Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το συγγραφέα – ιστορικό Δημήτρη Λιβιεράτο

Εξέχουσα μορφή του εργατικού κινήματος και της επαναστατικής διεθνιστικής Αριστεράς ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος, που «έφυγε» από τη ζωή πριν ένα μήνα μετά από μια σχεδόν μυθιστορηματική ζωή.

by Times Newsroom

Τέσσερα βιβλία με τον τίτλο «Κοινωνικοί Αγώνες στην Ελλάδα» που διαδοχικά καλύπτουν πολλές δεκαετίες δράσης του ελληνικού εργατικού κινήματος από το 1918 έως το 1936, ένα βιβλίο για τον Παντελή Πουλιόπουλο (Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα – 1934), ένα για τα Ιουλιανά του 1965, για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, για τα 115 συνεργαζόμενα συνδικαλιστικά σωματεία της προδικτατορικής περιόδου, αμέτρητες ομιλίες και εργασίες, συνθέτουν το έργο του.

Αξίζει να αναφέρουμε «το αόρατο εργοστάσιο της επανάστασης (1959-1962) από τις εκδόσεις Κοροντζής: «Ο πόλεμος της Αλγερίας (1954-1962) είναι μία από τις κορυφαίες στιγμές της μακρόσυρτης αποικιακής επανάστασης που σημαδεύει τον 20ό αιώνα. Ο αγώνας των Αλγερινών κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας διεξάγεται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα: στο εσωτερικό της χώρας τους αλλά και στην καρδιά της αποικιακής μητρόπολης, στην ίδια τη Γαλλία. Είναι ένας αγώνας που δημιουργεί πολλούς εχθρούς αλλά προσελκύει και συμπαραστάτες από όλο τον κόσμο.

Οι δυσκολίες που συναντούν οι Αλγερίνοι αμέτρητες όταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες εξαρθρώνουν τα διεθνή δίκτυα από τα οποία προμηθευόταν όπλα ο αλγερινός απελευθερωτικός στρατός, η Τέταρτη Διεθνής, με γραμματέα τον Πάμπλο, αποφασίζει έναν παράνομο μηχανισμό για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής όπλων στο Μαρόκο. Τη ριψοκίνδυνη αυτή επιχείρηση αναλαμβάνει να συντονίσει και να φέρει σε πέρας ο Δημήτρης Λιβιεράτος, κάτω από τη μύτη των μυστικών υπηρεσιών του Ντε Γκολ.
Μια ομάδα τετρακοσίων περίπου ατόμων -Αλγερίνοι, Ευρωπαίοι, Λατινοαμερικάνοι κ.ά.- κατόρθωσαν, δουλεύοντας σκληρά επί μήνες σε συνθήκες μυστικότητας και ρίσκου, να συνταιριάξουν τις διαφορετικές κουλτούρες τους σε αυτή την απίστευτη εμπειρία της παραγωγής του “θρυλικού PM”, του οπλοπολυβόλου της Αλγερινής Επανάστασης».

Το βιβλίο ήταν η μαρτυρία του συγγραφέα της ίδιας του της συμμετοχής, καθώς μαζί με τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο) και τον μηχανισμό της 4ης Διεθνούς, δραστηριοποιήθηκαν στην Αλγερινή Επανάσταση (1959-62), σε παράνομο δίκτυο για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής όπλων στο Μαρόκο, όπου μια ομάδα τετρακοσίων περίπου ατόμων -Αλγερινοί, Ευρωπαίοι, Λατινοαμερικάνοι και άλλοι- κατασκεύασαν και λειτούργησαν με επιτυχία τα εργοστάσια που προμήθευαν με όπλα τους Αλγερινούς ενάντια στις γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Μετά την επιβολή της χούντας, αποτέλεσε έναν από τους πρωτεργάτες της πρώτης αντιδικτατορικής οργάνωσης, το 1967, με το όνομα, «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης» (ΔΕΑ). Τελικά διέφυγε στη Δυτική Γερμανία, όπου συνεργάστηκε με το ΠΑΚ, το οποίο είχε ιδρύσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μεταπολιτευτικά ο Λιβιεράτος υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας και στο Εκτελεστικό Γραφείο (το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος) και ήταν υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕΜΕΔΙΑ), μέσω του οποίου προέβαλλε την πολιτική πρόταση της αυτό-οργάνωσης και των Επιτροπών Πρωτοβουλίας..
Τελικά αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 1976 και τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος, ενώ διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχείου Ιστορίας των Συνδικάτων της ΓΣΕΕ (ΑΡΙΣΤΟΣ/ΓΣΕΕ).

H ΓΣΕΕ με την είδηση του θανάτου του, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως: «εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του αγωνιστή του εργατικού κινήματος, Δημήτρη Λιβιεράτου.

Ο Δημήτρης Λιβιεράτος εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο εργατικό κίνημα ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Η αγωνιστική του δράση συνεχίστηκε και την περίοδο της χούντας αφού ήταν πρωτεργάτης σε μία από τις πρώτες αντιδικτατορικές οργανώσεις.

Εκτός από την αγωνιστική του δράση, σπουδαίο είναι και το συγγραφικό του έργο. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή της ιστορίας του Ελληνικού και του Διεθνούς εργατικού κινήματος ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχείου Ιστορίας των Συνδικάτων της ΓΣΕΕ».

Εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Λιβιεράτου (1927-2023), οργανώνει το «Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο» για να τιμήσει τον ιστορικό του εργατικού κινήματος, το συγγραφικό έργο του αλλά και τη δράση του. Η εκδήλωση θα γίνει στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο (Ερμού 134), την Παρασκευή 21 Ιούλη στις 7.30μμ. Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κατσορίδας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ο Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν από τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας Εποχή και η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com