Συνάντηση εκπροσώπων ισλαμικών σχηματισμών των Βαλκανίων στη Σακάρια της Τουρκίας

Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιείται από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου 2023 για να χτιστούν γέφυρες αδελφοσύνης με το πρόγραμμα «International Sakarya Balkan Days», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

by Times Newsroom

Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιείται από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου 2023 για να χτιστούν γέφυρες αδελφοσύνης με το πρόγραμμα «International Sakarya Balkan Days», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Στο 3ήμερο πρόγραμμα των «Βαλκανικών Ημερών», λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι ισλαμικών σχηματισμών από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Σαντζάκ, το Πρέσεβο και τη Δυτική Θράκη (Ελλάδα).

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Ramada Hotel της Σακάριας

Το πρόγραμμα ‘Balkan Days’ περιλαμβάνει πάνελ, εκθέσεις, εργαστήρια, καθώς και συναντήσεις και επισκέψεις στη γειτονιά.

Συμμετέχουν στη συνάντηση πρόεδροι ισλαμικών οργανώσεων από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και από την Ελλάδα (:από την Κομοτηνή ο μουσουλμάνος θεολόγος Ιμπραήμ Σερίφ).

Μιλώντας στο πρόγραμμα, ο βουλευτής του Κοσσυφοπεδίου Μεργκίν Λουστακλί είπε:

«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Χαιρετίζω όλους τους ηγέτες εδώ με σεβασμό και αγάπη. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Εκπροσωπώ το Κοσσυφοπέδιο εδώ. Εκπροσωπώ έναν αξιότιμο λαό εδώ. Γι’ αυτό είμαι χαρούμενος. Κοσσυφοπέδιο. Η διαδικασία ανεξαρτησίας της Τουρκίας πέρασε από μια πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα τη σταθερότητα του λαού και την ύπαρξη του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία των προέδρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σακάριας», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου Ναΐμ Τέρνεβα, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά τον βουλευτή Λουστακλί , ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας τα στελέχη που ήταν παρόντα στο πρόγραμμα.

Δήλωσε: «είμαι εδώ για να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς μου από το Κοσσυφοπέδιο. Φέρνω τους χαιρετισμούς μου στον τουρκικό λαό, τον οποίο βλέπω ως αδέρφια. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στην Τουρκία, ο αδελφός μας  είναι εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων, Ali Erbaş. Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τα Βαλκάνια. Το έθνος μας δεν ξέχασε ποτέ την Τουρκία. Όλοι έπρεπε να μεταναστεύσετε λόγω διαφόρων πιέσεων. Ωστόσο, όπως αυτή η συνάντηση, ανοίγει νέες ευκαιρίες επικοινωνίας για εμάς. Ας αναβιώσουμε την ιστορία, ας μην ξεχνάμε ο ένας τον άλλον».

Ο Ριφάτα Γεϊζί, πρόεδρος της Ισλαμικής Ένωσης του Μαυροβουνίου, είπε: “Πρώτα απ’ όλα, εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στη Γάζα . Έχουμε κοινούς φίλους και εχθρούς. Βόσνιοι και Αλβανοί άνοιξαν τις πόρτες τους στην Τουρκία. Τα Βαλκάνια είναι επίσης σημαντικά για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός λαός. Είμαι πάντα εδώ για εσάς». «Χρειαζόμαστε ισχυρούς ηγέτες. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να κάνετε όταν έχετε ισχυρούς ηγέτες στο κεφάλι σας. Χρειάζεστε πάντα ηγέτες όπως ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σας χαιρετώ όλους με σεβασμό», είπε.

Ο Βούλγαρος Μουφτής Μουσταφά Χατζί είπε: «Η Τουρκία είναι παράδειγμα για εμάς. Φροντίστε τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Γιατί σας μιμούμαστε. Από εδώ και πέρα, θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Όλοι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να πάρουν παράδειγμα καλών τρόπων από την Τουρκία, σας χαιρετώ όλους».

Μιλώντας στο πρόγραμμα, ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σακάριας,  Εκρέμ Γιούτσε, ευχαρίστησε τους διαχειριστές και τους συμμετέχοντες που ήρθαν για να εκπροσωπήσουν τις βαλκανικές χώρες.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

Μετά από 500 χρόνια ιστορίας και 100 χρόνια χωρισμού και λαχτάρας, μαζευτήκαμε σε αυτή την αίθουσα στη Σακάρια για να ενώσουμε τις καρδιές στη συνάντηση των «Μεγάλων Βαλκανίων». Ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι επωφελής.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσω τη «Μεγάλη Βαλκανική Φωτογραφία» που αποτελείται από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Σαντζάκ, τη Δυτική Θράκη και το Πρέσεβο.
Είμαστε αδέρφια. Είμαστε δυνατοί μαζί.

Αλβανοί, Βόσνιοι, Τορμπέζοι, Πομάκοι έζησαν ειρηνικά στα βαλκανικά εδάφη για 5 αιώνες. Η δύναμη που το επέτρεψε ήταν η βαθιά σοφία κουλτούρα του οθωμανικού πολιτισμού. Αυτή η κουλτούρα ξεκίνησε με την πνοή του Αχμέτ Γεσεβί από τις επαρχίες του Τουρκεστάν, έφτασε στα εδάφη της Ανατολίας με τις υψηλές ισλαμικές ηθικές αξίες των Yunus Emre, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Muhyiddin-i Arabi και εξαπλώθηκε στα βαλκανικά εδάφη.

Είναι ένας ευρωπαϊκός ισλαμικός πολιτισμός   που σχηματίστηκε με την επιστήμη, τη σοφία και τη συμβολή των βαλκανικών εθνών, είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Ας γράψουμε ξανά μαζί ιστορία. Ας ενώσουμε τις καρδιές μας από το Μόσταρ μέχρι τη γέφυρα του Ντρίνα, από τον Δούναβη μέχρι τα βουνά Σαρ, από την Άκοβα μέχρι την πεδιάδα του Βαρδάρη».

medyabar

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com