Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Ουκρανία και Μολδαβία

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλταφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

by Times Newsroom

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε απόψε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά «μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης» και παρέχει «προοπτική» στη χώρα αυτήν. «Μόλις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επίσης με τη Μολδαβία. Είναι σαφές ότι αυτές οι χώρες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ότι «αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για την Ευρώπη. Για την Ουκρανία. Για τη Μολδαβία. Για όλους όσους αγωνίζονται για τις αξίες μας. Για όλους όσοι βλέπουν την Ευρώπη ως φάρο ελπίδας». «Κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας. Γράψαμε ιστορία. Τώρα θα γράψουμε το μέλλον μαζί», καταλήγει η κυρία Μετσόλα.

Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας».

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε στο X: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook τα τελευταία λεπτά, και παρά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

«Η Ουγγαρία δεν αλλάζει τη θέση της», είπε, προσθέτοντας ότι τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και ως εκ τούτου η Ουγγαρία έλαβε απόφαση ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η Ουγγαρία μένει μακριά από την απόφαση, αιτιολογώντας γιατί την ώρα της ψηφοφορίας, ο ίδιος αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην ουσία εκβίαζε εδώ και πολλές εβδομάδες τους Ευρωπαίους ηγέτες συνδέοντας τη στάση του στο Ουκρανικό με το «ξεπάγωμα» κοινοτικών κονδυλίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν μπλοκαριστεί επειδή η χώρα του παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κοινοτικούς κανόνες περί κράτους δικαίου.

Φαίνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν να ξεμπλοκάρει ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουδαπέστη θα ολοκληρώσει και νομοθετικά κάποιες μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει, οδήγησε στην αλλαγή στάσης του κ. Ορμπαν.

Η συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανοίγει το δρόμο και στο άλλο «αγκάθι» με την Ουκρανία, που είναι η υιοθέτηση της χορήγησης κοινοτικής στήριξης 50 δισ. ευρώ (33 δισ. δάνεια και 17 επιχορηγήσεις). Ο κ. Ορμπαν είχε μπλοκάρει και τη χρηματοδότηση αυτή υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά από εθνικές συνεισφορές όσων κρατών-μελών θέλουν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com