Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε υποψήφιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους με εσωκομματικά καρφιά

Ολοκλήρώθηκε το Διαρκές Συνέδριο

by Times Newsroom

Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των 5 υποψηφίων προέδρων. Εφη Αχτσιόγλου, Στέφανος ΚασσελάκηςΝίκος ΠαππάςΣτέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν απών από τη σημερινή διαδικασία.

Παρά την απουσία του τέως προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα οι 5 υποψήφιοι στις ομιλίες τους έκαναν συχνές αναφορές στο όνομά του και στην πολιτική που ακολούθησε τόσο ως πρωθυπουργός, αλλά και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τα χαμόγελα, τις θερμές χειραψίες και τις selfies κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι πέντε υποψήφιοι στις ομιλίες τους εξαπέλυσαν εσωκομματικά βέλη.

Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατέβει στην κοινωνία από τον πρόεδρό του μέχρι το κάθε μέλος

Η Εφη Αχτσιόγλου έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα.

«Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είπε χαρακτηριστικά η Εφη Αχτσιόγλου. Εξακοντίζοντας βέλη προς την κυβέρνηση, η δυστοπία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα, υποστήριξε, ξορκίζοντας την «Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών». Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη δημόσια ως προς τα ομοφοβικά σχόλια που δέχεται, λέγοντας πως θα βρουν μπροστά τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σώμα, υπερασπιζόμενη την δικαιωματική παράδοση του χώρου.

Κασσελάκης: Την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει

Την παρθενική του εμφάνιση σε ένα αμιγώς κομματικό κοινό έκανε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού προηγουμένως εξασφάλισε την έγκριση της υποψηφιότητάς του, καταθέτοντας τις απαραίτητες 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Με στόχο την προβολή του ως συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα και απευθυνόμενος «αδιαμεσολάβητα» στη βάση, ο κ. Κασσελάκης τόνισε από βήματος πως «η «πρώτη φορά Αριστερά» έκανε το πρώτο βήμα. Συναντήθηκε με την Ιστορία, χτυπήθηκε λυσσαλέα, λαβώθηκε. Η «νέα φορά» Αριστερά είναι στις δικές μας πλάτες. Και αυτή τη φορά δε θα ηττηθεί. Θα νικήσει». Και κ. Κασσελάκης δεν στερήθηκε αιχμών, λέγοντας με νόημα πως «υπάρχει μόνο ο δρόμος της νίκης. Της αυτοδύναμης νίκης. Ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε. Ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν», ενώ «την επόμενη μέρα της εκλογής μου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 41% τελειώνει. Ως άλλοθι και ως πραγματικότητα» υποστήριξε, σημειώνοντας πως «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα».

Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα

Τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως «σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη» περιέγραψε με τη σειρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς, επιμένοντας στην παραταξιακή λογική που θα ακουμπά όλο το προοδευτικό φάσμα. «Οι έννοιες αριστερά, κέντρο και δεξιά δεν είναι έννοιες κενές. Είναι έννοιες που συγκροτούν ταυτότητες και νοηματοδοτούν ιστορικές διαδρομές και στρατηγικές για το μέλλον. Αν κάποιος θα ήθελε μια κοινωνία, ένα εκλογικό σώμα χωρίς πολιτικούς προσδιορισμούς, αυτός σίγουρα δεν είναι η παράταξη μας. Η βασική διαιρετική τομή στον άξονα «αριστερά- δεξιά» ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει» ανέφερε ο κ. Παππάς και απάντησε στην θέση της κ. Αχτσιόγλου για ένα «κόμμα των δομών», με την ανάγκη ενός «κόμματος των μελών», λέγοντας πως «το κόμμα μας έχει ανάγκη σήμερα ένα τεράστιο κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών»

Τζουμάκας: Χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας

Ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του είπε «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία Νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».  Οι μηχανισμοί των μειοψηφικών αντιλήψεων και των δικτύων ηττήθηκαν και ανήκουν στο παρελθόν» επισήμανε ο κ. Τζουμάκας, παρατηρώντας σε κάθε περίπτωση πως «αν ήμασταν σωστοί, ο Μητσοτάκης θα ήταν στην αντιπολίτευσης».

Τσακαλώτος: Να χτίσουμε την ηγεμονία στη κοινωνία, με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς

Τέλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «εγώ δεν πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε με μια δύο εντυπωσιακές κινήσεις», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι στο πρόγραμμα κάποια στοιχεία που θα σας αρέσουν και κάποια που δεν θα σας αρέσουν, απευθυνόμενος προς το κομματικό ακροατήριο. «Εμείς δεν μπορούμε να λέμε ναι σε όλους», γιατί «γιατί εμείς πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας», συμπλήρωσε. «Εάν δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός», συνέχισε. Διαφορετικά, όλες οι πολιτικές που προτείνεις, θα ενσωματώνονται στον κυρίαρχο λόγο, όπως είπε, ενώ αποκρυστάλλωσε τις θέσεις του για το ντιμπέιτ, αλλά και τη διεύρυνση του κόμματος.

Ταυτόχρονα σήκωσε το γάντι απέναντι στον κ. Κασσελάκη. «Εγώ θα δίνω λόγο και στο συνέδριο, και στην Κεντρική Επιτροπή» περιέγραψε σε περίπτωση εκλογής του, συμπληρώνοντας πως «μακριά από εμάς άνθρωποι που μιλάνε από το λαό κατευθείαν και δεν δίνουν λόγο πουθενά». «Αυτό από εμένα μην το περιμένετε και αν θέλετε μην με ψηφίσετε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας πως «είτε κερδίσω, είτε δεν κερδίσω, θα προσπαθήσω να είμαι μέρος μιας συλλογικής ηγεσίας».

Στις 10 Σεπτεμβρίου η εκλογή προέδρου

Όπως έχει γίνει, ήδη, γνωστό, η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι-ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15/5/2022.

Σημειώνεται πως στον β’ γύρο των εκλογών δεν θα μπορεί κάποιος να εγγραφεί μέλος και να ψηφίσει, παρά μόνο όσοι εγγράφηκαν μέλη μέχρι την πρώτη Κυριακή.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com