Τσαγατάι Ερτζιγές: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα – Η σχέση του με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές θα είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, σύμφωνα με απόφαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

by Times Newsroom

Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές υπήρξε γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θεωρείται από τους σχεδιαστές της πολιτικής της Άγκυρας στην αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες στον τομέα των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στο παρελθόν είχε «κατηγορηθεί» ότι δεν υιοθέτησε άμεσα το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ το 2019 όταν είχε αναλάβει να παρουσιάσει τις τουρκικές θέσεις στους Ευρωπαίους πρεσβευτές και διπλωμάτες στην Τουρκία, προκειμένου να χαρακτηρίσει ως «νόμιμη» την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είχε δείξει τους χάρτες του Γιαϊτζί.

Αντίθετα είχε περιοριστεί στις διεκδικήσεις μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού ενώ ακόμα και τον Ιούλιο του 2019 ο Ερτζιγές είχε κοινοποιήσει στο Twitter χάρτη, με τις τουρκικές διεκδικήσεις να «περιορίζονται» νοτίως της Ρόδου, χωρίς να προσεγγίζουν την Κρήτη.

Υπήρξε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό το 2004, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 αποτέλεσε πρεσβευτής της Άγκυρας στη Βηρυτό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com