Αναταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη συμμαχία

Για διεργασίες στην πλάτη των Κασσελάκη και Ανδρουλάκη που στόχο έχουν την αποδόμησή τους και την κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ώστε οι διεργασίες για το νέο κόμμα στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς να έρθει ως αναμενόμενη συνέχεια και ανάγκη, κάνουν λόγο σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

by Times Newsroom

Στελέχη των δύο κομμάτων θεωρούν κομβική την πολιτική εκδήλωση της Τρίτης με θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» με τη συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και Εύης Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Λένε ότι φέρνουν στο προσκήνιο μία συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις μήνες πριν.

Νέος φορέας (;)

Μιλούν για την υλοποίηση σχεδίων με σκοπό την ίδρυση νέου φορέα που προϋποθέτει τη διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θεωρούν ούτε ατυχή ούτε σύμπτωση τη δημοσιοποίηση της συνάντησης Τσίπρα – Τεμπονέρα. Μεταφέρουν δε με βεβαιότητα ότι πίσω από την πολιτική εκδήλωση και τις διεργασίες που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν, βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, των οποίων ο ρόλος είναι υπαρκτός, αλλά όχι ακόμα ξεκάθαρος.Το μήνυμα της πολιτικής εκδήλωσης, ό,τι και να λένε οι συντελεστές περί του αντιθέτου, είναι ξεκάθαρο. Από τη στιγμή που σε μία πολιτική εκδήλωση το θέμα είναι «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;» και συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, σημαίνει ότι αυτά τα στελέχη πιστεύουν ότι η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης ούτε όμως και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μία κρίσιμη επισήμανση από στέλεχος της Νέας Αριστεράς (η οποία βλέπει θετικά τις διεργασίες) προς τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αναφέρει ότι ο τίτλος της εκδήλωσης μεταφέρει το κέντρο βάρους της πολιτικής συζήτησης από την παραπολιτική στην πολιτική και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Από τη στιγμή που ο χώρος απέναντι στη Ν.Δ. διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές εγκαταλείπουν τα περί πρωθυπουργού που στηρίζεται από ΜΜΕ και συμφέροντα, περί πρωθυπουργού που είναι κατασκεύασμα προπαγάνδας κ.λπ. και υιοθετούν την άλλη εκδοχή της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.

Υιοθετούν την εκδοχή ενός πρωθυπουργού πολιτικά κυρίαρχου, που «πατάει» γερά στο κέντρο και στην κεντροδεξιά και έχει οπαδούς και στην κεντροαριστερά, έχει υπερβεί και τις λεγόμενες ταξικές διαφορές έχοντας τη μεγάλη του δύναμη στην πολυπληθή μεσαία τάξη, έχει επιβληθεί με τις αποφάσεις που παίρνει και τις πολιτικές που ασκεί και χρειάζεται μία ισχυρή προσωπικότητα ενός φρέσκου πολιτικού φορέα για να αντιπαρατεθεί μαζί του, ώστε να έχει πιθανότητες στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πολιτική επιβίωση

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την εκδοχή δύσκολα μπορούν να την αποδεχθούν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς. Οι δύο τελευταίοι επειδή επιβιώνουν πολιτικά όλα αυτά τα χρόνια με τις θεωρίες συνωμοσίας, τον καταγγελτικό λόγο και την ακραία ρητορική. Ο πρώτος, επειδή, μη έχοντας καμία σχέση με την πολιτική και την Αριστερά, μπήκε με ευκολία στα παπούτσια του ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 και συνεχίζει ως «αντισυστημικός εφοπλιστής», προκαλώντας σχόλια στα social media, αλλά συνεχώς μειούμενο πολιτικό ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι ότι δεν έκαναν ποτέ κεντρική γραμμή τις συνωμοσιολογίες κατά Μητσοτάκη και προσπαθούσαν να δουν τις αιτίες της διείσδυσης του Ελληνα πρωθυπουργού σε κέντρο και κεντροαριστερά, όσο και στα μεσαία και χαμηλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

 Οι ρόλοι Τσίπρα και ΓΑΠ πίσω από την εκδήλωση

Σκληρή επίθεση Παπανδρέου σε Τσίπρα: Πηδήσαμε από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων

Την πολιτική εκδήλωση τυπικά διοργανώνει μία εφημερίδα. Η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία κινείται ευθέως κατά της κυβέρνησης και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με προσεκτική κριτική έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη και υποστηρικτικά προς τη Νέα Αριστερά. Με τίτλο «Μία συζήτηση που επείγει» (αποδεχόμενη προφανώς τον τίτλο της εκδήλωσης), η ΕφΣυν υποστήριξε μεσοβδόμαδα ότι η μόνη εμπλοκή της με την εκδήλωση είναι ότι θα τη συντονίζει ένα στέλεχός της, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής, ενώ απορούσε για τον θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από την εκδήλωση…

Πιέσεις

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ΕφΣυν δεχόταν και δέχεται πιέσεις (κυρίως από την Κουμουνδούρου) για την αναβολή της εκδήλωσης, αν και ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης δεν έχει… ανακατευθεί.

Τα στελέχη που βγαίνουν μπροστά στην πολιτική εκδήλωση της Τρίτης, δεν είναι παιδιά χωρίς πολιτική εμπειρία που χωρίς να το καταλάβουν έχουν γίνει όχημα συμφερόντων, όπως λένε στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ανήκει στους καθημερινούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, μετά τις αποστάσεις που πήρε από τον Παύλο Πολάκη έχει σημαντικό ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είναι συνομιλητής και της Νέας Αριστεράς, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μανόλης Χριστοδουλάκης είναι νέος σε ηλικία, αλλά κινείται χρόνια εντός του ΠΑΣΟΚ, επιβίωσε ως άνθρωπος του Γ. Παπανδρέου σε συνθήκες δύσκολες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κρήτη.

Η Εφη Αχτσιόγλου υπέστη μεν μεγάλο σοκ όταν ως ακλόνητο φαβορί έχασε στις εσωκομματικές εκλογές από το απόλυτο αουτσάιντερ Στέφανο Κασσελάκη, αλλά έχει καταφέρει και κινείται με άνεση στους διαδρόμους και στα σαλόνια της πολιτικής σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.

Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την εκδήλωση της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται από πολλές πλευρές ότι ποτέ δεν είχε «φλερτάρει» με την ιδέα της απόσυρσής του από την πολιτική. Ακόμα και η παραίτησή του απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα απαραίτητο βήμα τακτικής με σκοπό την επιστροφή του, όχι ως διάδοχος του διαδόχου του, αλλά εμπλεκόμενος σε ένα εντελώς νέο πολιτικό εγχείρημα, καθώς και εκείνος φέρεται να εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που αφήνει να διαρρεύσει ότι ετοιμάζει ίδρυμα και βιβλίο και δήθεν «ενοχλείται» από τη δημοσιοποίηση της συνάντησής του με τον Διονύση Τεμπονέρα, φέρεται να έπαιρνε τηλέφωνα στις Βρυξέλλες για να στρέψει ευρωβουλευτές υπέρ του ψηφίσματος κατά της κυβέρνησης και κατά της Ελλάδας. Προφανώς, ούτε τέθηκε ποτέ συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της Τρίτης ούτε πρόκειται να τεθεί. Είναι ερώτημα πάντως αν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πολέμησε με τον «πολακισμό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχασε σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 έως σήμερα, κάτι που του στοίχισε και την προεδρία του κόμματος που ίδρυσε, αποτελεί επιλογή για τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή σε ρόλο πρωταγωνιστή. Δεν έχει πάψει όμως ποτέ να κινείται στο παρασκήνιο. Στην προηγούμενη φάση υπονόμευσε την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, σε αυτή τη φάση υπονομεύει τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς εμφανίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα θερμός υποστηρικτής της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και της ίδρυσης ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος με εκλογές από τη βάση θα αναδείξει τον αρχηγό του και το πολιτικό του προσωπικό με σκοπό να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα. Αυτονοήτως, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να εμφανιστεί στην πολιτική εκδήλωση της Τρίτης.

Δεν καταθέτουν τα όπλα Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί η πίστη στον Στέφανο Κασσελάκη. Δεν είναι μόνο ο Διονύσης Τεμπονέρας που πιστεύει ότι με τον Κασσελάκη αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επανακάμψει. Για διαφορετικούς λόγους, ο Κασσελάκης έχει χάσει πια τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, του Παύλου Πολάκη, του Νίκου Παππά, «προεδρικών» με ειδικό βάρος, όπως π.χ. η Ολγα Γεροβασίλη και πολλών άλλων, ενώ και οι «πασοκογενείς» που τον στηρίζουν έχουν πολλές ενστάσεις και αμφιβολίες για τις αποφάσεις και τις κινήσεις του.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι κινείται βάσει σχεδίου και έτσι θα συνεχίσει.

Μακριά από το κόμμα, σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία (σ.σ.: όσους τον παρακολουθούν δηλαδή) και προσπαθώντας να πείσει ότι ο ίδιος αποτελεί εναλλακτική λύση. Συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι εφόσον ο κ. Κασσελάκης επικρατήσει στο συνέδριο και επιβιώσει μετά τις ευρωεκλογές, τότε θα έχει μέλλον στην ελληνική πολιτική σκηνή ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προχθές, δεν κατάφερε να περάσει από τις κομματικές… συμπληγάδες την πρότασή του για εκλογή συνέδρων ηλεκτρονικά, αλλά φέρεται πολύ αισιόδοξος ότι οι ίδιες… συμπληγάδες θα εγκρίνουν ως υποψήφιους ευρωβουλευτές εκείνους που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους στο εσωκομματικό δημοψήφισμα μέσω isyriza.

«Δεν τραβάει…»

Στο ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη γνωρίζουν πολύ καλά και αξιολογούν τη γενικότερη συζήτηση υπό τον άτυπο τίτλο «Καλός ο Νίκος, αλλά δεν τραβάει…». Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συζήτηση, το τελευταίο διάστημα, έχει πλέον… μεταφορείς και υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι πληθαίνουν εκείνοι που περιμένουν το αποτέλεσμα που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές για να μιλήσουν μετά… ανοικτά.

Η αλήθεια για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και ένα ποσοστό από 12% έως 15% έχει ήδη προεξοφληθεί από στελέχη και ψηφοφόρους και δεν θα θεωρηθεί επιτυχία. Υπό την έννοια ότι δεν θα είναι βατήρας για τις εθνικές εκλογές, αλλά αρχή εσωστρέφειας και αμφισβήτησης του αρχηγού. «Πρέπει να αγωνιστούμε, ώστε το δικό μας ποσοστό να στείλει μήνυμα ότι στις εθνικές εκλογές θα μπορούμε να είμαστε η εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας» απάντησε, για παράδειγμα, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dnews.gr. Που σημαίνει ότι αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα, στη Χαριλάου Τρικούπη θα αρχίσουν τα όργανα…

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com