Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας, η σύσφιξη των σχέσεών μας στην οποία και τα Κοινοβούλιά μας οφείλουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, θα δώσουν το παράδειγμα στον σύγχρονο, προβληματισμένο και αγωνιούντα κόσμο πώς αντιλαμβάνονται δύο χώρες με βαθύ πολιτισμό και τη συνηγορία της ειρήνης αλλά και την προστασία της ειρήνης».

by Times Newsroom

Την ελπίδα ότι «η αποφασιστικότητα της αντίδρασης του δυτικού κόσμου στις ενέργειες της Ρωσίας θα αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των εξελίξεων» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Isaac Herzog, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής, «μία χώρα όπως η Ουκρανία διεκδικεί το δικαίωμά της να υπάρχει από την επιθετικότητα της Ρωσίας».

Η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στη χώρα μας πραγματοποιείται στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία, «με την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ» όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, τονίζοντας ταυτόχρονα «τη σημασία των διμερών μας επαφών αλλά και τη σημασία της ανάδειξης του ρόλου των κρατών μας, ιδιαίτερα τώρα, ως παραγόντων ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας, η σύσφιξη των σχέσεών μας στην οποία και τα Κοινοβούλιά μας οφείλουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, θα δώσουν το παράδειγμα στον σύγχρονο, προβληματισμένο και αγωνιούντα κόσμο πώς αντιλαμβάνονται δύο χώρες με βαθύ πολιτισμό και τη συνηγορία της ειρήνης αλλά και την προστασία της ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στην «ισχυρή φιλία» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες στο πέρασμα των χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στον σημερινό προβληματισμένο κόσμο». Όπως επεσήμανε, «είμαστε δύο χώρες οι οποίες εκπέμπουν τη σταθερότητα. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης, ειδικά στην περιοχή μας, έχοντας συνάψει και τις αντίστοιχες συμφωνίες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων προσέφερε στον Πρόεδρο του Ισραήλ το χρυσό μετάλλιο της Βουλής με τη μορφή της θεάς Αθηνάς σε σφραγίδα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους με συνοδευτικό τιμητικό πάπυρο. Του προσέφερε επίσης το βιβλίο που έχει συγγράψει ο πατέρας του, Καΐμ Χερζόγκ, πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ, για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μεταφρασμένο στα ελληνικά, πριν από 45 χρόνια.

Στη συνάντηση παρέστη το προεδρείο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ αποτελούμενο από τους βουλευτές κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ.κ. Γιώργος Μυλωνάκης και Βασίλης Μπαγιώκος, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Κυριάκος Λουκάκης.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ξενάγησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ στο κτήριο του Κοινοβουλίου δείχνοντάς του και τη μαρμάρινη αναθηματική στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στο Περιστύλιο της Βουλής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της φίλης χώρας του Ισραήλ, με μεγάλη χαρά και τιμή οι συνεργάτες μου κι εγώ, οι συνάδελφοί μου κι εγώ σας καλωσορίζουμε στην ελληνική Βουλή, στο πρώτο σας ταξίδι στο εξωτερικό αφότου αναλάβετε τα υψηλά καθήκοντα του Προέδρου του Ισραήλ.

Είναι προφανές ότι η επίσκεψή σας σκιάζεται από τα καταθλιπτικά γεγονότα της παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ, όπως είναι η Ουκρανία, από τα στρατεύματα της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία των διμερών μας επαφών αλλά και τη σημασία της ανάδειξης του ρόλου των κρατών μας, ιδιαίτερα τώρα, ως παραγόντων ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κύριε Πρόεδρε, δύο διακεκριμένοι επιστήμονες παγκοσμίου φήμης, με εβραϊκή καταγωγή, την περίοδο του μεσοπολέμου, έπειτα από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Γραμμάτων και Τεχνών της Κοινωνίας των Εθνών, του προκατόχου οργανισμού του ΟΗΕ, αντάλλαξαν επιστολές το καλοκαίρι του 1932 με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Ο Αϊνστάιν, στα τέλη Ιουλίου του 1932, έστειλε μια επιστολή στον Φρόιντ στη Βιέννη και τον ρώτησε αν, με βάση τις γνώσεις που έχει ο Φρόιντ για τον ανθρώπινο ψυχισμό, είναι δυνατόν ο άνθρωπος να αποφύγει το κακό πεπρωμένο του πολέμου. Ο Φρόιντ, τον Σεπτέμβριο του 1932, απάντησε σε αυτή την ενδιαφέρουσα αλληλογραφία, υπό τη σκέπη της Κοινωνίας των Εθνών, ότι ο ψυχισμός του ανθρώπου διέπεται από την ψύχωση της καταστροφής και την ψύχωση της διαιώνισης της εξουσίας και ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί αυτή η ψύχωση είναι ο πολιτισμός.

Ήρθατε, κύριε Πρόεδρε, σε μια χώρα που θεωρείται και αναγνωρίζεται εύλογα σαν κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και ήρθατε σε μια χώρα εκπρόσωποι της οποίας όταν επισκέπτονται τη χώρα σας δεν νιώθουν ότι βλέπουν έναν ξένο πολιτισμό αλλά βλέπουν, οι Έλληνες που έρχονται στο Ισραήλ, ότι επισκέπτονται έναν πολιτισμό στον οποίον ανήκουν και οι ίδιοι. Η λύση του πολιτισμού στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων είναι όμως μακροπρόθεσμη και ένα άλλο παράδειγμα μιας άλλης συμπεριφοράς, της συμπεριφοράς χωρών οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι το μέγεθος του δικαίου θα πρέπει να μετατρέπεται σε δύναμη δικαίου, είναι αυτό το οποίο πολλές φορές δυναμώνει την ειρήνη και αποτρέπει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Η αποφασιστικότητα λοιπόν χωρών και η αποφασιστικότητα, όπως θα δείτε σύντομα, της αντίδρασης του δυτικού κόσμου στις ενέργειες της Ρωσίας είναι εκείνο το οποίο ελπίζουμε θα αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των εξελίξεων.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι η εξέλιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας, η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας στην οποία και τα κοινοβούλιά μας οφείλουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο, θα δώσουν το παράδειγμα στο σύγχρονο, προβληματισμένο και αγωνιούντα κόσμο πώς αντιλαμβάνονται δύο χώρες με βαθύ πολιτισμό και τη συνηγορία της ειρήνης αλλά και την προστασία της ειρήνης.

Και πάλι σας καλωσορίζω, εσάς και την αξιότιμη ακολουθία σας, και εύχομαι αυτή σας η επίσκεψη στην Ελλάδα να προωθήσει περαιτέρω τις ούτως ή άλλως στενές σχέσεις των δύο χωρών μας».

«Επιτρέψτε μου να σας δώσω το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που έχει σχέση με την επέτειο των δύο αιώνων από την ελληνική απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Και επιστρέψτε μου κι ένα άλλο δώρο. Ξέρω ότι δεν γνωρίζετε ελληνικά, ξέρω ότι κάποια μέλη της οικογενείας σας ξέρουν λίγα ελληνικά, αλλά ξέρω επίσης ότι ο πατέρας σας, διακεκριμένος πολιτικός, είχε γράψει το ιστορικό του πολέμου του Γιομ Κιπούρ Αυτό το βιβλίο, κ. Πρόεδρε, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, το 1977, πριν 45 χρόνια, το μετέφρασε στα ελληνικά και το μοίρασε σε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς της Ελλάδος, για να διδαχθούν από τη σθεναρή αντιμετώπιση που έδειξε η χώρα σας σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι το βιβλίο που έγραψε ο πατέρας του Προέδρου για τον πόλεμο “της εξιλεώσεως” τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο που τον περιγράφει καταπληκτικά σε 400 σελίδες και το γενικό επιτελείο στρατού το μετέφρασε και το μοίρασε σε όλους τους ανώτατους αξιωματικούς»

«Η αναγνώριση του Ισραήλ έγινε με καθυστέρηση αλλά επιβεβαίωσε τις καλές μας σχέσεις το 1990 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού, και ήθελα να προσθέσω εδώ το εξής: στο τέλος αυτού του βιβλίου ο Καΐμ Χερζόγκ, ο πατέρας του σημερινού Προέδρου, λέει ότι έπρεπε να καταλάβουν όλοι το δικαίωμα που είχε το Ισραήλ στο να υπάρχει. Εκεί είναι η λύση όλων των διενέξεων. Εφόσον καταλάβαιναν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει, δεν θα γινόντουσαν ούτε πόλεμοι ούτε εχθρότητες και ουσιαστικά το Ισραήλ διεκδίκησε την αναγνώριση του δικαιώματος της ύπαρξής του. Έτσι και τώρα, κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε ότι μία χώρα όπως η Ουκρανία διεκδικεί το δικαίωμά της να υπάρχει από την επιθετικότητα της Ρωσίας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι τιμή για εμένα που βρίσκομαι εδώ, στο λίκνο της Δημοκρατίας, στην Αθήνα, ερχόμενος από την Ιερουσαλήμ. Είναι συμβολική αυτή η επίσκεψη για τον λόγο ότι εκπροσωπούμε δύο αρχαίους, μοναδικούς πολιτισμούς, πολιτισμούς που μπορεί να είχαν τις διαφορές τους, μπορεί να συμφώνησαν σε πολλά πράγματα στο παρελθόν. Κάποιες φορές μπορεί να συνέβαιναν και τα δύο. Τώρα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διαμορφώσει μια πολύ ισχυρή φιλία.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στον σημερινό προβληματισμένο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπατε κι εσείς, να τηρούμε τους κανόνες, να εφαρμόζουμε τη δημοκρατία και για να μπορούμε, βεβαίως, να εφαρμόζουμε το νόμο, πρέπει να έχουμε και τη δύναμη να το πράξουμε αυτό. Είμαστε δύο χώρες οι οποίες εκπέμπουν τη σταθερότητα. Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης ειδικά στην περιοχή μας, έχοντας συνάψει και τις αντίστοιχες συμφωνίες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ λοιπόν, για τη φιλοξενία σας. Είστε πολύ καλός γνώστης της ιστορίας, όπως γνωρίζω, και ξέρετε πολύ καλά ότι πολλά έχουν συμβεί και επιτευχθεί στο παρελθόν, πολλά μπορούν να γίνουν και στο μέλλον».

Παραλαμβάνοντας το βιβλίο του πατέρα του για τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ μεταφρασμένο στα ελληνικά που του πρόσφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε:

«Αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Ο πατέρας μου έγραψε το βιβλίο που αναδημοσιεύεται ξανά και ξανά, σχεδόν κάθε χρόνο, σε δεκάδες γλώσσες. Το βιβλίο μάς θυμίζει την κατάσταση που βρισκόμασταν και το πώς, μέσα από πολλές προκλήσεις, εξασφαλίσαμε την ειρήνη στο έθνος μας. Επίσης, μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε έναν κοινό σκοπό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω πως οι Έλληνες δεν είχαν καν σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Το 1990 ο πατέρας μου με τον πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έθεσαν τα θεμέλια για τις σχέσεις των χωρών μας».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com