Δ. Κουρέτας: Αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες

by Times Newsroom

Στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων από τις πλημμύρες, αλλά και τη χάραξη κατευθύνσεων για το μέλλον στις καλλιέργειες, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η ολλανδική εταιρεία, υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η δική μας ομάδα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς συναδέλφους και μέλη από τις τεχνικές υπηρεσίες, είμαστε περίπου στα 40 άτομα.
Υπάρχει μια μεγάλη σύμπτωση στα τις απόψεις. Βέβαια υπάρχουν και διαφορές.
Μια μεγάλη διαφορά είναι το θέμα της σήραγγας στην Κάρλα που μπορώ να το συζητήσουμε αν θέλετε.
Όμως υπάρχουν και διαφορές όσον αφορά την χρονοκατανομή των έργων.
Άλλα έργα από εμάς είναι εμπροσθοβαρή, άλλα για τους Ολλανδούς είναι οπισθοβαρή, δηλαδή για μας η μεγάλη σημασία των έργων που πρέπει να γίνουν φέτος και του χρόνου, είναι η διάνοιξη των ποταμών, των ρεμάτων και των αναχωμάτων για να γίνουν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, το οποίο πρέπει να γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό.
Φέτος έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν γίνει αρκετά πράγματα, πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Από εκεί και πέρα, η προτεραιοποίηση των έργων θα είναι ένα προϊόν συζήτησής μας με την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη».

Ακολούθως παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθούν τα έργα, λέγοντας; «Τα φράγματα τα μεγάλα, τα οποία προτείνουν οι Ολλανδοί, που είναι κυρίως της Σκοπιάς, της Πύλης και του Μουζακίου και άλλα μικρότερα, εμείς προτείνουμε να γίνουν πιο νωρίς απ’ ό, τι Ολλανδοί και σε γενικές γραμμές η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο προτείνεται από την ολλανδική εταιρεία, εμείς δεν συμφωνούμε.
Θεωρούμε ότι το βαμβάκι είναι μια σημαντική καλλιέργεια για τη Θεσσαλία.
Πρέπει να κλείσει το υδατικό έλλειμμα, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 450 εκατομμύρια κυβικά και είναι τρία πράγματα τα οποία θα μπορέσουν να το κλείσουν, τέσσερα μάλλον.
Τα τρία είναι η δημιουργία των φραγμάτων σχετικά γρήγορα, δηλαδή μέχρι το 2027 – 2028, να έχουν ολοκληρωθεί.
Από κει και πέρα, η στάγδην άρδευση, η οποία επιδοτείται επίσης με 80%, πρέπει να ξεκινήσει φέτος.
Και τρίτον, η δημιουργία των κλειστών αγωγών άρδευσης που πρέπει να ξεκινήσει κι αυτή φέτος και του χρόνου και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027 -2028».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com