Δίκη για το Μάτι: «Η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία» – Ξεχείλισε η οργή των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών – Όλο το χρονικό

Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες, το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή έξι εκ των 21 κατηγορουμένων και την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

by Times Newsroom

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο επέβαλε ποινές φυλάκισης που για τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σωρευτικά ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Ωστόσο όρισε ότι εκτιτέα είναι τα πέντε έτη. Όρισε δε, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.

Οι ανακοίνωση των ποινών στους κατηγορούμενους προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι. Ο Άρης Χερουβείμ, που τον Ιούλιο του 2018 έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι τη μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, που απανθρακώθηκαν ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες, μίλησε στις κάμερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Ειρωνευόμενος την απόφαση του δικαστηρίου είπε: «Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα. Με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους -κυρίως της υπεράσπισης- είχαμε γίνει μια οικογένεια. Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα, ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη. Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 36-37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι 220.000 ευρώ γιατί ο εμπρηστής είχε κάτι λιγότερο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο.

»Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης. Το πώς φθάσαμε σε πλημέλημμα, το τι έχουν αποκρύψει από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνα τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δίκη γίνονται δεκάδες άλλες δίκες για το ίδιο αντικείμενο που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά. Περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτή της δίκης, αυτό το τρομερό αποτέλεσμα. Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα -αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε, αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, απίστευτη ελληνική Δικαιοσύνη».

Επιζών της τραγωδίας στο Μάτι: Η ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη – Η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία

Παράλληλα, ξέσπασε ο επιζών της τραγωδίας στο Μάτι, Γιάννης Οικονομίδης, σε δηλώσεις του έξω από το δικαστήριο, μετά την απόφαση για τις εξαγοράσιμες ποινές στους 6 καταδικασθέντες.

«Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει», είπε ο κ. Οικονομίδης.

Τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι εξέφρασε μια γυναίκα, η κυρία Άντζελα, που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι.

«Αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη σε όλα αυτά τα γεγονότα και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, θα έχουμε εμείς οι πολίτες, που είμαστε θύματα, έναν ανταγωνισμό, για το ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει. Αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο πόνο. Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, κι εγώ προσωπικά από τύχη ζω» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Κουράγιο σε εμάς που θα ανάβουμε κεριά στους τάφους και όλοι αυτοί θα είναι έξω και θα χαίρονται» δηλώνει συγγενής τεσσάρων ανθρώπων -γονείς και δυο ανιψιές- που έχασαν τις ζωές τους με τραγικό τρόπο στο Μάτι. «Αυτό που είδατε σήμερα ήταν μια παρωδία. Για τη δικαιοσύνη είμαστε ένα πλημμέλημα. Δεν έχω να πω κάτι. Αυτά είναι τα χάλια τους, άλλη μια φορά να χειροκροτήσω, πραγματικά η απόλυτη ξεφτίλα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, βγαίνοντας από το κτίριο του Εφετείου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Δίκη για το Μάτι: Βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το δικαστήριο – Ξέσπασαν και πέταξαν καρέκλες οι συγγενείς των θυμάτων

Την οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων για τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Star και την εκπομπή Αλήθειες με την Ζήνα,  οι παρόντες στην αίθουσα, έδειξαν με κάθε τρόπο την οργή τους απέναντι στη δικαστική απόφαση που καταδικάζει μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους, και αυτούς με ποινές «χάδι».

Μάτι: «Aναλαμβάνω την ευθύνη» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου» γράφει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και αποκαλύπτεται με ανάρτησή του στο Facebook.

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24), ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Δίκη για Μάτι: Οργή για την απόφαση «χάδι» και ζωντανός ο κίνδυνος παραγραφής – Ποιες «ποινές» ανακοινώθηκαν

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια προκειμένου να ανακοινωθεί μία δικαστική απόφαση που μόνο οργή προκαλεί στους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας. Η απόφαση είναι ασύμμετρη αν λάβει υπ’ όψιν κανείς την εκατόμβη νεκρών και τις πάρα πολύ μεγάλες επιχειρησιακές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σημειώνεται ότι αν δεν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό μέσα στο 2024, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία παραγράφονται το 2026.

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Δίκη για Μάτι: Πέταξαν καρέκλες οι συγγενείς, φωνές και κατάρες

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, μετά και την ανακοίνωση των ποινών που μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών και κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και κάποιοι άλλοι σε φωνές και κατάρες.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Προέδρος: Να περάσετε έξω… Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Συγγενής θυματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Συγγενής θύματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Στη συνέχεια, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».

Το δικό της σχόλιο φώναξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς το δικαστήριο: «Και επαίνους μην ξεχάσετε να τους δώσετε»

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Ομως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού να ξεσπάσουν ξανά οι συγγενείς: «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι

Ποινές φυλάκισης που μετετράπησαν σε χρηματικές επιβλήθηκαν στα παρακάτω άτομα:

  • Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
  • Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Δίκη για Μάτι: Αθώοι Ψινάκης και Δούρου

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση του πρότεινε την ενοχή 9 κατηγορούμενων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com