Τι ρόλο μπορεί να έχει η κλινική ύπνωση στη γυναικολογία;

Όλα τα συμπτώματα που συναντώνται συνήθως στην καθημερινή γυναικολογία μπορούν να βελτιωθούν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο με την κλινική ύπνωση, η οποία προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μη φαρμακευτική εναλλακτική λύση...

by OLIVIA FIORI
  •  Dr OLIVIA FIORI

Ως γνήσιο θεραπευτικό εργαλείο, η κλινική ύπνωση χρησιμοποιεί τις ικανότητες του υποσυνείδητου του ασθενούς για να προκαλέσει θετικές σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές αλλαγές. Η τεχνική αυτή βασίζεται στην πρόκληση μιας τροποποιημένης κατάστασης συνείδησης, που συχνά ονομάζεται υπνωτική έκσταση, η οποία καθιστά τον ασθενή πιο δεκτικό σε θεραπευτικές υποβολές.

Οι απαρχές της κλινικής ύπνωσης ανάγονται στην αρχαιότητα, όταν ιερείς και θεραπευτές χρησιμοποιούσαν τεχνικές ύπνωσης για την ανακούφιση από διάφορες ασθένειες. Τον 18ο αιώνα, χάρη στον Αυστριακό γιατρό Franz Mesmer, η ύπνωση επανήλθε στο προσκήνιο της ιατρικής σκηνής με τη θεωρία του “ζωικού μαγνητισμού”. Ακολούθησε το έργο του διάσημου Γάλλου νευρολόγου Jean MartinCharcot, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε συστηματικά την ύπνωση στο πλαίσιο της έρευνάς του. Αν και επικρίθηκε για τις ανήθικες μεθόδους του, ο Charcot έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση της ύπνωσης ως νόμιμου εργαλείου στη θεραπεία των ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.

Τον 20ό αιώνα, ο διάσημος Αμερικανός ψυχίατρος Milton H. Erickson, που θεωρείται ο πατέρας της ύπνωσης ανέπτυξε μια καινοτόμο προσέγγιση στην κλινική ύπνωση που έδινε έμφαση στην ευελιξία, τη δημιουργικότητα και την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Η ανθρωπιστική του προσέγγιση, η οποία σέβεται την ατομική υποκειμενικότητα, διεύρυνε την κατανόηση της ύπνωσης ως ένα ευέλικτο θεραπευτικό εργαλείο.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό της κλινικής ύπνωσης είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί σχεδόν σε κάθε ασθενή, προσφέροντάς του μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση, χωρίς προκαθορισμένες οδηγίες χρήσης και με σεβασμό στις πεποιθήσεις του σε κάθε στάδιο. Χρησιμοποιημένη με σύνεση από έναν θεραπευτή ικανό να απελευθερωθεί από κάθε άκαμπτο πλαίσιο, και μερικές φορές στηριζόμενη και στην αντίσταση, η κλινική ύπνωση είναι μια ισχυρή και ευέλικτη θεραπευτική τεχνική της οποίας το φάσμα δράσης υπερβαίνει τις ενδείξεις που είναι παραδοσιακά αποδεκτές.

Με την αλλαγή των πρακτικών, την καλύτερη πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες και τα φόρουμ συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, στην ιατρική – και ειδικότερα στην γυναικολογία έχουν γίνει επαναστατικές εξελίξεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οι ασθενείς κουρασμένοι πια από την αναγωγή σε ένα μόνο σύμπτωμα ή όργανο, θέλουν πλέον να εξετάζονται ως σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη τις σωματικές και ψυχολογικές τους ανάγκες.

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί ένας κατάλογος γυναικολογικών παθήσεων για τις οποίες η κλινική ύπνωση μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη, και αυτό θα ήταν σχεδόν αντίθετο με το ίδιο το πνεύμα της τεχνικής, τα όρια της οποίας είναι αυτά του θεραπευτή και μόνο. Κάθε ασθενής διαθέτει τους εσωτερικούς πόρους που θα της επιτρέψουν να προοδεύσει και να βελτιωθεί, και η αποστολή του θεραπευτή δεν είναι να επιβάλει αυτό που θεωρεί σωστό, αλλά να βοηθήσει κάθε ασθενή να κινητοποιήσει αυτούς τους πόρους όσο καλύτερα μπορεί.

Όλα τα συμπτώματα που συναντώνται συνήθως στην καθημερινή γυναικολογία μπορούν να βελτιωθούν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο με την κλινική ύπνωση, η οποία προσφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα μη φαρμακευτική εναλλακτική λύση, όπως πχ η επώδυνη έμμηνος ρύση, οι εξάψεις, οι σεξουαλικές δυσκολίες, η ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και ο χρόνιος πυελικός πόνος που προκαλείται από την ενδομητρίωση. Το θέμα είναι να ρυθμιστεί η ένταση αυτού που αισθάνεται η ασθενής, να αποστασιοποιηθεί από το σώμα της και από το άγχος που συχνά υπάρχει όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη συμπτωματολογία που βιώνει. Έτσι η ασθενής μπορεί να ξεφύγει από τον φόβο του πόνου, της ασθένειας της και της κακής κατάστασης να πάρει τον έλεγχο και να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση της έχοντας τη δυνατότητα να χτίσει έναν χώρο άνεσης και ασφάλειας.

Στο ειδικότερο πλαίσιο της υπογονιμότητας, η κλινική ύπνωση μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη στη μείωση του στρες και των αγχωτικών-καταθλιπτικών συμπτωμάτων που αναφέρουν κυρίως οι γυναίκες που δεν μπορούν να γίνουν μητέρες. Εκτός από τη βελτίωση της εμπειρίας των θεραπειών υπογονιμότητας και τη συναισθηματική διαχείριση των πιθανών αποτυχιών τους, η ύπνωση προσφέρει την ευκαιρία να διερευνηθούν οι πιθανές ψυχολογικές αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκολία σύλληψης και να αναιρεθούν οι συναισθηματικοί φραγμοί ή οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Η τέχνη της κλινικής ύπνωσης στον τομέα της γυναικολογίας είναι πρωτίστως να ενδυναμώνει τις ασθενείς και να τις κάνει να μπορούν να διαχειριστούν τόσο του σώμα τους όσο και τα συναισθήματα τους, Χρησιμοποιώντας θετικές υποβολές και τεχνικές οραματισμού, οι ασθενείς μαθαίνουν, με τη βοήθεια του θεραπευτή, να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση και να παίρνουν τον έλεγχο της θεραπείας τους, βοηθώντας τες να γίνουν ενεργοί συνεργάτες στη δική τους θεραπεία. Έτσι η κλινική ύπνωση προσφέρει έναν δρόμο προς μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερη ισορροπία μεταξύ του σώματος, της ψυχής και του νου..

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com