Η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει τη χώρα

Μια ανάσα οι φλόγες από το τελεφερίκ στην Πάρνηθα - Η Βάγκνερ επιβεβαίωσε το θάνατο του Πριγκόζιν

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 23/08/23)

Η εσωτερική πολιτική

  • Την παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παράσχου Παπαδάκη στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
  • Έως τις 23:59 της Πέμπτης 31 Αυγούστου οι συνδυασμοί που επιθυμούν να μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευγνώμονες στους εταίρους και συμμάχους μας για την βοήθειά τους
  • Συγχαρητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ στην Ινδία για την προσσελήνωση του διαστημικού σκάφους της στο Νότιο Πόλο της Σελήνης
  • Διάβημα προς την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των πυρκαγιών και των συνδεδεμένων με αυτές ποινικών ευθυνών κυβερνητικών, πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων θα πραγματοποιήσει αύριο η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  • Οικονόμου: Με σεβασμό, ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα στο πλευρό των συνανθρώπων μας – Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε βίντεο με αστυνομικούς να βοηθούν ηλικιωμένη να απομακρυνθεί από τη φωτιά

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πάρνηθα

  • Χαραμάδες ελπίδας για την Πάρνηθα: Βελτιώθηκε ως ένα βαθμό η εικόνα του πύρινου μετώπου που κινείτο για πολλές ώρες στα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά την τελευταία στιγμή κατευθύνθηκε σε ήδη καμένες εκτάσεις. Βέβαια το γεγονός πως μόνο στο πρώτο 24ωρο είχαν καεί περισσότερα από 50.000 στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια στις πληγείσες περιοχές καταδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής.
  • Η Βοιωτία στο επίκεντρο: Τη δυσκολότερη νύχτα τη βίωσε η Βοιωτία με τις φλόγες ν’ απειλούν χωριά. Οι ειδοποιήσεις για εκκενώσεις περιοχών ήταν διαδοχικές ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν σκληρή μάχη για να περιορίσουν ένα μέτωπο της τάξεως των 20 χιλιομέτρων. Ούτε η ιστορικής σημασίας Μονή του Οσίου Λουκά γλίτωσε από τη μανία της φωτιάς με συνέπεια να καταστραφεί ένα από τα πιο συμβολικά κτίσματα.
  • Ο Έβρος υποφέρει ακόμη: Στην Αλεξανδρούπολη και στις γύρω περιοχές η φωτιά συνεχίζει να καίει αχόρταγα ό,τι συναντά μπροστά της, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της. Κατά την πέμπτη ημέρα, χρειάστηκε μάλιστα να κλείσει η Εγνατία Οδός. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Τι γίνεται στον κόσμο

  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη Ντνίπρο τις πρώτες πρωινές ώρες, ενημέρωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Σερχίι Λισάκ.
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Κιρίλο Μπούντανοφ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι στις πρόσφατες επιθέσεις με UAVs σε ρωσικά αεροδρόμια καταστράφηκαν δυο στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-22M (κωδικός NATO: Backfire) και υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον άλλα δυο.
  • Η Ιαπωνία ρίχνει στον Ειρηνικό νερά που χρησιμοποίησε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα – Η Ιαπωνία έθεσε σε εφαρμογή σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.
  • Σάλος στη Σαρδηνία: Ξενοδοχείο είχε στο μπουφέ του… γυναίκα καλυμμένη με σοκολάτα – Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ανάρτηση στο διαδίκτυο ενός μάνατζερ από το Μιλάνο, ο οποίος επέλεξε για τις φετινές διακοπές του το θέρετρο Γκόλφο Αράντσι της Σαρδηνίας. Πρόκειται για φωτογραφία στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει σε ένα μπουφέ με γλυκά του ξενοδοχείου, μια ξαπλωμένη κοπέλα, το σώμα της οποίας έχει επικαλυφθεί με λιωμένη σοκολάτα.
  • Πανδημία και πληθωρισμός ώθησαν άλλους 68 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια – Η πανδημία του νέου κορωνοϊού και η αύξηση του κόστους ζωής έριξαν σχεδόν 70 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στην αναπτυσσόμενη Ασία στην ακραία φτώχεια πέρυσι, αναφέρει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB), εξέλιξη που αποτελεί πισωγύρισμα στις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η ανέχεια.
  • Τη μέθυσαν, τη βίασαν ομαδικά στο ξενοδοχείο και κάλεσαν και άλλους στο δωμάτιο να συμμετάσχουν σε «δωρεάν σεξ» – Συνελήφθησαν 8 άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους, για την σεξουαλική επίθεση σε 18χρονη Βρετανίδα στη Μαγιόρκα

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν

  • Το δυστύχημα: Αργά το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως ιδιωτικό αεροσκάφος με δέκα επιβαίνοντες κατέπεσε σε χωριό βορείως της Μόσχας. Από τη συντριβή στο έδαφος ουδείς εκ των μελών του πληρώματος ή τους επιβάτες επέζησε.
  • Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Πριγκόζιν: Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν απλώς πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής και ηγέτης της στρατιωτικής οργάνωσης Wagner που προ διμήνου είχε στήσει αντάρτικο κατά του ρωσικού στρατού, ήταν στη λίστα των επιβατών. Αρκετά αργότερα κι αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση των θυμάτων επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Ρώσου.
  • Οι αντιδράσεις: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώθηκε για το δυστύχημα αλλά απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε, τη στιγμή που εκ της Ουκρανίας επισημάνθηκε πως «ο Πριγκόζιν υπέγραψε μια ειδική θανατική ποινή για τον εαυτό του όταν πίστεψε τις εγγυήσεις Λουκασένκο». «Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος», έγραψαν οι σύντροφοί του

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενοικιαστές

  • Για την αύξηση των ενοικίων: Από τον νόμο έχουν θεσπιστεί κάποια όρια για την αύξηση του ενοικίου για μισθώσεις πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη περίοδος μίσθωσης είναι τα τρία έτη, ανεξάρτητα από το αν τα συμβαλλόμενα μέρη υπέγραψαν σύμβαση με μικρότερη διάρκεια. Μετά τη πάροδο της τριετίας, το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη και μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης.
  • Για την πρόωρη καταγγελία μίσθωσης: Η πλειονότητα πιστεύει ότι μπορεί να φύγει από την κατοικία που έχει μισθώσει ακόμη και πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ενοικιαστές βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν μετά από λίγους μήνες τούς κοινοποιήθηκε αγωγή πληρωμής ενοικίων ως και τη λήξη της μίσθωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν την έγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη αρκετούς μήνες πριν από την αποχώρηση. Εάν το συμφωνητικό λήγει, καλό θα ήταν ο μισθωτής να ενημερώσει για την πρόθεση ανανέωσης ή λήξης του.
  • Τι ισχύει για την ιδιοκατοίκηση: Η ιδιοκατοίκηση δεν αποτελεί λόγο λύσης της μίσθωσης κύριας κατοικίας, αφού ο Ν. 1703/1987, που την προέβλεπε, έχει πάψει να ισχύει, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 1703/1987, που αντικαταστάθηκε ως εξής: Σε περίπτωση χρησιμοποίησης του μισθίου για κύρια κατοικία ή για μικτή χρήση, αν ο εκμισθωτής ή ο κύριος του μισθίου, σύζυγός τους ή τέκνο τους, δεν έχουν ιδιόκτητο χώρο στην ίδια πόλη ή σε προάστιό της, που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης της επαγγελματικής του δραστηριότητας, ο εκμισθωτής ή ο κύριος μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση και να ζητήσει την απόδοση του μισθίου για ιδιόχρηση μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, όχι όμως πριν περάσει τριετία από την έναρξή της.

Το «Oppenheimer» του Νόλαν στους ελληνικούς κινηματογράφους

  • Πρώτη προβολή: Πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους κάνει σήμερα το «Oppenheimer» του εμβληματικού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. Ήδη από τον πρώτο μήνα διανομής του το χολιγουντιανό φιλμ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 700.000 δολάρια από εισπράξεις στο παγκόσμιο box office και συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του.
  • Η υπόθεση: Η πολυσυζητημένη ταινία σκιαγραφεί, σε ένα υπερθέαμα που εκτείνεται σε διάρκεια τριών ωρών, τη ζωή του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του «Αμερικανού Προμηθέα», του επιστήμονα που έχει πιστωθεί την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Σε αυτό του το δημιούργημα ο Νόλαν καταφέρνει να μην αφήσει ούτε ένα κομμάτι διαλόγου, ούτε μια τόση δα πληροφορία από την ενδελεχή αυτή βιογραφία ανεκμετάλλευτη.
  • Οι πρωταγωνιστές: Τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας ενσαρκώνουν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Κίλιαν Μέρφι, η Έμιλι Μπλαντ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο Ματ Ντέιμον, η Φλόρενς Πιου και ο Κένεθ Μπράνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com