Δυτική Όχθη: Οι άποικοι διώχνουν με όπλα τους Παλαιστίνιους να μην μαζέψουν τις ελιές τους

Υπάρχουν δέντρα στην Παλαιστίνη ηλικίας χιλιάδων ετών, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιών στην Παλαιστίνη, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι οι Αλ Ναμπάλι, Σύριαν,  Μόχσιν, Αλ Μαλίσα,Αλ Μπαρί και αλ Ρασίσι.

by Times Newsroom

Ένας Παλαιστίνιος μαζεύει ελιές μπροστά στο ισραηλινό τείχος κοντά στη Χεβρώνα την περασμένη Πέμπτη (Reuters)

Οι άποικοι στη Δυτική Όχθη ξεκίνησαν τον παραδοσιακό ετήσιο πόλεμο τους ενάντια στην εποχή των ελιών σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο αγρότη στη γη του  και επιτέθηκαν σε άλλους καταστρέφοντας εδάφη και καλλιέργειες, οδηγούμενοι από μεγάλη επιθυμία για εκδίκηση, κάτι που φάνηκε στις επιστολές που μοίρασαν την προηγούμενη μέρα στους δρόμους της Δυτικής Όχθης, όπου απείλησαν τον λαό της να φύγει οικειοθελώς στην Ιορδανία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη καταστροφή, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Μπιλάλ Μουχάμαντ Σάλεχ (40 ετών) πυροβολήθηκε από έναν έποικο στην πόλη Αλ Σοαουίγια, νότια της Ναμπλούς, ως αποτέλεσμα σοβαρών τραυμάτων που υπέστη από σφαίρα στο στήθος.

Οι άποικοι επιτέθηκαν στον Σάλεχ και τους συντρόφους του ενώ μάζευαν ελιές, αφού έφτασαν στη γη τους με μεγάλη δυσκολία λόγω του κλεισίματος και της απομόνωσης περιοχών από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη, που είναι ο λόγος που εμπόδισε τον Σάλεχ να παρασχεθεί γρήγορο ασθενοφόρο πριν τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Με τη δολοφονία του Σάλεχ, ο αριθμός των νεκρών από εποίκους στη Δυτική Όχθη, από την έναρξη της επιχείρησης «Πλημμύρα Al-Aqsa» στις 7 αυτού του μήνα, αυξάνεται σε 6 από τους 111 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τον στρατό.

Παλαιστίνιοι μαζεύουν ελιές στα περίχωρα της χριστιανικής παλαιστινιακής κωμόπολης Τάιμπε, 15 χιλιόμετρα βόρεια της Ιερουσαλήμ,  στη Δυτική Όχθη στις 24 Οκτωβρίου (AFP)

Ο Σάλεχ σκοτώθηκε μια μέρα αφότου οι έποικοι απείλησαν τον πληθυσμό της Δυτικής Όχθης με μια «νέα Νάκμπα» παρόμοια με το 1948, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και του εκτοπισμού.

Οι άποικοι μοίρασαν ένα φυλλάδιο στη Δυτική Όχθη που έλεγε: «Θέλατε μια καταστροφή παρόμοια με το έτος 1948, άρα προς Θεού, μια μεγάλη καταστροφή θα πέσει σύντομα στα κεφάλια σας. Έχετε την τελευταία ευκαιρία να δραπετεύσετε στην Ιορδανία με οργανωμένο τρόπο , και μετά από αυτό θα επιτεθούμε σε κάθε εχθρό και θα σας διώξουμε βίαια από την αγία μας γη που ο Θεός έγραψε για εμάς».

Παλαιστίνιοι μαζεύουν ελιές στην πόλη Taybeh στη Δυτική Όχθη στις 24 Οκτωβρίου (AFP)

Η ελαιοκομική περίοδος έπρεπε να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι εξελίξεις στην ασφάλεια ανάγκασαν τις περισσότερες οικογένειες να περιμένουν.

Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν με ανυπομονησία την εποχή των ελιών, ειδικά από τη στιγμή που η Δυτική Όχθη παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο. Η παραγωγή ελαιολάδου στα παλαιστινιακά εδάφη κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 τόνους κάθε χρόνο και ένα μέρος του εξάγεται στο εξωτερικό.

Υπάρχουν δέντρα στην Παλαιστίνη ηλικίας χιλιάδων ετών, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιών στην Παλαιστίνη, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι οι Αλ Ναμπάλι, Σύριαν,  Μόχσιν, Αλ Μαλίσα,Αλ Μπαρί και αλ Ρασίσι.

Ολόκληρες οικογένειες συμμετέχουν στο μάζεμα ελιών και συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά εδώ και πολλά χρόνια, οι άποικοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλά από τα ελαιοπαραγωγικά χωριά βρίσκονται κοντά σε οικισμούς και υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον αγροτών, υποκινούμενοι από μια γενική εκδικητική τάση και θρησκευτικές φετβά από ραβίνους, συμπεριλαμβανομένου του Μονρντετσάι Ελιγιάχου, ο οποίος εξέδωσε φετβά δηλώνοντας: «Αυτή η γη (Ιουδαία και Σαμάρεια) (η Δυτική Όχθη) είναι η κληρονομιά του λαού του Ισραήλ, και τα φυτεμένα δέντρα ή οι καρποί γίνονται ιδιοκτησία μας, επειδή η ιδιοκτησία της γης είναι δική μας και όχι δική τους».

Το Σάββατο, άποικοι επιτέθηκαν σε αγρότες, τους επιτέθηκαν και ξερίζωσαν ελαιόδεντρα σε διάφορες περιοχές στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κάσρα, νότια της Ναμπλούς, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, στη Χεβρώνα στο νότο, στη Γιάτα κοντά στη Χεβρώνα, τη Ραμάλα και το Τουλκάρμ.

Ο Ριάντ αλ Μαλίκι, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών και Ομογενών, δήλωσε: «Η τρομοκρατία των εποίκων συνεχίζεται και ο άμεσος στόχος τώρα είναι να τρομοκρατήσουν τους πολίτες μας και να τους εμποδίσουμε να φτάσουν στα χωράφια τους και να μαζέψουν τις ελιές τους».

Asharq al Awsat

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com