Τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα που εκκρεμούν στην Αττική φέρνουν με ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Η τραγωδία στη Θεσσαλία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας του συνόλου των περιφερειών της χώρας και ειδικότερα της Αττικής» επισημαίνουν

by Times Newsroom

Το ζήτημα των κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που εκκρεμούν στην Αττική, φέρνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της κας Ρένας Δούρου.

«Η τραγωδία στη Θεσσαλία θέτει επιτακτικά το ζήτημα συνεκτικής αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης της ανθεκτικότητας του συνόλου των Περιφερειών της χώρας μας και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική κρίση» παρατηρούν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι «προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η μη ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Αττικής κρίσιμων έργων και μελετών αντιπλημμυρικής υποδομής».

Φέρνοντας το παράδειγμα του αντιπλημμυρικού έργου στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, που είχε ξεκινήσει επί Διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» και παραμένει ημιτελές κατά τη θητεία (2019 – 2023) της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας, καθώς και τα παραδείγματα της αντιπλημμυρικής μελέτης Δυτικής Αθήνας, προϋπολογισμού 4.469.289 ευρώ, «για την οποία εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ευθύνη της νυν Διοίκησης». Εκκρεμούν επίσης και σειρά κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων όπως η κατασκευή δικτύου όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.200.000 ευρώ, το ρέμα Κόρμπη στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.049.000 ευρώ και άλλα, όπως σημειώνουν.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν την ανάγκη τόσο του συντονισμού κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός έναντι των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από πιεστική, όσο και της ύπαρξης σαφούς χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας στο πλαίσιο της υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού στη βάση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. Παρατηρούν επίσης ότι «η επιστημονική κοινότητα κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου”, αναφερόμενοι στη δήλωση του καθηγητή του ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, ότι στην περίπτωση που παρεμφερές φαινόμενο βροχόπτωσης (650 χιλιοστά βροχής), πλήξει την Αττική, όπως τη Θεσσαλία, οι συνέπειες τότε θα είναι καταστροφικές».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να ληφθούν για την προστασία των πολιτών της Αττικής από τις ελλοχεύουσες απειλές που συνδέονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και το πώς θα συμβάλλουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό τα κρίσιμα εκκρεμή αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας για μια ανθεκτική και βιώσιμη Αττική, τη συνεργασία Υπουργείων και Περιφέρειας Αττικής για ένα συνεκτικό, ολιστικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο τόσο τον περιορισμό των επιπτώσεων όσο και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Οι βουλευτές θέτουν παράλληλα το θέμα αν το Υπουργείο Εσωτερικών, ως εποπτεύον της Περιφέρειας, Υπουργείο, διαθέτει στοιχεία σχετικά με την πορεία των έργων και αν γνωρίζει το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

Επίσης ρωτούν σε «τι φάση βρίσκονται σήμερα τα 168 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, εγγεγραμμένα στο ΠΕΕ και στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής, που άφησε η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 2014 – 2019» και αν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης είναι ενήμερο για αυτήν την κατάσταση και ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση ακραίων, ή και όχι απαραίτητα ακραίων, πλημμυρικών φαινομένων.

Τέλος, εγείρουν το ζήτημα της ευθύνης του κεντρικού κράτους σε σχέση με το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, ποια είναι η ευθύνη του κεντρικού κράτους; Μπορεί αυτό να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτοντας τας χείρας του στην περίπτωση των συνεπειών των πολλαπλασιαζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων;» αναρωτιούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή