Το βυτιοφόρο στην Εθνική Οδό – Η νέα παραλλαγή «Eris» – Η πρόκριση των ελληνικών ομάδων

Νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης με τα τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 11/08/23)

Το περιστατικό με το βυτιοφόρο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου

  • Η φωτιά: Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς που βρέθηκαν χθες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μετά από φωτιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο.
  • Το κλείσιμο του δρόμου: Από τις 12:30 το μεσημέρι η εθνική οδός παρέμεινε κλειστή με συνέπεια να παραμείνουν εγκλωβισμένα και ακινητοποιημένα χιλιάδες οχήματα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος έκρηξης αφού το βυτιοφόρο μετέφερε τόνους υγραερίου. Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία και στην παλαιά Εθνική από τα διόδια Ελευσίνας έως την Κινέττα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Η κατάληξη: Οι οδηγοί παρέμειναν ακινητοποιημένοι για πάνω από 8 ώρες, με τον δρόμο τελικά να ανοίγει λίγο μετά τις 21:00, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η μετάγγιση του υγραερίου.

Η εσωτερική πολιτική

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες – Για άλλη μια φορά ανίκανο το δήθεν επιτελικό κράτος». «Τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς δεν αποφεύχθηκε έγκαιρα το μποτιλιάρισμα»
  • ΚΚΕ για την ΕΟ Αθηνών–Κορίνθου: Ελλειψη σχεδίου αντιμετώπισης συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους
  • Γιάννης Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Υπήρχαν πληροφορίες τις οποίες η ΕΛΑΣ δεν διαχειρίστηκε σωστά – Θα υπάρξουν κι άλλες απομακρύνσεις». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και την αποτυχία της αστυνομίας
  • Γλαβίνας: Από την πολλή επικοινωνία, η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη. Το σχόλιο στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου
  • Αυγενάκης: Προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Έχουμε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε τουλάχιστον 60.000 νέους ακόμα στον πρωτογενή τομέα»

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Τουρκία: Ανησυχούν οι Τούρκοι για τα σενάρια στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Στο μικροσκόπιο των τουρκικών ΜΜΕ ξανά η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία
  • Αγγλία: Μεσαιωνική κοινότητα έθαψε 15χρονη μπρούμυτα με δεμένους αστραγάλους «για να μην μπορεί να επιστρέψει από τον τάφο». Η ασυνήθιστη ταφή της νεαρής φανερώνει ότι αντιμετωπιζόταν από το σύνολο ως διαφορετική
  • Ουρουγουάη: Έφηβος δολοφόνησε τη δεκαεπτάχρονη πρώην φίλη του – Βρέθηκε μισοθαμμένη στην άμμο. Κάθε χρόνο στην Ουρουγουάη καταγράφονται κατά μέσο όρο 25 γυναικοκτονίες
  • Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διέψευσε χθες Πέμπτη πως προχώρησε στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πολιτικού λιμανιού στρατηγικής συμμαχίας, ή ότι ενέκρινε τη χρήση του ως στρατιωτικής βάσης ξένων δυνάμεων.
  • Πράγα: Οι αρχές της Πράγας ματαίωσαν την προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου συναυλία που θα έδινε η διάσημη ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο στο Δημαρχιακό Μέγαρο της τσεχικής πρωτεύουσας, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
  • Σιγκαπούρη: Περιουσιακά στοιχεία 675 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν από την αστυνομία μετά από εξάρθρωση συμμορίας για ξέπλυμα χρήματος. Στους συλληφθέντες και ένας Κύπριος – Πήδηξε από μπαλκόνι 2ου ορόφου και κρύφτηκε σε αποχετευτικό αγωγό
  • ΗΠΑ: Η υπεράσπιση του Τραμπ επιδιώκει η δίκη του να διεξαχθεί το 2026. Η υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χθες Πέμπτη η δίκη του να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2026, πολύ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024.
  • Χαβάη: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εκτακτων αναγκών του Μάουι – Οργή κατοίκων για τις ευθύνες των αρχών. Μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς, κάτοικοι στο δυτικό Μάουι δηλώνουν απογοητευμένοι και υποστηρίζουν ότι έλαβαν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από εθελοντές, παρά από την κυβέρνηση.

Η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση στη σκιά της κόπωσης και της διαφθοράς

  • Στο πεδίο: Την στιγμή που η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, η Ουκρανία κάνει λόγο για επιτυχία στο νοτιοανατολικό μέτωπο. Το Κίεβο λέει πως η αντεπίθεσή του προχωρεί βραδύτερα απ’ ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των ρωσικών αμυντικών γραμμών, ενώ αντιμέτωπο με το τεράστιο κόστος και την έλλειψη πυρομαχικών, έχει στραφεί σε εύκολα υλοποιήσιμες και χαμηλού κόστους ιδέες για να πλήξει τους Ρώσους.
  • Οι κλυδωνισμοί: Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει συγκλονιστεί από σκάνδαλα με εμπλεκόμενους επικεφαλής γραφείων στρατολόγησης. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι λοιπόν προχώρησε σε απολύσεις των στρατιωτικών επιθεωρητών.
  • Το ΝΑΤΟ: Εξαρτάται από την Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε χθες ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως η θέση της συμμαχίας δεν έχει αλλάξει παρά τα σχόλια υψηλόβαθμου συναδέλφου του αυτή την εβδομάδα.

Covid-19: Η νέα παραλλαγή και το μυστηριώδες νέο μακροχρόνιο σύμπτωμα

  • Η έρευνα: Ένα νέο σύμπτωμα του μακροχρόνιου Covid-19 αποκάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον  κορωνοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια, πιο επίμονα συμπτώματα – που ονομάζονται σύνδρομο long Covid ή σύνδρομο post Covid-19.
  • Το σύμπτωμα: Ένας 33χρονος ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από αιφνίδιο μελάνιασμα των ποδιών. Όταν στεκόταν όρθιος ένιωθε σταδιακά τα πόδια του να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα. Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε. Η διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.
  • Η νέα παραλλαγή Eris: Αρχίζει να κατακτά έδαφος η νέα υπο-παραλλαγή του κορωνοϊού με το όνομα Eris , καθώς σύμφωνα με την την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος για την εβδομάδα 7-13 Αυγούστου, το 16% των κρουσμάτων αφορούν το εν λόγω στέλεχος. Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται αύξηση 71% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στην θετικότητα, ενώ καταγράφηκαν 20 νέοι θάνατοι.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

  • Πού επικεντρώνεται η έρευνα; Η έρευνα των Αρχών, μετά τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις των 105 χούλιγκαν, έχει επικεντρωθεί στο οπτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις κάμερες της περιοχής, στα φονικά αυτοσχέδια αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο των επεισοδίων καθώς και στην εξέταση του DNA των συλληφθέντων.
  • Τα αντικείμενα: 20 – 25 αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί από τις Αρχές γύρω από το γήπεδο εξετάζονται από τα Εγκληματολογικά Εργαστήριακαθώς φέρουν κηλίδες αίματος. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα συγκριθούν με αυτά που ανέκυψαν από τον άτυχο 29χρονο αλλά και με άλλα που θα βγουν μετά την ανάλυση αίματος που έχει βρεθεί στην άσφαλτο και στον πεζόδρομο μπροστά από το γήπεδο της ΑΕΚ.
  • Τι περιμένουν οι Αρχές: Από την ανάλυση του DNA σε αυτά τα δείγματα η Αστυνομία προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες, αρχικά για το ποια είναι τα θύματα της επίθεσης, αφού πέρα από τον 29χρονο τραυματίστηκαν και άλλα άτομα, καθώς και ποιοι είναι οι δράστες, ποιοι δηλαδή κρατούσαν τα φονικά όπλα. Βέβαια, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σημαντικότερο από την ανάλυση αυτή είναι να δοθεί η απάντηση στο από ποιο σημείο άρχισε να αιμορραγεί ο Μιχάλης Κατσουρής μέχρι να ξεψυχήσει τελικά έξω από το περίπτερο στο οποίο κατέφυγε, να ταυτοποιηθεί δηλαδή το σημείο στο οποίο δέχθηκε την επίθεση με το μαχαίρι.

Κερδισμένοι και χαμένοι στις ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις

  • Τα κατάφεραν οι «Ερυθρόλευκοι»: Ο Ολυμπιακός πήρε την ισοπαλία 1-1 στο Βέλγιο απέναντι στην Γκενκ με γκολ του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου στο 90+6′ και εξασφάλισε την παρουσία του στα playoffs του Europa League.
  • Πρόκριση και για τον ΠΑΟΚ: O «Δικέφαλος του Βορρά» επιβλήθηκε με 3-0 της Χάιντουκ στην Τούμπα και, σε συνδυασμό με το 0-0 στο Σπλιτ, εξασφάλισε την πρόκρισή του στα playoff του UEFA Europa Conference League.
  • Δεν τα κατάφερε ο Άρης: Αντίθετα, οι «Κίτρινοι» αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι (6-5) από την Ντιναμό Κιέβου (κ.α. 2-1) στην αναμέτρηση για τον Γ’ προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com