Τα πλήρως λειτουργικά άτομα, κατά τον Rogers

Τα πλήρως λειτουργικά άτομα έχουν επίγνωση όλων των εμπειριών, που έχουν βιώσει, και τους έχουν προκαλέσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αισθήματα.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τον Rogers, τα πλήρως λειτουργικά άτομα είναι αυτά που έχουν φτάσει σε μια υψηλότερη ψυχολογική ανάπτυξη και κοινωνική εξέλιξη. Δηλαδή, τα άτομα που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην αυτοπραγμάτωση: την κατάσταση όπου έχουν αναπτύξει με βάση το μέγιστο των δυνατοτήτων τους όλες τις πτυχές του εαυτού.

Τα πλήρως λειτουργικά άτομα έχουν επίγνωση όλων των εμπειριών, που έχουν βιώσει, και τους έχουν προκαλέσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αισθήματα. Τα άτομα αυτά δεν διαστρεβλώνουν και δεν αρνούνται καμία εμπειρία τους, καθώς θεωρούν ότι μέσα από κάθε εμπειρία μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τον εαυτό τους. Επίσης, τα πλήρως λειτουργικά άτομα ζουν κάθε στιγμή με όσο το δυνατόν πιο πλήρη και πιο πληθωρικό τρόπο, καθώς αντιμετωπίζουν όλες τις εμπειρίες τους ως πρωτόγνωρες και νέες.

Τα πλήρως λειτουργικά άτομα έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στην προσωπική συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Εμπιστεύονται, δηλαδή, τις δικές τους αντιδράσεις και δεν καθοδηγούνται από τις απόψεις και πεποιθήσεις  των άλλων. Ωστόσο, αξιολογούν όλες τις πληροφορίες χωρίς να λειτουργούν με απειλητικό τρόπο για τους ίδιους και για την αντίληψη του εαυτού τους. Επιπλέον, τα πλήρως λειτουργικά άτομα νιώθουν την ελευθερία να επιλέξουν χωρίς περιορισμούς ή αναστολές, αποκτώντας ένα αίσθημα δύναμης, καθώς γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχθούν στα πόδια τους και το μέλλον τους εξαρτάται από τις δικές τους ενέργειες και όχι από άλλους ανθρώπους και καταστάσεις.

Τα πλήρως λειτουργικά άτομα είναι δημιουργικά και αντιμετωπίζουν με εποικοδομητικό και προσαρμοστικό τρόπο τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Πρόκειται για άτομα που είναι ευέλικτα, εύκαμπτα και αναζητούν νέες εμπειρίες και προκλήσεις διαρκώς στη ζωή τους. Επίσης, τα πλήρως λειτουργικά άτομα βρίσκονται σε κατάσταση πραγμάτωσης, καθώς η ανάπτυξη του εαυτού ακολουθεί μια συνεχή πορεία. Το άτομο μαθαίνει να κατευθύνεται προς τον δρόμο της πραγμάτωσης και όχι να αποτελεί αυτός τον τελικό προορισμό.

Ωστόσο, η πλήρης λειτουργικότητα είναι μια δύσκολη και απαιτητική κατάσταση, που προϋποθέτει συνεχή έλεγχο, ανάπτυξη, αγώνα και αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του ατόμου.

Πηγές: Schultz, D.P. & Schultz, S.E. (2021). Ψυχολογικές Θεωρίες Προσωπικότητας. Πεδίο.

_________________________________________________________

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com