5ος Κύκλος Τηλεδιαλέξεων της Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»:

Έναρξη με την ομιλία «Σταθερά και εφήμερα γλωσσικά τοπία, χρονότοποι και ενδεικτικότητες: η διάλεκτος και η διαγλωσσικότητα στο γλωσσικό τοπίο της Λευκωσίας»

by Times Newsroom

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 τον 5ο Κύκλο Σειράς Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με γενικό τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Πρώτες ομιλήτριες του 5ου κύκλου είναι η Έλενα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ομιλία τους έχει τίτλο: «Σταθερά και εφήμερα γλωσσικά τοπία, χρονότοποι και ενδεικτικότητες: η διάλεκτος και η διαγλωσσικότητα στο γλωσσικό τοπίο της Λευκωσίας». Η τηλεδιάλεξη θα μεταδοθεί διαδικτυακά στις 18:00 μ.μ. μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j,

Στην τηλεδιάλεξη αυτή οι ομιλήτριες συγκρίνουν κείμενα που βρίσκονται σε δημόσια θέα στο γλωσσικό τοπίο της Λευκωσίας και που παράγονται «κάτωθεν», όπως συνθήματα, στένσιλ, γκραφίτι, αφίσες κ.λπ. (λιγότερο εφήμερα, σταθερά) και κείμενα σε πλακάτ διαδηλώσεων (εφήμερα, κινητά). Αναλύονται κείμενα από τους τοίχους της παλιάς πόλης της Λευκωσίας και επιχειρείται μια σύγκριση με κείμενα από δύο μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας το 2021 (#ΚΑΝΕΙ_ΠΚΙΟΝ και #ΩΣ_ ΔΑΜΕ). Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενδεικτικότητες των γλωσσικών επιλογών στις δύο περιπτώσεις διαφέρουν καθώς στα κείμενα των διαδηλώσεων χρησιμοποιείται η διάλεκτος ως αντιγλώσσα για την έκφραση πολιτικής αντίστασης αλλά και ως ενδείκτης αυθεντικότητας και πατριωτισμού, ενώ στα μη κινητά κείμενα κυριαρχεί η διαγλωσσικότητα και διάφορες ανατρεπτικές γλωσσικές στρατηγικές ως ενδείκτες πιο παγκοσμιοποιημένων και πολυσχιδών ιδεολογικών τοποθετήσεων.

Η Έλενα Ιωαννίδου είναι κοινωνιογλωσσολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διδακτική της Γλώσσας και την Κοινωνιογλωσσολογία στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζουν στην κοινωνική θεώρηση της γλώσσας, στη γλώσσα ως επιτέλεση, στη γλωσσική ποικιλότητα και την πολυγλωσσία και στις συσχετίσεις γλώσσας και ταυτότητας. Eίναι γλωσσική εθνογράφος, με ειδικό ενδιαφέρον στη μελέτη κοινωνικών ομάδων οι οποίες διαφοροποιούνται από τη γλωσσική νόρμα και τον εξουσιαστικό λόγο. Έχει ερευνήσει θέματα γλωσσικής χρήσης και συμβολικής αξίας της γλώσσας στους ελληνόφωνους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και σε Τουρκοκρητικούς στην Τουρκία. Επίσης, έχει δουλέψει με ομάδες φυλακισμένων πάνω σε θέματα κοινωνικού γραμματισμού και ταυτοτήτων.

Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» και Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πραγματολογία, την κειμενογλωσσολογία και τη γλωσσική ποικιλότητα, αλλά και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών για τη Γλώσσα στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για την πολύγλωσση εκπαίδευση, συμμετέχει στην ομάδα Πολύδρομο.

Στόχος της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com