Υπογραφή σύμβασης για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Βουλής στην οδό Φιλελλήνων

Το κτήριο αυτό, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 23, περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βουλής από την Εθνική Τράπεζα, το 1996, έχοντας ήδη διέλθει μια ιστορική πορεία, αφού ιδιοκτήτες του υπήρξαν οι οικογένειες Κριεζή, Σούτσου, Μαυροκορδάτου, Θεοφίλη.

by Times Newsroom

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υπέγραψε στο γραφείο του τη σύμβαση για την αποκατάσταση ενός ιστορικού, διατηρητέου κτηρίου, χαρακτηρισμένου ως μνημείο, που ανήκει στη Βουλή, με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Έπακρον Τεχνική Α.Ε.» κ. Κωνσταντίνο Χούσο.

Το κτήριο αυτό, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 23, περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βουλής από την Εθνική Τράπεζα, το 1996, έχοντας ήδη διέλθει μια ιστορική πορεία, αφού ιδιοκτήτες του υπήρξαν οι οικογένειες Κριεζή, Σούτσου, Μαυροκορδάτου, Θεοφίλη. Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και περιλαμβάνει, εκτός των στατικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων του, την αποκατάσταση του ζωγραφικού και άλλου διακόσμου του.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία των βουλευτών κ.κ. Σάββα Χιονίδη και Χαράλαμπου Μαμουλάκη, πολιτικών μηχανικών και μελών του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής κ. Παναγιώτη Πολυχρονόπουλου, νομικών συμβούλων και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής και την ανάδοχη τεχνική εταιρεία, τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση των χρημάτων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και η διάθεσή τους σε ιστορικά κτήρια που λαμπρύνουν το κτηριακό αποτύπωμα της Αθήνας αναβαθμίζουν τη ζωή μας αισθητικά και λειτουργικά». Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως «η Βουλή θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους, γιατί υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αποκατάστασης και άλλων σημαντικών κτηρίων που έχει στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, όπως είναι το περίφημο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν αλλά κι ένα μικρότερο κτήριο επί της οδού Βουλής» ενώ αναφέρθηκε και στο κτήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή, στο οποίο προχωρούν ήδη οι εργασίες.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε εξ αρχής η Περιφέρεια για το έργο αυτό και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση των 4.141.083 ευρώ που εξασφάλισε για την υλοποίησή του.

Την ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου εξέφρασε ο εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής εταιρείας κ. Χούσος.

Αναφερόμενος στην ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή εργασία αποκατάστασης, ο βουλευτής και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι το στοίχημα βρίσκεται στη μετατροπή της ετοιμορροπίας σε δομική καλαισθησία.

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

κατά την υπογραφή της Σύμβασης για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου της Βουλής στην οδό Φιλελλήνων 23

Βουλή των Ελλήνων, 23 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, των συναδέλφων βουλευτών κ.κ. Χιονίδη και Μαμουλάκη οι οποίοι είναι μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής, παρουσία του δ/ντή της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και του αναδόχου, προχωρούμε στην υπογραφή Σύμβασης για την αποκατάσταση και την επανάχρηση ενός σπουδαίου μεγάρου που ανήκει στο κτηριακό απόθεμα της Βουλής, το οποίο μάλιστα πρόσφατα, με ΦΕΚ του 2020, αναβαθμίστηκε και έγινε μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το κτήριο αυτό, ένα αστικό αρχοντόσπιτο, διώροφο υπερυψωμένο της οδού Φιλελλήνων 23, μετά από μια ιδιοκτησιακή του εξέλιξη, όπου πέρασαν γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας ως προς το ιδιοκτησιακό -η οικογένεια Κριεζή, η οικογένεια Σούτσου, η οικογένεια Μαυροκορδάτου, η οικογένεια Θεοφίλη- περιήλθε το 1996 στην ιδιοκτησία της Βουλής των Ελλήνων μέσω της Εθνικής Τραπέζης που το είχε πάρει από την εταιρεία ΕΔΟΚ Α.Ε., μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Και σήμερα, χάρις στη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και του κ. Περιφερειάρχη, που νοιάζεται για το κτηριακό αποτύπωμα της πρωτεύουσας, το ποιοτικό κτηριακό αποτύπωμα όπως είναι αυτά τα κτήρια-μνημεία, η Βουλή εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και προχωρήσαμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες στη δημοπράτηση, εις τρόπον ώστε το κτήριο αυτό να ανατεθεί για την αποπεράτωσή του στην εταιρεία «Έπακρον», τεχνική ανώνυμος εταιρεία, με την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία για την αποκατάσταση ενός άλλου σημαντικού κτηρίου, της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, στην οδό Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή.

Η Βουλή των Ελλήνων έτυχε να έχει στα χέρια της, εκτός φυσικά από το κεντρικό μέγαρο, και άλλα κτήρια σημαντικά, με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων είναι και το κτήριο της οδού Φιλελλήνων 23, που από την υπογραφή της Συμβάσεως πρέπει μέσα σε δύο χρόνια, σε 24 μήνες, να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν και πολλή λεπτοδουλειά, δουλειά αποκαταστατική του ζωγραφικού και διακοσμητικού σκέλους του κτηρίου, που είναι αυτά τα στοιχεία που το μετέτρεψαν και το αναβάθμισαν από απλό διατηρητέο σε μνημείο, με βάση τις γνωματεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εμείς είμαστε εδώ για να έχουμε μια καλή συνεργασία με τον ανάδοχο, όπως καλή συνεργασία είχαμε με την Περιφέρεια, με τη Διαχειριστική Αρχή, με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, που όπως είπα νοιάζεται για την αξιοποίηση των χρημάτων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και τη μετατροπή τους σε κτήρια που λαμπρύνουν το κτηριακό αποτύπωμα των Αθηνών, άρα αναβαθμίζουν αισθητικά τη ζωή μας και λειτουργικά. Και θα συνεχίσουμε ως Βουλή να υπηρετούμε αυτούς τους στόχους, γιατί υπάρχουν κι άλλα περιθώρια περαιτέρω αποκατάστασης σημαντικών κτηρίων που έχει η Βουλή στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, όπως είναι το περίφημο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν, που είναι ένα υπερωκεάνειο κτηριακό, αποτελείται από οκτώ διαφορετικά κτήρια τα οποία όμως συνδέονται με ενδιάμεσους οικοδομικούς αρμούς και είναι 19.000 τ.μ., δηλαδή είναι 2.000 τ.μ. μεγαλύτερο από το Μέγαρο της Βουλής. Έχουμε κι ένα άλλο μικρότερο κτήριο, επί της οδού Βουλής, επίσης διατηρητέο, συνεπώς σιγά-σιγά και με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων έργων θα τα αξιοποιήσουμε.

Ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, να ευχαριστήσω το Τεχνικό Συμβούλιο της Βουλής, την Τεχνική Υπηρεσία της Βουλής, τους νομικούς συμβούλους που μας βοήθησαν για τη νομική αποτύπωση της συνεργασίας μας με την «Έπακρον» και να πω ότι χαίρομαι γιατί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δύο σημαντικά κτήρια της Αθήνας, η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη και η Φιλελλήνων 23, θα αποδοθούν στο αθηναϊκό κοινό, θα αποδοθούν στην υπηρεσία της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του κέντρου των Αθηνών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com