Θωμάς Μπακαλάκος: Οι πολίτες με ό,τι μέσον διαθέτουν να πέσουν πάνω στο θηρίο!

Έχει αξία η γνώμη του συνθέτη μας, του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς στις φωτιές του 1995 στην Ανθούσα

  • ΝΙΚΟΣ Χ. ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Δυστυχώς η χώρα μας αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η φωτιά είναι πολλά. Φλέγεται ο Έβρος. Σοκαριστικές εικόνες από τα πύρινα μέτωπα σε Αλεξανδρούπολη, Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Καβάλα, Εύβοια, Ροδόπη και Κύθνο. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πύρινο μέτωπο παραμένει αυτό της Αλεξανδρούπολης, καθώς η φωτιά καίει για τέταρτη μέρα στην περιοχή Μελία, όπου επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα.

Είναι αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός έχει πέσει με τα μούτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι ώρα για μικροκομματική κριτική. Κι όπως φαίνεται θα μετράμε τη ζωή μας με τις φωτιές που κάψανε τον τόπο στην Πεντέλη, στον Υμηττό, στην Εύβοια, στη Σάμο και αλλού. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες θλιβερών γεγονότων. Άνθρωποι έχουν καεί (Μάτι), περιουσίες έχουν καταστραφεί, δάση έχουν κατακαεί, και η κλιματική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της, προμηνύοντας ένα ακόμα πιο δυσάρεστο μέλλον.

Μιλώντας με τον φίλο και πασίγνωστο συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο, το οποίου το σπίτι στην Ανθούσα είχε καεί ολοσχερώς στις πυρκαγιές του 1995, η κουβέντα μας ήρθε και στον περίφημο δίσκο του ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ που με εύστοχο τρόπο έθιγε το ζήτημα που τις τελευταίες δεκαετίες ταλαιπωρεί την πατρίδα μας. Στο έργο εκείνο ο Μπακαλάκος ήταν ο μοναχικός οικολόγος που μιλούσε εμφαντικά για το περιβάλλον.

Οι φωτιές που ξεσπάνε κάθε καλοκαίρι έίναι ο φόβος και ο τρόμος. Οι “Προστάτες”, σε στίχους και μουσική του Θωμά Μπακαλάκου κυκλοφόρησαν από την Minos  to 1979 και προϊδέαζαν για ό,τι θ’ ακολουθούσε στα χρόνια που πέρασαν.

Παραθέτω τους στίχους:

Κάψανε το δάσος,
ένοχος ο Τάσος,
είχε ένα ραντεβουδάκι
στα πευκάκια το βραδάκι.

Κάψανε το δάσος,
ένοχος ο Τάσος,
δεν μπορούσε ν’ αποδείξει,
το τσιγάρο του πως είχε σβήσει.

Στο Μενίδι, στην Πεντέλη
όπου δάσος και φωτιά,
φράζουν, χτίζουν και πουλάνε
κάθε όμορφη γωνιά.

Ατσίδες, μπράβοι, οικοπεδοφάγοι,
μεσίτες κι άλλοι,
στήνουν γραφεία, πουλάνε γης,
οι εμπρηστές που κανείς δεν πιάνει,
διαλέγουν τόπο με δίχως φόβο
και δίχως φόβο καίνε τη γης.

Κάψανε το δάσος,
ένοχος ο Τάσος,
νόμιζε πως αν καπνίσει,
τη φωτιά του έρωτα θα σβήσει.

Κάψανε το δάσος,
ένοχος ο Τάσος,
δεν μπορούσε ν’ αποδείξει,
το τσιγάρο του πως είχε σβήσει.

Στο Μενίδι, στην Πεντέλη
όπου δάσος και φωτιά,
φράζουν, χτίζουν και πουλάνε
κάθε όμορφη γωνιά.

Ατσίδες, μπράβοι, οικοπεδοφάγοι,
μεσίτες κι άλλοι,
στήνουν γραφεία, πουλάνε γης,
οι εμπρηστές που κανείς δεν πιάνει,
διαλέγουν τόπο με δίχως φόβο
και δίχως φόβο καίνε τη γης.

Παρέθεσα τους στίχους για να φανεί ότι το περιεχόμενό τους δεν είναι “προσβλητικό”, όπως απαντήθηκε από την ομάδα του facebook η προσπάθειά μου να κοινοποιήσω το τραγούδι στη σελίδα μου. Η σχετική απάντηση ήταν η εξής: “Το μήνυμά σας δεν στάλθηκε, επειδή περιλαμβάνει περιεχόμενο που έχει αναφερθεί ως προσβλητικό από άλλους χρήστες του Facebook”. Όμως το τραγούδι κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο. Γιατί άραγε το facebook θεωρεί ότι έχει περιεχόμενο προσβλητικό;; Τέλος πάντων, περίεργους κανονισμούς έχει.

Η κουβέντα με τον Θωμά Μπακαλάκο δεν έγινε απλώς για να υπερασπιστεί το τραγούδι του, αλλά ο Θωμάς μού εξέφρασε την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες σε όλα τα πύρινα μέτωπα. Και μου είπε:

“Η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, δηλαδή η χώρα καταστρέφεται. Ώρα είναι οι πολίτες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με ό,τι μέσον διαθέτουν και να πέσουν πάνω στο θηρίο!

Σωσά. Δεν χωράει εφησυχασμός και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους πυροσβέστες, τ’ αεροπλάνα και τους εθελοντές. Να γίνουμε όλοι εθελοντές και να στρατευθούμε όλοι στον αγώνα της κατάσβεσης των πυρκαγιών..Και φυσικά έχει απόλυτο δίκιο. Εμείς δεν είμαστε τουρίστες στη χώρα μας. Τούτος ο τόπος είναι δικός μας και δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com