Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες για την μεταναστευτική πολιτική – Το μήνυμα της Αθήνας

Διαφωνιών συνέχεια μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό στη Γρανάδα. Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή στην ισπανική πόλη του νότου, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στην οποία αναμένεται να επικρατήσει το ζήτημα της μετανάστευσης, δύο ημέρες αφού κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

by Times Newsroom

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, 10 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε χθες, Πέμπτη, ότι διαφωνεί με το κείμενο αυτό, κάνοντας λόγο για “υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου”.

Οι ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό

Το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα από τα πλέον ακανθώδη μεταξύ των 27, βρέθηκε στην ατζέντα της άτυπης συνόδου μετά τη μαζική εισροή μεταναστών στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Επίσης προβλέπει ένα καθεστώς εξαίρεσης στις διαδικασίες ασύλου, που θα παρέχει μικρότερη προστασία στους μετανάστες.

Το κείμενο αυτό αποτελεί συμβιβαστική λύση προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της Γερμανίας αρχικά και στη συνέχεια της Ιταλίας.

Η Μελόνι ικανοποιημένη….

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά, ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την ικανοποίησή της. “Η αντίληψη και οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης προς μια πιο ρεαλιστική γραμμή νομιμότητας, επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση”, εκτίμησε χθες, Πέμπτη.

Η Μελόνι πρόκειται να συνομιλήσει στο περιθώριο της σημερινής συνόδου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αφού εξέφρασε την έκπληξή της για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Βερολίνο σε οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

… Αντίθετες Βαρσοβία και Βουδαπέστη

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει “βέτο” στη μεταρρύθμιση αυτή, καθώς η Βαρσοβία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση μεταναστών.

Οι διαφωνίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία τις προσπάθειες έκδοσης κοινής ανακοίνωσης για το μεταναστευτικό μετά το πέρας της σημερινής συνόδου. Αυτό είχε ήδη συμβεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου, όταν οι δύο χώρες εμπόδισαν την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Σκληρότερη γλώσσα για το μεταναστευτικό
Ωστόσο η γλώσσα του κειμένου για τη μετανάστευση που βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα ενδέχεται να σκληρύνει. Το προσχέδιο, το οποίο έχει δει το Γαλλικό πρακτορείο, υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση “αμέσως και με αποφασιστικότητα” και να “ενταθούν οι απελάσεις” των παράτυπων μεταναστών.

Τονίζει επίσης την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνάψει “συνολικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης”, όπως αυτή που υπεγράφη τον Ιούλιο με την Τυνησία.

Η διεύρυνση

Ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου είναι η διεύρυνση της ΕΕ και οι διαφορετικές απόψεις για το πώς θα μπορέσει να είναι λειτουργικό το μπλοκ, αν ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν να μετάσχουν στην Ένωση σε 10.

Οι ηγέτες των 27 πρόκειται επίσης να συζητήσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες του μπλοκ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβανομένων των αμυντικών του δυνατοτήτων, την ενεργειακή ασφάλεια, την κοινή απάντηση στην κλιματική κρίση και την οικονομική του ανεξαρτησία.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Αύξηση πόρων για Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γρανάδα, στην 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής

Την ατζέντα της Ελλάδας, η οποία πρέπει να γίνει και κεντρική της Ε.Ε., έθεσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 3ης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που φέτος πραγματοποιείται στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, τόνισε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ.: που ξεκινά σήμερα) να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέλλον, στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» και συνέχισε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά στις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξησή τους κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες, που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω για ακόμα μία φορά την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, που σχετίζεται με τον Προϋπολογισμό, μπορεί να έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τη Σίλβια Αμάρο αρχικά για την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, και την επίδραση που θα έχει στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανησυχεί και πως η κατάσταση δεν είναι για την ώρα αρκετά καθαρή. «Περιμένω στο τέλος της ημέρας να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις ΗΠΑ», είπε και πρόσθεσε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι κρίσιμη».

Στη συνέχεια ερωτήθηκε ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. και τη διεύρυνση, απαντώντας ότι «είναι και ζήτημα Προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων έχουμε και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σε ένα βραχυπρόθεσμο πλαίσιο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το επόμενο έτος «θα δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτές οι συζητήσεις».

Μητσοτάκης: Ελληνική στήριξη στην Αρμενία

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρμένιο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αρμενικό λαό και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει την Αρμενία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πασινιάν να επισκεφθεί την Αθήνα. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τιφλίδας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, αλλά και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com