Σήφης Βαλυράκης: Γιατί η δίκη θα γίνει στην Αθήνα

Τον δρόμο για την Αθήνα πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

by Times Newsroom

Η δίκη, λοιπόν, προσδιορίζεται για τις 13 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Ο τόπος διεξαγωγής της δίκης άλλαξε με απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι ψαράδες θα καθίσουν στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία.

Η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας στη σχετική αίτησή της επισήμαινε ότι η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση «έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων του Σήφη Βαλυράκη και των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η ανθρωποκτονία, έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι».

Η ίδια εισαγγελέας επικαλείται και έγγραφο της προέδρου Πρωτοδικών που διευθύνει το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, στο οποίο παρατίθενται και όσα περιστατικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Σήφης Βαλυράκης: «Φωνές και πανό»

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «την ημέρα της απολογίας των δύο κατηγορουμένων και κατά την ημέρα που οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν τις προσφυγές τους κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, υπήρξε συγκέντρωση πλήθους κόσμου στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, η διατάραξη της λειτουργίας του δικαστηρίου εξαιτίας των φωνασκούντων συμπαρισταμένων στους κατηγορουμένους και η πολύωρη παραμονή των διαμαρτυρόμενων με φωνές και πανό Ερετριέων έξωθεν του δικαστηρίου, με την οποία εξέφρασαν τη δυναμική διαφωνία τους αναφορικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των δύο συμπολιτών τους».

Κατά συνέπεια, είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να συμβούν ανάλογα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την εξέλιξη της ίδιας της διαδικασίας όσο και τη διασάλευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Με αίτηση που υποβλήθηκε στις 17 Μαρτίου 2023 προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οικογένεια του αποθανόντος Σήφη Βαλυράκη πιθανολόγησε, επίσης, τη δημιουργία σοβαρού κινδύνου και επικαλέστηκε περιστατικό απειλών σε βάρος της.

«Στην αίτηση γίνεται επίκληση περιστατικού απειλών κατά της οικογένειας Βαλυράκη, δημιουργίας κλίματος όξυνσης σε βάρος της, προκλήσεις φθορών από αγνώστους στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση, και δηλητηρίασης κατοικίδιου σκύλου της οικογένειας από “αγνώστους” στην εξοχική τους κατοικία στην Ερέτρια».

Σήφης Βαλυράκης: Το χρονικό και οι δύο μαρτυρίες-φωτιά

Κατά το βούλευμα-φωτιά σε βάρος των κατηγορουμένων, στις 24 Ιανουαρίου 2021 περίπου στις πέντε το απόγευμα, η Μίνα Βαλυράκη ενημέρωσε το Λιμενικό Τμήμα της Ερέτριας ότι ο σύζυγός της είχε αποπλεύσει το μεσημέρι με το φουσκωτό του σκάφος προκειμένου να δοκιμάσει τη μηχανή και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του, αφού δεν είχε πάρει μαζί του και το κινητό του τηλέφωνο. Περίπου 45 λεπτά αργότερα εντοπίστηκε το φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη σε βραχώδη ακτή του νησιού Αγία Τριάδα χωρίς όμως τον επιβαίνοντα, η σορός του οποίου εντοπίστηκε στις 20.20 το βράδυ στην ανατολική ακτή του Πεζονησίου Ερέτριας.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που υπογράφουν οι Νίκος Καλόγρηας και Χριστίνα Τσάκωνα, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη «επήλθε συνεπεία βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και κακώσεων αριστερής πλάγιας τραχηλικής χώρας διά θλώντος τέμνοντος οργάνου γενόμενες και συνεπακόλουθου πνιγμού εντός ύδατος». Μάλιστα, από τις ένορκες καταθέσεις που έδωσαν οι δύο ιατροδικαστές προκύπτει ότι όλες οι κακώσεις στο σώμα του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκαν εν ζωή, ενώ και οι δύο απέκλεισαν το ενδεχόμενο μεταθανάτιων τραυμάτων.

Σήφης Βαλυράκης: Κομβική κατάθεση

Στις σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιλαμβάνεται και η κομβικής σημασίας κατάθεση του Κ.Α., ο οποίος βρισκόταν από το πρωί στο Νησί των Ονείρων και είδε τον Σήφη Βαλυράκη εντός του σκάφους του να διαπληκτίζεται με άνθρωπο που βρισκόταν σε άλλο σκάφος.

«Περί ώρα 12.15 αντιλήφθηκε ένα φουσκωτό σκάφος κόκκινου χρώματος, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σκάφος του θανόντος. Εμφανίστηκε ένα ξύλινο σκάφος αλιευτικό και αντιλήφθηκε ότι έλαβε χώρα διαπληκτισμός μεταξύ του επιβαίνοντος στο αλιευτικό σκάφος και του Σήφη Βαλυράκη, με τον πρώτο να απευθύνεται στον δεύτερο λέγοντάς του πως θα καλέσει το Λιμεναρχείο και τον δεύτερο να του απαντά “θα μου …”», περιέγραψε ο μάρτυρας, που στη συνέχεια είδε το αλιευτικό να αναπτύσσει ταχύτητα κάνοντας δύο στροφές γύρω από το σκάφος και προκαλώντας ισχυρό κυματισμό. Ο μάρτυρας πιθανολόγησε ότι στο αλιευτικό επέβαιναν δύο πρόσωπα, αφού ο άνθρωπος που διαπληκτίστηκε με τον Σήφη Βαλυράκη την ώρα των περιστροφών του αλιευτικού γύρω από το φουσκωτό του θύματος παρέμενε στη θέση του και, κατά συνέπεια, άλλο πρόσωπο οδηγούσε το σκάφος.

Σήφης Βαλυράκης: Επιβεβαίωση

Στις 14 Απριλίου 2021 εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του αυτόπτη και δήλωσε πως είδε όσα συνέβησαν τη μοιραία ημέρα, επιβεβαιώνοντας και τον πρώτο μάρτυρα, που έκανε λόγο για δύο άτομα πάνω στο ψαροκάικο. «Θυμάμαι ότι είδα δύο άτομα στο ψαροκάικο. Σίγουρα άκουσα τον πιο ψηλό από τους δύο που σας είπα να λέει στον Βαλυράκη: “Πού πας, βρε …! Απαγορεύεται!”. Είπαν κι άλλες βρισιές. Οι παρεξηγήσεις είναι συχνές μεταξύ ψαράδων και ψαροντουφεκάδων. Μετά από αυτό, το ψαροκάικο έκανε δύο γρήγορες στροφές γύρω από το σκάφος του Βαλυράκη. Εξαιτίας αυτών των γρήγορων στροφών, δημιουργήθηκαν απόνερα γύρω από το σκάφος του Βαλυράκη».

Κατά τον μάρτυρα, το κακό έγινε αμέσως μετά, όταν ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες του ψαροκάικου έπιασε ένα μακρύ κοντάρι και χτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη. «Ακουσα ένα άτομο από το αλιευτικό να φωνάζει “θα σε παχτώσουμε τώρα, θα δεις τι θα πάθεις” κι ενώ ήταν εν κινήσει το αλιευτικό, ο ένας από τους δύο πήρε το κοντάρι μάλλον από την τέντα και άρχισε να χτυπά τον άνθρωπο του κρις κραφτ στο πάνω μέρος του κορμιού του. Δεν ξέρω αν τον χτύπησε στο κεφάλι ή στον ώμο, είδα όμως τις κονταριές που έπεφταν από πάνω προς τα κάτω. Κάποια στιγμή είδα τον άνθρωπο του κρις κραφτ, ο οποίος φόραγε μαύρη φόρμα και βρισκόταν στη μέση περίπου στην τιμονιέρα, να πέφτει στη θάλασσα ενδιάμεσα στα δύο σκάφη. Οταν έπεσε ο άντρας στη θάλασσα, είδα ότι δεν βούλιαξε, επέπλεε. Το αλιευτικό, την ώρα που έπεσε στη θάλασσα ο άντρας, έκανε ανάποδα κι εγώ πίστεψα ότι θα πάνε να τον μαζέψουν, για να τον βοηθήσουν. Εκαναν όμως ανάποδα τη μηχανή και στη συνέχεια γκάζωσαν προς τα βαθιά πιθανόν για να πάνε στο λιμάνι».

Σήφης Βαλυράκης: Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα

Στους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων ότι ο βασικός μάρτυρας είναι πιθανό να παρακινήθηκε από την οικογένεια του θύματος για να καταθέσει σε βάρος τους, οι δικαστές σημειώνουν ότι δεν προέκυψε πως η οικογένεια προσδοκά κάποιο όφελος από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του Ιωσήφ Βαλυράκη ως εγκληματική ενέργεια. Μάλιστα, σημειώνουν ότι υπήρξε επικοινωνία με 28 ασφαλιστικές εταιρίες -εκ των οποίων 7 δεν απάντησαν- σχετικά με το αν υπήρξε κατάρτιση κάποιας σχετικής ασφαλιστικής σύμβασης, χωρίς όμως να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.

Το παραπεμπτικό βούλευμα καταλήγει στην παραπομπή των δύο κατηγορουμένων σε δίκη, αφού «ο ένας με την καταφορά χτυπημάτων κατ’ αυτού, ο δε άλλος με τους χειρισμούς του στο αλιευτικό σκάφος με κυκλικές και κυκλωτικές γύρω από το σκάφος του θύματος κινήσεις, ώστε να δημιουργηθούν περιδίνηση και απόνερα, να απολέσει αυτός την ισορροπία του και να πέσει στη θάλασσα, αποδεχόμενοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι το προβλεπτό από τους ίδιους επελθόν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς τους, το οποίο γνώριζαν από την ιδιότητά τους και την εξ αυτής εμπειρία τους ότι μπορεί να επέλθει. Περαιτέρω επιτυγχάνοντας την πτώση του Ιωσήφ Βαλυράκη στη θάλασσα απομακρύνθηκαν από το σημείο, εγκαταλείποντας αυτόν».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com