Βουλή: Υπερψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.Η πρόταση συγκέντρωσε 266 ψήφους, ενώ την καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

by Times Newsroom

Επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

Η εξεταστική επιτροπή εξετάζει κυρίως θέματα πολιτικών ευθυνών.

Στη συζήτηση στη Βουλή κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην υπόθεση των Τεμπών την οποία υπερψήφισε η Ν.Δ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δέχτηκε βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς προτείνει να εξεταστούν οι παραλείψεις από το 1997 έως σήμερα. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει και το ΠΑΣΟΚ.

Εξεταστική για Τέμπη – Βορίδης: Δεν θα επιτρέψουμε τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση για Τέμπη – Αγρια κόντρα στη Βουλή με Ανδρουλάκη και Φάμελλο

Μήνυμα πως η ΝΔ και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα επιτρέψει τους τακτικισμούς και την φτηνή πολιτική εκμετάλλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην τραγωδία των Τεμπών, έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο Μάκης Βορίδης.

Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη βάση της πρότασης του ΚΚΕ, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, επειδή δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες.

«Όταν ζητάμε προκαταρκτική ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών, να ασκήσει η βουλή καθήκοντα δικαστικού λειτουργού καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στον υπουργό. Εσείς καταλήξατε ότι υπάρχουν χωρίς να έχουμε δει τη πρόταση. Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς. Και αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός; Τόσο σοβαρά παίρνετε το ρόλο σας για να αποδώσετε ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα, ότι ετέλεσαν εγκλήματα. Ποιος απαξιώνει τη κοινοβουλευτική διαδικασία; Αυτός που σπεύδει να υπερψηφίσει για κατηγορητήρια που δεν έχει διε;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Θα απαντήσουμε αναλυτικά και σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Αντιδράσεις από Φάμελλο

Η αναφορά Βορίδη, προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Σ. Φάμελλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον υπουργό πως «εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή, προαποφασίζει τα πάντα. Αυτό είναι δυστύχημα για το κοινοβούλιο, είστε δυστύχημα δημοκρατίας».

Μάλιστα ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε και στον Ν. Ανδρουλάκη και αφού τον κάλεσε να απαντήσει αν θα συναινέσει στην επέκταση της πέραν της σύμβασης 717, ζήτησε να διαχωρίσει το ΠΑΣΟΚ τις περιπτώσεις Σπίρτζη και Καραμανλή. «Καλούμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μην επιτρέψετε στον κ. Βορίδη να σταματήσει τους μάρτυρες, γιατί εμείς ναι θα ψηφίσουμε κάθε διαδικασία που θα φέρει μάρτυρα να δώσει στοιχεία. Δεν επιτρέπεται να περάσει στη κοινωνία η καραμέλα ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση. Εμείς θα το ψηφίσουμε παρότι γνωρίζουμε τις ευθύνες και τα λάθη», είπε.

«Γιατί εμείς βάζουμε κεντρικό ζήτημα την 717; Το βάζουμε γιατί αυτό είναι το επίδικο με βάση το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα. Λέμε, ότι πρέπει να σταθούμε εκεί γιατί οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει περιθώριο διαφυγής στη ΝΔ, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του εισαγγελέα. Άρα προσπαθούμε να δείξουμε ευθύνες», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: « είμαστε συνηθισμένοι με τις σοφιστείες Βορίδη. Ψηφίζετε την εξεταστική που ξεκινά από το 97’ με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; δε νομίζω. Καλώ το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση».

Βορίδης: Ξαφνικά δεν θέλετε να συζητήσουμε για εξεταστική αλλά για προκαταρκτική

Παρατηρώντας την συζήτηση που άνοιξε μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βορίδης παρενέβη και σημείωσε με νόημα: «βλέπω ότι ξαφνικά δεν θέλετε να συζητήσουμε για εξεταστική αλλά για προκαταρκτική που θα συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση. Είμαι στον πειρασμό να ανοίξω τη συζήτηση για να άκουγα τη ποινική σας επιχειρηματολογία. Λέω να κάνετε καλά τη δουλειά σας, γιατί θα βρεθείτε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, να βγάλετε ποινική ευθύνη και μάλιστα συνδεόμενη, με τη πρόκληση αυτού του τραγικού δυστυχήματος.

Η εισαγγελέας έχει αρμοδιότητα για ευρωπαϊκά δημοσιονομικά. Συζητά για διαχείριση χρημάτων της ΕΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, εκεί θέλουμε να επικεντρώσουμε. Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα: η ΝΔ από τη πρώτη στιγμή είναι υπέρ του να βρεθούν όλα όσα οδήγησαν στο δυστύχημα. Αλλά αυτή η στάση δεν θα επιτρέψουμε από οποιονδήποτε θέλει να κάνει τακτικισμούς και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση. Δεν θα επιτρέψουμε να διαστρεβλωθεί η πολιτική μας στάση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή