Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Παραλλήλισε τη Μαριούπολη με την Γκουέρνικα στην ισπανική Βουλή

«Δεν απέμειναν παρά ερείπια, το 90% της πόλης καταστράφηκε, οι άνθρωποι πεθαίνουν»

by Times Newsroom

Με τη σφαγή στη Γκουέρνικα, την κωμόπολη στη Χώρα των Βάσκων που βομβαρδίστηκε το 1937 από την πολεμική αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ, παραλλήλισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα, Τρίτη, λίγες ώρες από όταν έγινε γνωστή η σφαγή της Μπούκα, στα περίχωρα του Κιέβου.

Σε ομιλία του στη Βουλή της Ισπανίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στον Απρίλιο του 2022 αλλά θα πίστευε κανείς ότι είναι Απρίλιος του 1937, όταν ο κόσμος έμαθε τι συνέβη σε μια από τις πόλεις σας, την Γκουέρνικα».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ο Χίτλερ στήριζε τον Φράνκο.

Και το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 η Γκουέρνικα βομβαρδίστηκε από τους Ναζί – ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία που καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθετούσε αμάχους.

Μέχρι και σήμερα οι πηγές δεν συμφωνούν για τον απολογισμό: οι βασκικές αρχές έκαναν λόγο για 1.654 νεκρούς ενώ άλλοι ιστορικοί μιλούν για 150300, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο το πρακτορείο AFP.

Η σφαγή της Γκουέρνικα ενέπνευσε έναν από τους διασημότερους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, ένα συγκλονιστικό, αντιπολεμικό έργο που εικονίζει τα δεινά του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέκρινε την Γκουέρνικα με τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, και όπου «δεν απέμειναν παρά μονάχα ερείπια, όπου το 90% των κτιρίων καταστράφηκε, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν».

Η ομιλία του Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους βουλευτές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχολίασε: «Όπως το είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ξαναβλέπαμε εικόνες βομβαρδισμών και σφαγής των αθώων αμάχων στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com