ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο και οι εσωκομματικές μεταξύ γνωστών και φίλων

Αποχαιρετώντας ένα δραματικό καλοκαίρι που έβαλε «λουκέτο» στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εθνικές εκλογές, η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για μια νέα μεγάλη μάχη σε δύο μέτωπα:

by Times Newsroom

Στις εσωκομματικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Ο δρόμος είναι στρωμένος με… αγκάθια, καθώς οι διαφορές που χωρίζουν τους τέσσερις μέχρι στιγμής υποψηφίους είναι περισσότερες από τα σημεία που τους ενώνουν, ενώ οι κάλπες της αυτοδιοίκησης φαντάζουν οδυνηρές. Τα ποσοστά του κόμματος παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι πρόεδροι, ενώ η απροθυμία των ψηφοφόρων για τις εσωκομματικές εξελίξεις είναι απογοητευτική.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανασύνταξη δυνάμεων

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης και περιοδείες ανά την Ελλάδα. Εφη ΑχτσιόγλουΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν έτοιμο το πλάνο για τις επόμενες κινήσεις τους μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου όπου θα συνεχιστεί το Διαρκές Συνέδριο για την έγκριση και τυπικά των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση. Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής, στο οποίο θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους».

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους δύο «συντρόφους» που δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Παύλο Πολάκη. Αν και οι ίδιοι κρατούν το στόμα τους κλειστό, συνομιλητές τους δεν αποκλείουν την έκπληξη της τελευταίας στιγμής που θα «ανακατέψει» την τράπουλα και θα προκαλέσει ενδιαφέρον, όπως εκτιμούν, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηχηρή σιωπή από Τσίπρα

Το ενδιαφέρον πάντως είναι, όπως σχολιάζεται μεταξύ των βουλευτών, πως από αυτή τη μεταβατική φάση που περνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο είναι απών, αλλά με τη στάση του δείχνει αδιαφορία για την εξέλιξη στα εσωκομματικά. Γι’ αυτό και εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να βάλει πλάτη ούτε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών τουλάχιστον για τις μεγάλες πόλεις ή τις περιφέρειες.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο και «μαχαιρώματα» στο δρόμο για τις αυτόδιοικητικές

Τα… μαχαίρια πάντως ήδη έχουν βγει στον Δήμο της Αθήνας με την υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη όπου τα «μαχαιρώματα» συνεχίζονται και η μάχη, εκτιμούν ακόμη και στελέχη της Κουμουνδούρου πως είναι ήδη χαμένη.

Στο κλίμα αυτό, το απόλυτο… μπάχαλο κυριαρχεί στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το χρίσμα στα τέλη Ιουλίου πήραν μόλις πέντε υποψήφιοι που ξεκίνησαν τον αγώνα για την κάλπη του Οκτωβρίου. Η Κουμουνδούρου πρότεινε για την Περιφέρεια Ηπείρου τον Γιάννη Στέφο, για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για την Περιφέρεια Κρήτης τον Σπύρο Δανέλλη, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον Απόστολο Γκλέτσο. Ωστόσο η πορεία μόνο εύκολη δεν είναι.

Αντιρρήσεις

Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρωτοκλασάτα στελέχη δεν υποστηρίζουν τον Απόστολο Γκλέτσο προσπαθώντας να πείσουν τον Δημήτρη Αναγνωστάκη να κάνει το μεγάλο βήμα. Κι ενώ οι ελπίδες τους δεν ευοδώθηκαν, στο παρασκήνιο βάλλουν κατά του επίσημου υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απομακρυνθεί από την κομματική μάχη. Εσωτερικές διαφωνίες υπάρχουν όμως και για την επιλογή του Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία, ενώ στη Δυτική Ελλάδα κατεβαίνει ο αυτοδιοικητικός Κώστας Καρπέτας.

Σφαγή γίνεται στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και όχι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ Βάσω Χοχλακά.

Μάλιστα δέκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο από τα οποία οκτώ μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο νησί και δύο μέλη του Συντονιστικού της Οργάνωσης Μυτιλήνης προτείνουν να υποστηριχθεί «το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη» στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κόμμα μας να στηρίξει το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του κ. Μουτζούρη με τη συμμετοχή 3-4 στελεχών στο ψηφοδέλτιο, ώστε να έχει μια σοβαρή παρουσία εξουσίας και δράσης στο Βόρειο Αιγαίο, εφόσον το ψηφοδέλτιο εκλεγεί (είναι απολύτως εφικτό με τη συνδρομή μας)» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισήγηση των τοπικών στελεχών.

Για την Πελοπόννησο, ο Μανώλης Μάκαρης θα είναι ο εκλεκτός, εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ υποψήφιος περιφερειάρχης, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει επιλεγεί ο Στέργιος Ηλιόπουλος, αυτοδιοικητικός με εμπειρία από τη Δράμα.

Στην Κεντρική Μακεδονία η μάχη θα δοθεί με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο με τη Χρύσα Καραγιάννη. Για την Κεντρική Μακεδονία πάντως θεωρείται η μάχη ήδη χαμένη, καθώς τα προγνωστικά δείχνουν μεγάλο φαβορί τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Περιφέρεια Αττικής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον νυν δήμαρχο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει προβληματισμός καθώς ο δήμαρχος δεν έχει ευρεία αναγνωρισιμότητα, ενώ καλείται να δώσει μια μεγάλη μάχη απέναντι στον Νίκο Χαρδαλιά, το ψηφοδέλτιο του οποίου απαρτίζουν υποψήφια περιφερειακά στελέχη με μεγάλη απήχηση σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στην Αττική.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πετύχει τη δεύτερη θέση, αφού απέναντι υπάρχει και ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Γιάννης Σγουρός. Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, μια κοινή κάθοδος των δύο κομμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ίσως έφερε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Πλέον, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, η μάχη θεωρείται χαμένη.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com