Σκόπια: Οι υποψήφιοι για την προεδρία στις εκλογές της 24ης Απριλίου

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί σε δεύτερο γύρο στις 8 Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές.

by Times Newsroom

Η προεκλογική περίοδος για την προεδρία στα Σκόπια φθάνει στο τέλος της. Επτά υποψήφιοι συμμετέχουν σε αυτήν,  από τους οποίους οι δύο είναι Αλβανοί, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Οι διαγωνιζόμενοι και τα κόμματά τους έχουν κατηγορήσει ορισμένους από τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι βρίσκονται κοντά στη Ρωσική Ομοσπονδία ή ότι παρεμπόδισαν τις διαδικασίες ένταξης της χώρας προς την ΕΕ.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί σε δεύτερο γύρο στις 8 Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο επικράτησε η σκληρή ρητορική. Οι εκλογές γίνονται στις 24 Απριλίου. Αν και η εκλογική σιωπή τίθεται σε ισχύ 24 ώρες πριν από αυτή την ημερομηνία, από την άλλη, η εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αυτή τη βαλκανική χώρα.

Οι Αλβανοί υποψήφιοι είναι βέβαιοι ότι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί σε Αλβανό διαγωνιζόμενο μέχρι στιγμής στη Βόρεια Μακεδονία.

Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί πολιτικοί συναγωνίζονται στις προεδρικές εκλογές για να δουν πόση υποστήριξη έχουν από το εκλογικό σώμα, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι ηγέτες του συνασπισμού της αλβανικής αντιπολίτευσης πήγαν στη Γερμανία και την Ελβετία για συναντήσεις με τη διασπορά αναζητώντας ψήφους.

Ο Άρμπεν Ταραβάρι, γνωρίζοντας τις δυσκολίες των μεταναστών να επιστρέψουν μόνο για να ψηφίσουν, τους ζητά να επηρεάσουν την οικογένεια και τους συγγενείς τους στην πατρίδα τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο του συνασπισμού ‘VLEN’ στις 24 Απριλίου και για τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, υποψήφιος του συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Μετώπου, ζητά τη διατήρηση της διεθνοτικής αρμονίας στη χώρα και την αποφυγή κακόβουλων επιρροών που θα απομακρύνουν τη χώρα από τον φιλοευρωπαϊκό στρατηγικό προσανατολισμό:

«Είναι αίτημα 61 βουλευτών να αποκλείσουν εμάς τους Τούρκους, τους Ρομά και τους Βόσνιους από τη λήψη αποφάσεων. Με την απόφαση να ενισχύσετε το Ευρωπαϊκό Μέτωπο, θα υψώσετε ένα τείχος σε όσους θέλουν να μας απομονώσουν από τον κόσμο σε συνθήκες που ο κόσμος βρίσκεται στην πιο δύσκολη περίοδο: την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον βρασμό που συνεχίζεται στα Βαλκάνια, το λιγότερο που χρειαζόμαστε σε αυτό το πολυεθνικό κράτος είναι η στρατηγική ασάφεια. είναι η απομόνωση από τις παγκόσμιες τάσεις», είπε ο Οσμάνι.

Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τη Βοσνία και την Κύπρο

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα της VMRO-DPMNE κατηγορούν τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και τη Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη για διαφθορά ή ακόμα και παραχωρήσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους, έγιναν στο αλβανικό κόμμα εις βάρος των κρατικών συμφερόντων:

«Η ‘Μακεδονία’ δεν τολμά να γίνει διεθνικό κράτος γιατί αυτό θα την οδηγήσει να γίνει σαν τη Βοσνία και την Κύπρο.

Η ‘Μακεδονία’ πρέπει να είναι ένα κράτος ίσων πολιτών και μια πολυπολιτισμική κοινωνία. αλλά όχι διεθνικό κράτος», είπε αναφερόμενη στους Αλβανούς.

Η διπλή η γλώσσα του VMRO-DPMNE

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, κατηγορεί το VMRO-DPMNE ότι παρουσιάζεται διαφορετικά στο τοπικό κοινό και διαφορετικά στους δυτικούς διπλωμάτες:

«Όποτε ο Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι συνομιλεί με ξένους πρεσβευτές, τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα, ενώ μπροστά στα στελέχη του κόμματός του και στους υποστηρικτές του λέει το αντίθετο».

Ο Πενταρόφσκι λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην εμπιστευόμαστε τον Μίτσκοσκι και το επιτελείο του.

Στην κούρσα είναι επίσης ο Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι του κόμματος «Znam», ο Στέβτσε Γιακιμόφσκι  της «Επιλογή του Πολίτη για τη Μακεδονία» και η  Μπιλιάνα Βανκόφσκα του εθνικιστικού κόμματος «Αριστερά».

Οι δύο διαγωνιζόμενοι με τις περισσότερες ψήφους από τις εκλογές της 24ης Απριλίου θα πάνε στον δεύτερο γύρο της 8ης Μαΐου, όταν θα διεξαχθούν και οι βουλευτικές εκλογές. Οι ψήφοι του αλβανικού εκλογικού σώματος έχουν συνήθως αντίκτυπο στον δεύτερο γύρο για τον προσδιορισμό του νικητή, αλλά αυτό απαιτεί κάλεσμα από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει τις θέσεις τους.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com