Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα – Ο Ζελένσκι στην Αθήνα – Ο Μπελέρης παραμένει στη φυλακή

by Times Newsroom

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (Η Καθημερινή, 20/08/23)

Οι φωτιές κατακαίνε τη χώρα

  • Τα μέτωπα: Για τέταρτη μέρα καίει η φωτιά στον Έβρο, την ίδια ώρα που τα πύρινα μέτωπα παραμένουν ενεργά σε Καβάλα, Ροδόπη, Εύβοια και Βοιωτία.
  • Οι εκκενώσεις: Παρότι ήδη έχουν γίνει αρκετές εκκενώσεις οικισμών, αυτές αναμένεται να αυξηθούν καθώς υπάρχει δυναμική εξέλιξη των των πυρκαγιών. Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες και να εφαρμόζουν πιστά τις εντολές εκκενώσεις, διότι «το 112 είναι το μήνυμα που προειδοποιεί για να σώσουμε τις ζωές μας».
  • Ο ακραίος κίνδυνος: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 5) προβλέπεται για σήμερα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα και σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας – Κορινθίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα

  • Η επίσκεψη: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας, όπου και είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
  • Το δείπνο: Ο Ουκρανός πρόεδρος παραβρέθηκε στο άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.
  • F-16: Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16».

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τo Τόκιο ότι θα εκτοξεύσει δορυφόρο – Ακύρωση ζητεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός – Ηεκτόξευση προβλέπεται να γίνει μεταξύ της Πέμπτης 24ης και της Πέμπτης 31ης Αυγούστου· θα πρόκειται για νέα προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος, έπειτα από αυτήν που απέτυχε τον Μάιο, εξήγησε το Κιόντο.
  • ΗΠΑ: Εγγύηση 200.000 δολαρίων θα πληρώσει ο Τραμπ σε δικαστήριο στην Τζόρτζια – Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει στην καταβολή ποσού 200.000 δολαρίων σε δικαστήριο στην Τζόρτζια το οποίο πρόκειται να τον δικάσει για τις φερόμενες ενέργειές του με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 σε αυτή την πολιτεία του Νότου, σύμφωνα με δικόγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες και ανακοίνωση του ενδιαφερόμενου.
  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζουν την επίθεση εναντίον κυανόκρανων στη Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο
  • Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε χώρα της Αφρικής δύο μήνες μετά την ανταρσία – ίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, περίπου δυο μήνες μετά την 24ωρη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
  • Τα γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας μπορεί να προκαλέσουν «θερμοπυρηνικό πόλεμο» προειδοποιεί η Β. Κορέα – Η Πιονγκγιάνγκ τα θεωρεί πρόβες εισβολής στο έδαφός της και έχει απειλήσει επανειλημμένα πως θα ανταποδώσει με «συντριπτικό» τρόπο
  • Ιταλία: «Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα είναι δύσκολος, δεν γίνονται όλα», προειδοποιεί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών – Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το τέλος του έτους
  • Ρωσία: Μάθημα στο λύκειο γίνεται ο χειρισμός πολεμικών drones – Επανέρχεται η «αρχική στρατιωτική εκπαίδευση» που εφαρμοζόταν και στη Σοβιετική Ένωση και προβλέπει εξοικείωση με όπλα

Ο Μπελέρης παραμένει στη φυλακή

  • Η απόφαση: Το ειδικό δικαστήριο για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος των Τιράνων απέρριψε χθες το νέο αίτημα των δικηγόρων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για αντικατάσταση της προφυλάκισης του με άλλα περιοριστικά μέτρα.
  • Στέρηση του δημαρχιακού αξιώματος: Ο κ. Μπελέρης παραμένει επί τρίμηνο προφυλακισμένος, γεγονός που του στερεί την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει.
  • Κόντρα Μπελέρη – Ράμα: Σε ευθεία αντιπαράθεση έχει έρθει τις τελευταίες μέρες ο Φρέντι Μπελέρης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Αφορμή στάθηκε ανάρτηση του τελευταίου που υπονόησε πως ο Μπελέρης θέλει ειδική μεταχείριση επειδή έχει ελληνική υπηκοότητα. «Είμαι ο μοναδικός που έχει συλληφθεί για εκλογικά εγκλήματα μετά την πτώση του κομμουνισμού» απάντησε ο Μπελέρης.

    Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες μετά από ελέγχους σε νησιωτικές παραλίες

  • Σαφάρι ελέγχων: Στον έλεγχο 18 επιχειρήσεων για παράνομη εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλιών σε Πάρο και Αντίπαρο προχώρησαν το τριήμερο 18-20 Αυγούστου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Ενδεικτικά, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες Κριός, Αμπελάς, Αγ. Ανάργυροι, Κολυμπήθρες, Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή και Άι Γιάννης Δέτης (Μοναστήρι).
  • Στο αυτόφωρο οι παραβάτες: Εκ της επιτόπιας έρευνας διαπιστώθηκε πως οι 13 εξ αυτών των επιχειρήσεων είχαν καταλάβει παράνομα συνολική έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων. Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων και την παράνομη κατάληψη του χώρου, 18 επιχειρηματίες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι 14 εξ αυτών δραστηριοποιούνται στην Πάρο και οι 4 στην Αντίπαρο.
  • Ελεύθερος χώρος: Ήδη οι αρμόδιες Αρχές έχουν μεριμνήσει για την απελευθέρωση των παραλιών με άμεση απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων. Τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα στις παραπάνω παραλίες θα είναι πλέον διαθέσιμα προς χρήση από λουόμενους και επισκέπτες.
  • Ο ΟΗΕ ζητεί τη διατήρηση του status quo στη νεκρή ζώνη της Κύπρου

  • Οι προτεραιότητες του ΟΗΕ: Κορυφαίες προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι να αποφευχθούν οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και να διατηρηθεί το status quο στη Νεκρή Ζώνη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ.
  • Το πρόσφατο επεισόδιο: Υπενθυμίζεται ότι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), δέχθηκαν επίθεση από Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζώνη της Πύλας, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή
  • Η ενέργεια των Τούρκων: Oι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν να φτιάξουν δρόμο που θα ενώνει τον κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο που διατηρούν στη περιοχή, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του status quo της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com