Αντιπρόεδρος Τουρκίας στην Κατεχόμενη Κύπρο: «Υπερασπιζόμαστε το μοντέλο λύσης των δύο κρατών»

 «Είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με τρόπο που εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού». 

by Times Newsroom

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στο πλαίσιο των επαφών του στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε,χθες, με τον Τατάρ μετά τη συνάντηση, ο Γιλμάζ δήλωσε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση και έκαναν αξιολογήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την κοινή ατζέντα.

Ο Γιλμάζ σημείωσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το άνοιγμα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαρωσίων και τα βήματα που πρέπει να γίνουν με συναίνεση την επόμενη περίοδο, καθώς και η συνεργασία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του αγώνα για ισότητα της Βόρειας Κύπρου.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε:

 «Είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της χώρας μας η επίτευξη δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με τρόπο που εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο Γιλμάζ επεσήμανε ότι μια λύση στην Κύπρο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί και σημείωσε ότι μια τέτοια λύση θα συμβάλει επίσης στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Δηλώνοντας ότι όλοι θα κερδίσουν από τη λύση και ότι όσοι επιβάλλουν αδιέξοδο βλάπτουν όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους αλλά και όλους τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ο Γιλμάζ είπε ότι παρά την εποικοδομητική και καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, δεν θα εγκαταλείψουν την αναπάντητες μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Εκτίμησε, μάλιστα, τα εξής:

«Όπως το ελληνοκυπριακό δίδυμο, έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ενεργήσει ως εκπρόσωπος αυτής της ομάδας, δεν πρέπει να επιμένει άλλο στο λάθος να βλέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως μειονότητα.

Από την άλλη, έχουμε ορίσει την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως στόχο.

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ένωση έχει μια βασική αρχή. Δεν δέχεται αμφισβητούμενες χώρες ως μέλη. Αλλά δυστυχώς έχει κάνει τους Ελληνοκύπριους μέλη παραβιάζοντας τη δική της πολιτική και δείχνει ασυνέπεια. Έχει λάβει μια στάση ενάντια στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο παρελθόν. Από την άλλη, δυστυχώς, για τα ευρωπαϊκά κονδύλια καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μια πιο δίκαιη στάση σε αυτά τα θέματα.

Το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μέλος – παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με τη συνταγματική τους ονομασία και η απόκτηση θέσης παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών είναι τα βήματα της πορείας στην πορεία προς την αναγνώριση τους.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το μοντέλο λύσης των δύο κρατών με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων για δικαιοσύνη. Δεν ήμασταν ποτέ με το μέρος της λύσης, αλλά θα ήθελα να εκφράσω ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια λύση με τρόπο δύο κρατών, πολύ ξεκάθαρα και ανοιχτά στη στάση μας.

Ωστόσο, στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που είναι οι ισότιμοι και κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου.

Τονίζοντας ότι στέκονται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων για τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιλμάζ είπε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να μοιραστούμε όλους τους πόρους με όλους τους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, την οικονομία και τον τουρισμό στα Βαρώσια, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με έργα που πραγματοποιούνται τηρώντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων προκειμένου να τους φέρουμε στην κοινωνική ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Yeni Safak

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com