Στη χοάνη ο πολίτης

Ο πολίτης που συνωθείται και συμπιέζεται στη χοάνη των «μεταρρυθμιστικών» προγραμμάτων λιτότητας, εξωθείται στην εθελούσια υποταγή

by Times Newsroom
  • Νέφη Ιωαννίδου

Οι ιδεολογικές ορίζουσες του παρόντος χρόνου, εμπεριέχουν την υπεράσπιση της λογικής των ελίτ και χώρεσαν όλες σε ένα κόμμα της Δεξιάς, εντεύθεν κακείθεν. Ευνόητοι οι λόγοι των κεφαλαιοκρατών. Αψυχολόγητη η αντίδραση της λαϊκής μάζας – εθνιστές, εθνομηδενιστές και διεθνιστές συμπαρατάσσονται σε θέση άμυνας και συνασπίζονται ενάντια στον αόρατο εχθρό που διασπαθίζει περιουσίες και εισοδήματα. Η μεσαία τάξη αντιδρά σπασμωδικά.

Η ανάπτυξη του (νέο)φιλελευθερισμού κατά τον 20ό αιώνα – η οικονομικο-πολιτική θεωρία που είτε επιλέχθηκε είτε επιβλήθηκε στις απαρχές του 21ου αιώνα ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση – αρθρώθηκε και ορθώθηκε ενάντια στο προϋπάρχον σοσιαλδημοκρατικό ιδεολόγημα. Στην κορύφωση της ιδεοληψίας του νεοφιλελευθερισμού που εκφράζει το παγκοσμιοποιημένο σύστημα, οι τοπικές μας κοινωνίες πανικόβλητες σημειώνουν άτακτες κινήσεις και λειτουργούν τυχοδιωκτικά και αυτοκαταστροφικά.

Αδιόρατο το ψυχανέμισμα των μαζών, προ του απροσδιόριστου κινδύνου και ενόψει της κατάρρευσης του έθνους-κράτους – τη ελλείψει κράτους πρόνοιας, εξαγοράζονται οι συνειδήσεις έναντι πινακίου φακής. Ο πολίτης που συνωθείται και συμπιέζεται στη χοάνη των «μεταρρυθμιστικών» προγραμμάτων λιτότητας, εξωθείται στην εθελούσια υποταγή.

  • Βιογραφικό σημείωμα

Η Νέφη Ιωαννίδου κατάγεται από την Λεμύθου Μαραθάσας και γεννήθηκε στο Κτήμα της Πάφου το 1957. Την είσοδο της στο Παρθεναγωγείο Κτήματος (1963-64) και την αποφοίτηση της από το Β’ Γυμνάσιο Πάφου (1974-75) σημαδεύουν τα δυο καίρια πλήγματα κατά της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας – οι διακοινοτικές ταραχές (Μάχες του Κτήματος, 1963-64) και το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του1974. Οι πνευματικές αναζητήσεις της, καθώς και η δράση της, σφραγίζονται από τα τραγικά αυτά βιώματα.

Σπουδάζει στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1975 έως το 1979. Επιστρέφει στην Κύπρο το 1980 και υπηρετεί στα δημόσια λύκεια, κατά τα κρίσιμα μεταπολεμικά της χρόνια. Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Νεότερη Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το έτος 2005-2006 και το 2013-14 στο θέμα Διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Οι θεματικές των επιστημονικών και ερευνητικών της ενδιαφερόντων εστιάζονται στη Σύγχρονη Ποίηση και Πεζογραφία και στην Πολιτική Ιστορία. Ζει στην ημικατεχόμενη Λευκωσία και ασχολείται με την αρθρογραφία, την έρευνα και τη συγγραφή. Την δεκαετία 2013-2023 εκδίδει τη νουβέλα «Ενός λεπτού σιγή», τη συλλογή δοκιμιακών άρθρων «13 Κείμενα για το Έτος 13 – στην Τροχιά της Τρόικα» και την ποιητική συλλογή «Ανεμόεσσα Αιμάσσουσα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com