Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον: Πώς μετρά την επιτυχία

«Οι φιλόδοξοι θα ήταν καλύτερα να κρίνουν τον εαυτό τους από το αν κάνουν τον κόσμο καλύτερο»

by Times Newsroom

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες το να μπουν στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων είναι ένδειξη ότι τα κατάφεραν. Αλλά όχι για τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Για τον Μπράνσον, είναι «πολύ λυπηρό» όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την καθαρή τους αξία ως μέτρηση για το πόσο καλά τα πάνε στη ζωή.

Στην πραγματικότητα, ο Βρετανός επιχειρηματίας επιμένει ότι το βρίσκει ακόμη και «προσβλητικό» όταν τον συστήνουν ως «ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον» και όχι ως συνιδρυτής του πολυεθνικού ομίλου Virgin Group, είπε στο CNBC.

«Ίσως στην Αμερική, ο “δισεκατομμυριούχος” είναι σημάδι επιτυχίας, αλλά αυτό με κατηγοριοποιεί», είπε ο Μπράνσον, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντί οι άνθρωποι να καθορίζουν τον εαυτό τους με το πόσα χρήματα βγάζουν, οι φιλόδοξοι θα ήταν καλύτερα να κρίνουν τον εαυτό τους από το αν κάνουν τον κόσμο καλύτερο, λέει ο ίδιος.

«Η πληρωμή των λογαριασμών στο τέλος του έτους είναι σημαντική, αλλά αυτό που κάνουν οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο σήμερα –και ο μόνος λόγος που πετυχαίνουν– είναι ότι κάνουν τη διαφορά στη ζωή των άλλων», πρόσθεσε ο Μπράνσον. «Και αυτό είναι το μόνο που έχει πραγματικά σημασία».

Αυτός είναι ο λόγος που ο πατέρας τριών παιδιών συνιστά ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι τα αφεντικά του εαυτού τους να αναζητούν ευκαιρίες που τους κάνουν ευτυχισμένους – αντί να στοχεύουν να είναι αποκλειστικά πλούσιοι.

Έχουμε μόνο μια ζωή

«Έχουμε μόνο μια ζωή», λέει ο Μπράνσον. «Περνάμε πολύ χρόνο στη δουλειά και θα ήταν λυπηρό αν το κάνουμε μόνο για τους μισθούς μας».

Κάθε φορά που ο Μπράνσον προετοιμάζει ένα νέο εγχείρημα – συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας Virgin Atlantic το 1984 και της επιχείρησης επικοινωνιών Virgin Mobile το 1999 – είπε ότι η προσέγγισή του συνοψίζεται σε δύο μόνο ερωτήσεις:

“Αν το δημιουργήσω αυτό, μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι;”

«Μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στον κόσμο;»

Αν και όντως είχε οικονομική επιτυχία, ο Μπράνσον επέμεινε ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ η κινητήριος δύναμή του—και επέμεινε ότι αυτό συνέβαινε από το πρώτο του εγχείρημα, το περιοδικό Student, το οποίο κυκλοφόρησε σε ηλικία 16 ετών.

«Ήθελα να επιβιώσει. Και ναι, ήθελα να έχω αρκετή διαφήμιση για να πληρώσω τους εκτυπωτές και τους προμηθευτές χαρτιού», θυμάται. «Αλλά τα χρήματα σίγουρα δεν ήταν το κίνητρο για τη λειτουργία ενός περιοδικού».

Τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία – σε κάποιο βαθμό

Ο Μπράνσον δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που συμβουλεύει να μην συνδέετε την αξία σας με την καθαρή οικονομική σας αξία, με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Gymshark, Μπεν Φράνσις, να συμφωνεί ότι είναι «ένας εξαιρετικά μη παραγωγικός τρόπος ζωής».

Παρά το γεγονός ότι είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Βρετανίας, ο Φράνσις είναι ανένδοτος ότι τα χρήματα δεν αποτελούν «πραγματικό» μέτρο επιτυχίας, επειδή συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να έχουν διακυμάνσεις σε αξία.

«Θα μπορούσε να διπλασιαστεί, θα μπορούσε να μείνει [μισό]», τόνισε ο millennial επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι μόλις μπορέσετε να καλύψετε άνετα τους λογαριασμούς σας και λίγο αραπάνω, «η σχέση μεταξύ ευτυχίας και πλούτου μειώνεται».

Οι ερευνητές επισημαίνουν το όριο μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας στα 100.000 δολάρια για άτομα που αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα όπως πένθος, στενοχώρια και κλινική κατάθλιψη. Αυτός ο αριθμός εκτινάσσεται στα 500.000 δολάρια για όσους λένε ότι είναι ήδη ευτυχισμένοι και θα χρειαστούν μεγάλα ποσά για να ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές τους.

«Η επιτυχία δεν είναι απαραιτήτως πόσα χρήματα έχετε», είπε ο επιχειρηματίας και επενδυτής Μαρκ Κουμπάν στο podcast του LinkedIn «The Path» πέρυσι.

«Επιτυχία είναι απλώς να θέτεις έναν στόχο και να μπορείς να ξυπνάς κάθε πρωί νιώθοντας πολύ καλά για αυτό που έχεις καταφέρει».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com