Σκληρή προειδοποίηση Μπάιντεν σε Ισραήλ: Τέλος τα όπλα αν μπείτε στη Ράφα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι θα σταματήσει ορισμένες αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ -τα οποία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα- εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατάξει μια μεγάλη εισβολή στην πόλη Ράφα.

by Times Newsroom

«Πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους καταφεύγουν στα κέντρα πληθυσμού», είπε ο Μπάιντεν στην Erin Burnett του CNN σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Erin Burnett OutFront», αναφερόμενος στις βόμβες 2.000 λιβρών που ο Μπάιντεν σταμάτησε τις αποστολές την περασμένη εβδομάδα.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι αν πάνε στη Ράφα – δεν έχουν πάει ακόμα στη Ράφα – αν πάνε στη Ράφα, δεν προμηθεύω τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να αντιμετωπίσουν τη Ράφα, για να αντιμετωπίσουν τις πόλεις – που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», είπε ο Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση του προέδρου ότι ήταν έτοιμος να εξαρτήσει τα αμερικανικά όπλα με τις ενέργειες του Ισραήλ ισοδυναμεί με ένα σημείο καμπής στην επτάμηνη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Και η παραδοχή του ότι οι αμερικανικές βόμβες είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα ήταν μια ξεκάθαρη αναγνώριση του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο.

Ο πρόεδρος έχει δεχθεί εξαιρετική πίεση, μεταξύ άλλων από μέλη του κόμματός του, να περιορίσει τις αποστολές όπλων εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος είχε αντισταθεί σε αυτές τις εκκλήσεις και υποστήριζε σθεναρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς. Ωστόσο, μια επικείμενη εισβολή στη Ράφα, την πόλη στη νότια Γάζα όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν καταφύγει, φαίνεται να έχει μετατοπίσει τους υπολογισμούς του προέδρου.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «πολύ απογοητευτική», αλλά δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί. Το Ισραήλ λέει ότι πρέπει να χτυπήσει τη Ράφα για να νικήσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς που λέει ότι βρίσκονται εκεί.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλησαν οι παραδόσεις «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης στη Ράφα και κυρίευσαν το συνοριακό σημείο διέλευσης που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, κλείνοντας έτσι τη σημαντικότερη πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη μικρή παλαιστινιακή περιοχή.

Το άλλο σημείο διέλευσης κοντά στη Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ, στα ισραηλινά σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακο, που έκλεισε την Κυριακή έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Χαμάς, έγινε ξανά στόχος ρουκετών λίγη ώρα αφού ξανάνοιξε, πάντα σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι μαχητές της την Τετάρτη μάχονταν με τις ισραηλινές δυνάμεις στα ανατολικά της Ράφα και μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ επιτέθηκαν με βαρύ πυροβολικό εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων κοντά στο εγκαταλελειμμένο εδώ και καιρό αεροδρόμιο της πόλης.

Οβίδες ισραηλινών αρμάτων προσγειώθηκαν στο κέντρο της Ράφα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους την Τετάρτη, δήλωσαν οι γιατροί. Κάτοικοι δήλωσαν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε 16 στη δυτική Ράφα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν ανακαλύψει υποδομές της Χαμάς σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ράφα και πραγματοποιούσαν στοχευμένες επιδρομές στη Ράφα και αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ΟΗΕ, κάτοικοι της Γάζας και ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι περαιτέρω ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έχουν εισέλθει καύσιμα ή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης, μια κατάσταση “καταστροφική για την ανθρωπιστική ανταπόκριση” στη Γάζα, όπου πάνω από τον μισό πληθυσμό υποφέρει από καταστροφική πείνα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν στριμωχτεί σε καταυλισμούς με σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια, παλεύοντας με τις ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com