Ο Τζέι Έντγκαρ Χούβερ (John Edgar Hoover, 1 Ιανουαρίου 1895 – 2 Μαΐου 1972) ήταν Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ο πρώτος διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Είχε διοριστεί διευθυντής του Γραφείου Ερευνών, δηλαδή του προκατόχου τού FBI, το 1924, και συνέβαλε στην ίδρυση του FBI το 1935, όπου παρέμεινε διευθυντής μέχρι και τον θάνατό του, το 1972, σε ηλικία 77 ετών. Στον Χούβερ έχει πιστωθεί η εξέλιξη του FBI ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς καταπολέμησης του εγκλήματος και η θέσπιση αυστηρών κριτηρίων επιλογής και εκπαίδευσης προσωπικού. Ο Χούβερ καθιέρωσε το αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, ίδρυσε επιστημονικό εργαστήριο εξακρίβωσης εγκλημάτων, καθώς επίσης προχώρησε στην ίδρυση της Εθνικής Ακαδημίας του FBI.[10]
Ο Χούβερ γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1895 στην Ουάσιγκτον από ευκατάστατη οικογένεια βρετανο-γερμανικής καταγωγής. Ο πατέρας του, Ντίκερσον Χούβερ, ήταν πετυχημένος λιθογράφος, ώσπου ένας νευρικός κλονισμός τον έστειλε σε άσυλο. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του ανάγκασε τον Έντγκαρ να εργαστεί από μικρός, προκειμένου να υποστηρίξει τα τρία αδέλφια του. Σπούδασε στη Νομική και το 1917 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του.
Καριέρα
Το 1917 έγινε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης και δυο χρόνια μετά έγινε βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα Μίτσελ Πάλμερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το κύμα διώξεων κατά κομμουνιστών, αναρχικών και άλλων ριζοσπαστών την περίοδο του λεγόμενου “Κόκκινου Τρόμου” μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε διευθυντής του Γραφείου Ερευνών όπως λεγόταν ακόμα τότε, το οποίο βρισκόταν σε αποσύνθεση μετά από σειρά σκανδάλων.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν στις ΗΠΑ είχαν έντονη δράση οι γκάνγκστερ που είχαν αναδειχθεί την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ο Χούβερ αξιοποίησε τη δυνατότητα να προβάλει τη σύλληψη εγκληματιών, όπως του Τζον Ντίλιντζερ ως προσωπικό και υπηρεσιακό επίτευγμα, αποσπώντας ολοένα και μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ελευθερίες από κυβερνητικής πλευράς. Στα τέλη της δεκαετίας ο πρόεδρος Ρούζβελτ του ανέθεσε να παρακολουθεί τόσο φασίστες, όσο και κομμουνιστές για κατασκοπευτική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου και του μακαρθισμού λίγο μετά, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δραστηριότητας του Χούβερ, που παρακολουθούσε χιλιάδες κομμουνιστές, συμπαθούντες ή απλά μη αρεστούς στην κυβέρνηση πολίτες και διανοούμενους. Αργότερα η προσοχή του στράφηκε στην παρακολούθηση των ηγετών του κινήματος χειραφέτησης των Αφροαμερικανών, με προεξάρχοντα τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ η λίστα παρακολουθήσεων περιλάμβανε και διάσημα ονόματα του θεάματος όπως η Μέριλιν Μονρόε και ο Ντιν Μάρτιν.