Θα διευθετηθούν κι αυτά μετά τη λύση, βρε αδελφέ

Πόσες φορές δεν ακούσαμε πολιτικούς μας να λένε, για συγκεκριμένα προβλήματα, ότι θα αντιμετωπιστούν με τη λύση του Κυπριακού! Κάθε φορά που δυσκολεύονται αυτό μας λένε.

by Times Newsroom
  • Άριστος Μιχαηλίδης

Από τα πιο σύνθετα, όπως ας πούμε η ασφάλεια των πτήσεων που επηρεάζονται από την Τύμπου, μέχρι τα πιο απλά, όπως τα προβλήματα των αγροτών στη νεκρή ζώνη της Δένειας. Από τους μετανάστες που έρχονται από τα κατεχόμενα, μέχρι τον απεγκλωβισμό των Στροβιλιών. Από το δρόμο της Αθηένου προς τη Λευκωσία μέχρι τη διέλευση των κατοίκων Τηλλυρίας μέσω του θύλακα των Κοκκίνων.

Όλα προσκρούουν στον κατοχικό στρατό και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και όλα μένουν άλυτα, διότι αφορούν τη ζωή των Ελληνοκυπρίων και όχι τη ζωή όσων κατοικούν παράνομα στα κατεχόμενα. Δεν λέω των Τουρκοκυπρίων, που είναι μειονότητα και στα κατεχόμενα. Όλα θα αντιμετωπισθούν με τη λύση του Κυπριακού, μας λένε ξένοι και δικοί, ως να χρειαζόμαστε κι αυτά τα κίνητρα οι Ελληνοκύπριοι για να πεισθούμε να το λύσουμε (είναι στο χέρι μας;) και δεν μας αρκεί αυτή καθ΄ αυτή τη λύση.

Οι παράνομοι κάτοικοι στα κατεχόμενα δεν χρειάζονται κίνητρα; Γιατί όσα τους αφορούν πρέπει να αντιμετωπισθούν πριν τη λύση του Κυπριακού; Λέγαμε τις προάλλες για την επιμονή του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να θέτει ξανά και ξανά την προώθηση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι είναι, λέει, επίσημη γλώσσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η απόφαση θα βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους. Γιατί δεν του λέει κανένας ότι αυτό είναι κάτι που θα διευθετηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού; Άσε, που προτάσσονται οι Τουρκοκύπριοι, ακόμα και για τη γλώσσα (όπως ακριβώς τους προτάσσει η Άγκυρα για να λυμαίνεται την ανατολική Μεσόγειο), ενώ στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιηθούν -οι 100.000 Τ/κ- ως προμαχώνας για να αποκτήσουν επίσημη ευρωπαϊκή γλώσσα τα 80 εκατομμύρια των Τούρκων.

Οι Τουρκοκύπριοι βοηθούνται ούτως ή άλλως, και χωρίς να είναι η τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ. Το 2022 η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν 33,4 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2007, πάνω από 2.000 Τουρκοκύπριοι φοιτητές πήραν υποτροφία μέσω αυτού του προγράμματος. Τα ανακοίνωσε προχτές η Κομισιόν τα στοιχεία και τα σημειώνω ως παραδείγματα, είναι και πολλά άλλα.

Δείχνουν, όμως, ότι δεν βλάπτεται από την ΕΕ η τουρκοκυπριακή κοινότητα λόγω της γλώσσας. Βλάπτεται μόνο λόγω της επιμονής προσκόλλησής τους στην Τουρκία αντί να στραφούν στην Ευρώπη. Δείχνουν, επίσης, πόσα περισσότερα οφέλη θα είχαν από την ΕΕ με τη λύση του Κυπριακού. Κι αν δεν το καταλαβαίνουν καλό θα ήταν να κάνουμε μια προσπάθεια να τους κάνουμε να το καταλάβουν, αντί να προσπαθούμε να τα λύσουμε όλα σε βάρος της λύσης του Κυπριακού.
Όταν, ας πούμε, κάνουν κινητοποιήσεις -και με συμπαραστάτες κάμποσους ζίζιρους απ΄ εδώ- και ζητούν να δοθεί υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν αναγνωρίζουν, στα παιδιά μεικτών γάμων Τ/κ με έποικους, προβάλλουν ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Και είναι πράγματι ανθρωπιστικό. Αλλά, γιατί δεν έχει κανένας πολιτικός μας την τόλμη να κλείσει το θέμα λέγοντας το αυτονόητο: Ότι είναι κι αυτό κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τη λύση του Κυπριακού; Όπως λένε στους Ελληνοκύπριους, δηλαδή, όταν εκλιπαρούν, για παράδειγμα, να αφήσουν τους ανθρώπους της Δένειας να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Φυσικά, έχει κάποιο νόημα να τα λέμε αυτά, αν υπάρχουν ακόμα δυνάμεις (πολιτικές ή άλλες) που θέλουν να παλέψουν για να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό κράτος και όχι δύο κρατίδια. Αν το πήραν όλοι απόφαση δεν υπάρχει λόγος να μην παριστάνουν και τους ανθρωπιστές, που σκέφτονται τα καημένα τα παιδιά των μεικτών γάμων. Ούτε να ψάχνουν κίνητρα για να πεισθούν οι Τουρκοκύπριοι ότι τους συμφέρει περισσότερο η λύση (και ως κοινότητα και ως άτομα), παρά η σημερινή κατάσταση. Keep walking, που λένε.

Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com