Αλβανία: Η Ελλάδα σε κρίση εργαζόμενων- Καλά νέα για τους Αλβανούς χωρίς χαρτιά

Σύμφωνα με τον Καιρίδη, η ρύθμιση δεν νομιμοποιεί τους λαθρομετανάστες, αλλά τους δίνει το δικαίωμα στην εργασία.

by Times Newsroom

Μια τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει χτυπήσει τη γειτονική Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποφέρει από γήρανση του πληθυσμού, αλλά και ελλείψεις στην αγορά ανειδίκευτων εργαζομένων, σε τομείς όπως η γεωργία, η αλιεία ή οι κατασκευές, γράφει αλβανική εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο.

Το θέμα αυτό έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπου σημειώθηκε σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη.

Η μεταξύ τους συζήτηση έχει σταματήσει στην Κυβερνητική τροπολογία για να δοθούν ευκαιρίες σε παράνομους εργαζόμενους, κυρίως από τρίτες χώρες, να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Καιρίδης υπερασπίστηκε την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι χωρίς τους μετανάστες υπάρχει κίνδυνος για τη συγκομιδή της ελιάς στα αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα αυτή την εποχή, που θα μπορούσε να προκαλέσει στη χώρα οικονομική ζημιά που υπολογίζεται από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ.

«Στην Ιεράπετρα υπάρχουν τα μισά θερμοκήπια της χώρας και σε Ηλεία και Μεσσήνη. Κάθε θερμοκήπιο χρειάζεται έναν εργάτη ανά εκτάριο. Στην Ιεράπετρα χρειάζονται 30 χιλιάδες εργαζόμενοι. Άλλοι λένε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην συγκομιστούν οι ελιές και να χάσουμε 1-1,5 δισ. ευρώ από τη συνολική αξία του ελαιολάδου των 3 δισ. ευρώ», τόνισε.

Επικρινόμενος ότι η Ελλάδα αλλάζει μεταναστευτική πολιτική, ο Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας» δεν έχει πρόθεση να αποσυρθεί από την τροπολογία για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που εργάζονται παράνομα, λέγοντας: «Πρέπει να δώσουμε λύσεις χωρίς ιδεολογία και φωνές».

Σύμφωνα με τον Καιρίδη, η ρύθμιση δεν νομιμοποιεί τους λαθρομετανάστες, αλλά τους δίνει το δικαίωμα στην εργασία.

«Η τροπολογία αφορά κυρίως νόμιμες εγγραφές. Άνθρωποι που ήρθαν νόμιμα. Αλβανοί που ήρθαν εδώ και δούλεψαν και για κάποιο λόγο έληξε η άδεια και δεν ανανεώθηκε. Δεν σου δίνει κανένα άλλο δικαίωμα πέρα ​​από τη δουλειά. Δεν παρέχει δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης ή υπηκοότητας. Δεν πρόκειται για νεοεισερχόμενους, αλλά αυτούς που έφτασαν πριν το 2021 και μόνο εφόσον έχουν σύμβαση εργασίας.

Χρησιμοποιούμε μια συμφωνία που ισχύει από το 2005 και ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 2014. Η συμφωνία καλύπτει περίπου 30.000 άτομα. Δεν έχει να κάνει με άτομα που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους για κάποιο λόγο. Είναι κυρίως αλβανικής, γεωργιανής και φιλιππινέζικης καταγωγής», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης στη Συνέλευση, γράφει η αλβανική εφημερίδα Dita.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com