Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκικοί θεσμοί προετοιμάζουν συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Κατεχόμενων.
«Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπάαθ και τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, πραγματοποιούνται συντονισμένες ενέργειες με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα για την καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με τη Συρία και τον προσδιορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων, κατά τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», έγραψε ο Φιντάν στην επιστολή του, ημερομηνίας 16 Ιουνίου και απευθυνόμενης προς το Προεδρείο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Ο Τούρκος επισήμανε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της ΤΔΒΚ σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Δαμασκό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστολή επιβεβαιώνει ότι μια συμφωνία είναι σκαριά, παρά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το αντίθετο. Ο ίδιος ο Φιντάν είχε απορρίψει τα περί συμφωνίας με τη Συρία, όταν συναντήθηκε με την Κάγια Κάλας, τον Ιανουάριο.
Nordic Monitor: Τι σημαίνει μια συμφωνία Τουρκίας-Συρίας
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «μια τουρκοσυριακή συμφωνία θα μπορούσε να μεταβάλει σημαντικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημείο τριβής λόγω της ανακάλυψης πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προκαλώντας αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις από πολλά παράκτια κράτη — με την Τουρκία στο επίκεντρο διαφωνιών με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».
Τυχόν συμφωνία Τουρκίας-Συρίας θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, εμπλέκοντας εκ νέου τις Βρυξέλλες σε διαμάχη με την πολυτάραχη, όπως χαρακτηρίζει την Τουρκία, υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Το Nordic Monitor εξηγεί ότι «μια επιτυχής συμφωνία δεν θα καθόριζε απλώς τα θαλάσσια σύνορα με τη Συρία, αλλά θα ενίσχυε τις νομικές αξιώσεις της Τουρκίας στην περιοχή, θα προσέδιδε de facto αναγνώριση στην “ΤΔΒΚ” και θα άνοιγε πιθανώς νέες περιοχές για ενεργειακή εξερεύνηση.
Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για κοινή τουρκοσυριακή εκμετάλλευση διασυνοριακών υδρογονανθράκων. Δεδομένου ότι η Δαμασκός δεν διαθέτει τις τεχνικές δυνατότητες για υπεράκτιες γεωτρήσεις, η Άγκυρα πιθανότατα θα ηγείτο των επιχειρησιακών διαδικασιών».