Υπό προθεσμία ο Κασσελάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα ;

Δραματικές ώρες περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά από έξι και πλέον ώρες συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, δεν έγινε εφικτό να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και όσους τον αμφισβητούν.

by Times Newsroom

Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει το απόγευμα, χωρίς να είναι βέβαιη η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πάντως θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα.

Μετά το ερωτηματολόγιο που έθετε εν αμφιβόλω το λογότυπο και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών, το αίτημα 17 στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας για έκτακτη συνεδρίαση και την άρνηση του κ. Κασσελάκη να συμμετάσχει διαδικτυακά στη χθεσινή συνεδρίαση -έστειλε επιστολή που έριχνε λάδι στη… φωτιά, ενώ είχε χρόνο για διαδικτυακή σύνδεση- οι πιθανότητες για συμβιβασμό, εν όψει του Συνεδρίου, έχουν μειωθεί σημαντικά.

Το μέτωπο εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη είναι μεγάλο αλλά δεν είναι ομοιογενές. Η «φρουρά» του Τσίπρα, οι «πασοκογενείς», οι αντισυστημικοί του Πολάκη έχουν πλέον αποφασίσει ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει με τον Στέφανο Κασσελάκη αρχηγό και ψάχνουν τον τρόπο να τον ανατρέψουν πριν τις ευρωεκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του ωστόσο, εκτιμώντας ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια και τις κινήσεις που είχε για να συνεχίσει ενωτικά και συναινετικά, χωρίς αποτέλεσμα, φέρονται αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα, σε μία σύγκρουση από την οποία πιστεύουν ότι θα βγει νικητής και όχι ηττημένος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, με το καταστατικό του κόμματος ανοικτό, τέθηκαν ζητήματα όπως η αναβολή του Συνεδρίου ή η διαδικασία πρότασης μομφής κατά του προέδρου σε έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, που σημαίνει ότι καλλιεργείται από κάποιους κλίμα ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη.

Εμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στον «Ελεύθερο Τύπο» υποστηρίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα συμμετάσχει στην αποψινή Π.Γ. και θα προσπαθήσει με όσα όπλα έχει να μην πετύχει η προσπάθεια αναβολής του Συνεδρίου και η σύγκληση έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής, με στόχο την ανατροπή του. Θα επιχειρήσει να γίνει το Συνέδριο κανονικά και εκεί να αναμετρηθεί ανοικτά με τους επικριτές του -και τον Αλέξη Τσίπρα πλέον- στις ψηφοφορίες του Συνεδρίου, εκτιμώντας ότι η δύναμη των χιλιάδων μελών που τον ψήφισαν θα υπερισχύσει και θα «γυρίσει» και το Συνέδριο υπέρ του. Το ίδιο στέλεχος μας είπε ότι η πλευρά Τσίπρα και όσοι θέλουν να τελειώσει η προεδρία Κασσελάκη θα επιχειρήσουν να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία απόφαση για αναβολή Συνεδρίου για τα μέσα Μαρτίου και σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στο Σαββατοκύριακο, θεωρώντας ότι οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή τους ευνοούν.
Η χθεσινή συνεδρίαση έληξε χωρίς αποφάσεις, με τα δεκαεπτά στελέχη που κατέθεσαν το αίτημα για έκτακτη σύγκλησή της να βγαίνουν εκτός ορίων από τη συμπεριφορά Κασσελάκη -όπως οι ίδιοι έλεγαν στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους- τον οποίον κατηγορούσαν ότι αντί να συμμετάσχει στη συνεδρίαση διαδικτυακά, να στέλνει επιστολή με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ τους κατηγορεί για «κυνήγι χίμαιρας» και «συνωμοσιολογίες».

Στην επιστολή του ο κ. Κασσελάκης υπερασπίζεται το ερωτηματολόγιο που αποτέλεσε τη σπίθα στη φωτιά που έχει ανάψει, γράφοντας ότι «πρόκειται για θέματα που συζητούνται ήδη από τα μέλη και τους φίλους μας, και μάλιστα έντονα. Πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στην πράξη ότι γνωρίζουμε αυτά που τους απασχολούν και ότι κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε πρόθυμοι να τους ακούσουμε με προσοχή και να ανοίξουμε μια παραγωγική και δημοκρατική συζήτηση για όλα. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».
Στην επιστολή του, αναφερόμενος στο αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Κασσελάκης κατηγορεί τους συντρόφους του για κινήσεις τακτικής, δηλώνει απογοητευμένος από τον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Γραμματεία και γενικότερα το κόμμα και ειρωνικά ρωτά γιατί δε ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως η Π.Γ. για τα προβλήματα στην Παιδεία ή τα προβλήματα των αγροτών.

«Το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη θα γίνει! Θα είμαι εκεί. Ολοι μας θα είμαστε εκεί! […]Σταματήστε να κυνηγάτε χίμαιρες, να τροφοδοτείτε σενάρια συνωμοσιολογίας πως δήθεν θα φτιάξω Ι.Χ. κόμμα, γιατί απογοητεύουμε τον κόσμο μας.
Ι.Χ. κόμμα που ακούει τα μέλη του, δεν υπάρχει.
Ι.Χ. είναι το κόμμα που θέλει τα μέλη του χειροκροτητές στην ήττα.
Προσωπικά, θα ακούω τα μέλη, θα με συμβουλεύουν, θα κάνω όσα τους υποσχέθηκα για ένα ανοιχτό κόμμα των μελών.
Αυτά τα μέλη (και καμία «παράδοση») μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό ακριβώς το αίτημα: να τους ακούω», καταλήγει ο κ. Κασσελάκης.
Σε χαμηλότερους τόνους ακολούθησε η «απάντηση» της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία ενώ ξεκινά – για ευνόητους λόγους αντικυβερνητικά σημειώνει «ως κόμμα των μελών οργανώνουμε το διάλογο, χωρίς απαγορευμένες ερωτήσεις, χωρίς να αποκλείουμε τα μέλη από τη δυνατότητα να αξιολογούν όλα τα ηγετικά κλιμάκια. Από τον πρόεδρο μέχρι και τις εκλεγμένες νομαρχιακές επιτροπές» και καταλήγει: «Καλούμε τα μέλη να επιβεβαιώσουν το θεμέλιο της φυσιογνωμίας μας. Η Π.Γ. καλεί τα μέλη του κόμματος από την κορυφή μέχρι τη βάση να δώσουν ενωμένα τους αγώνες που έρχονται στο Συνέδριο του κόμματος. Σε αυτό τον αγώνα οι χίμαιρες και τα σενάρια συνωμοσιολογίας δεν πρέπει και ούτε αφορούν κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ξεκινάμε για την αναγκαία δημοκρατική αλλαγή».

ΕΥΘΕΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες» φέρεται να ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι ήταν το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που «ακύρωσε το Συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας εν όψει ευρωεκλογών». Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Ραγκούσης, «ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το Συνέδριο, αλλά η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος» ενώ αναφερόμενος στην επιστολή Κασσελάκη υποστήριξε ότι «με αυτήν την επιστολή, πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game εν όψει ευρωεκλογών. Θα πω καθαρά ότι για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία. Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες».

Ο κ. Ραγκούσης φέρεται να αναφέρθηκε «σε σειρά λαθών του Στέφανου Κασσελάκη», δηλαδή τις δηλώσεις του προέδρου περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης», το δάνειο Κασσελάκη στο κόμμα, την αποκάλυψη περί πρότασης υπουργοποίησης του Στ. Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που υποστήριξε ότι «τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας».

Είπε πάντως ότι συμφωνεί με το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη και τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων «πρέπει να τίθενται όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο» και σημείωσε ότι διαφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη «που ανακοίνωσε (σ.σ. εννοεί στην επιστολή του) σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη. Αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο».

«Το Συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος.

Το Συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το Συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. […[Αρα η πρωτοβουλία του προέδρου ακύρωσε το Συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας εν όψει ευρωεκλογών» φέρεται να κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

«Τα κόμματα δεν είναι εταιρίες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις» δήλωσε νωρίτερα στο Mega ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος για να «κτυπήσει» το επιχείρημα Κασσελάκη περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με τα μέλη που τον ψήφισαν «δεν εκλέχθηκε μόνο ο πρόεδρος από τα μέλη. Ολοι όσοι έχουν εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχουν εκλεγεί από τα μέλη».

«Κάποια στιγμή δεν υπάρχει γυρισμός, είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε…» δήλωσε ο Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας ότι «το “αλλάξτε τα όλα”  δεν γίνεται α λα καρτ και τα κομματικά όργανα δεν είναι δοτοί και διορισμένοι».

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Προεδρικές «βόμβες»  

Μέσα σε αυτό το κλίμα ρήξης, υπήρξαν συντονισμένες διαρροές από κομματικά στελέχη για το περιεχόμενο μίας συνάντησης που έγινε στα Βόρεια Προάστια την περασμένη εβδομάδα, πριν την κατάθεση του ερωτηματολογίου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετείχαν -σύμφωνα με πληροφορίες- πέραν του Στέφανου Κασσελάκη και του συντρόφου του Τάιλερ, στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, γνωστοί επιχειρηματίες και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου.

Εκεί ο κ. Κασσελάκης φέρεται να έχει πει «εγώ και ο Τάιλερ θα αλλάξουμε την Ελλάδα», ότι η οικογένειά του προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός με μεγαλύτερο αποτύπωμα από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ότι θέλει να φτιάξει ένα κόμμα που να είναι «Κέντρο στα θέματα οικονομίας, “Ανδρέας” στα Εθνικά και την Άμυνα και progressive στα υπόλοιπα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com