Διαβάζοντας το βιβλίο: “Φοβίες και πώς να τις ξεπεράσετε” των Gardner & Bell

χουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φοβίας, ενώ υπάρχει συννοσηρότητα ανάμεσα στις φοβίες και στις διαταραχές άγχους και διάθεσης.

by Times Newsroom

Ένα βιβλίο για τις φοβίες: πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, από πού προέρχονται, πώς θα θεραπευτούμε από αυτές και πως μπορούμε να κατανοήσουμε το φοβικό άγχος;. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φοβίας, ενώ υπάρχει συννοσηρότητα ανάμεσα στις φοβίες και στις διαταραχές άγχους και διάθεσης.

Τι είναι η φοβία;

«Η φοβία προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘φόβος’ και σημαίνει ένα ειδικό σύνολο φόβων, άγχους και τρόμων συνδεδεμένο με συγκεκριμένα πράγματα, μέρη, εμπειρίες ή καταστάσεις. Η λίστα των φοβιών ποικίλλει όσο και η ίδια η ζωή. Τεκμηριωμένες περιπτώσεις φοβιών συμπεριλαμβάνουν φόβο κατάποσης, φόβο για τα μωρά, για τα ψηλά δέντρα, για τους κοντούς ανθρώπους, για τα σκοτεινά σύννεφα, κ.α. Οι πιο συνηθισμένες φοβίες είναι όσες συνδέονται με τις πτήσεις, τα φίδια, τα έντομα, τα ύψη, τα κλειστά μέρη, τα πλήθη, τις ενέσεις, τις λειτουργίες και την κατάσταση του σώματος» (σελ. 24).

Φοβίες και κοινωνική αμηχανία

«Ένα σημαντικό κομμάτι της δυσκολίας που συνοδεύει τους φοβικούς φόβους πηγάζει όχι από τον τρόμο για τα κουκούτσια του πορτοκαλιού, όχι από τις γλιστερές σπείρες του φιδιού ή από την πιθανότητα να πνιγούν από μια μπριζόλα, αλλά από αυτό που θα σκεφθούν οι άλλοι. Ανάλογα με την επιθυμία μας για έγκριση και τις γενικές κοινωνικές ανάγκες, μπορεί να φτάσουμε στα άκρα για να κρύψουμε τις φοβικές αντιδράσεις μας ή για να αποφύγουμε καταστάσεις που φοβόμαστε ότι θα φέρουν τέτοιες αντιδράσεις» (σελ. 30-31).

«Οι φοβίες είναι παράλογες, δυσλειτουργικές και άχρηστες αντιδράσεις φόβου. Οι διαφορετικές φοβίες που έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί είναι όσες και η ανθρώπινη εμπειρία και φαντασία» (σελ. 39). Φοβίες που πυροδοτούνται από την κοινωνική αλληλεπίδραση, αποφυγή τόπων και καταστάσεων… Φοβίες που προέρχονται από υπόγειες αγχώδεις διαταραχές. Οι φοβίες μπορεί να έχουν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στην καριέρα του ανθρώπου, στις σχέσεις και στην ποιότητα της ζωής του. Ο στόχος είναι το να βρούμε τρόπους να απαλλαγούμε από τις φοβίες.

Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο: «Ένα μοναδικό βοήθημα που θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με διαγνωσμένες αγχώδεις διαταραχές, αλλά και σε όσους επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο και επιτυχία στις σχέσεις τους και στη δουλειά τους, σε όσους πολεμούν τις εξαρτήσεις και τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε αθλήματα που απαιτούν διανοητική συγκέντρωση. Ο έλεγχος του άγχους βελτιώνει τη γενική υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύοντας τη μνήμη, τη μάθηση και το ανοσοποιητικό σύστημα».

Η γνωσιακή- συμπεριφοριστική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπίσει τις φοβίες. Εστιάζει στις παρερμηνείες του ασθενούς, στις διαστρεβλωμένες αντιλήψεις και στις ανώμαλες αλλά βαθιές πεποιθήσεις. Στόχος είναι η αντικατάσταση της αναληθούς σκέψης από μια αληθινή πραγματικότητα. Το άτομο θα πρέπει να μειώσει την απουσία της αίσθησης του ελέγχου.

Πηγή: Gardner, J. & Bell, A.H. (2008). Φοβίες και πώς να τις ξεπεράσετε. Εκδόσεις Φυτράκη.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com