσει, αν δεν έχει εξαφανιστεί, ανάμεσα στους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Λένε μάλιστα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαλόγου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ίδια γραμμή είναι και οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές».

Και μαζί με όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί σενάρια ότι δήθεν η Ν.Δ. σχεδιάζει να αλλάξει το πρόσωπο του πρωθυπουργού πριν από τις εκλογές, μήπως και η Ν.Δ. καταφέρει να «σπάσει» τη συμφωνία Τσίπρα – Ανδρουλάκη για συγκρότηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. διά της σιωπής του ή της στροφής του σε καίρια ζητήματα – όπως π.χ. το μεταναστευτικό, όπου οι πρόσφατες δηλώσεις Μάντζου θύμιζαν μάλλον άλλο κόμμα- δείχνει να συμφωνεί…

 EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com